'De toekomst van Riemst'

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking op zondag 17 januari 2016 lichtte burgemeester Mark Vos de meest opvallende projecten voor het komende jaar toe. Maar niet met een toespraak zoals dat gewoonlijk gebeurt.

Hij trok op pad naar de leerlingen van het eerste leerjaar in de 5 scholengroepen in Riemst, en hield halt in Jekerdal Kanne, De Bron in Membruggen, VBS Vlijtingen, GBS De Klinker en GBS De Driesprong in Genoelselderen. Hij stelde hen de volgende vragen: hoe zien zij de toekomst van Riemst en wat denken zij van de nieuwe projecten?

Riemst digitaal

Riemst gaat in 2016 meer dan ooit digitaal. Het zat deze week nog in het nieuws, we lijden aan digibesitas. De smartphone, tablet, computer of het internet is niet meer weg te denken vandaag. Dagelijks worden we overstelpt met veel informatie zowel via de klassieke gedrukte media, als de digitale. We spenderen met z’n allen meer tijd online.

Als gemeente kunnen we niet wegblijven van deze nieuwe media en communicatievormen. Maar we willen ze wel vereenvoudigen voor u. Wij werken aan een plan om van onze nieuwe website en sociale media de uitvalsbasis te maken van het reilen en zeilen binnen onze gemeente. Wie de gemeentelijke Facebookpagina nog niet geliket heeft, zeker doen!

In het najaar hopen we ook een nieuw infoblad klaar te hebben waarin we korter op de bal kunnen spelen, en het huis-aan-huisdrukwerk kunnen inperken. En dat in een frisse en nieuwe lay-out.

En last but not least starten we in de loop van het jaar met een digitale nieuwsbrief, waarin je als inwoner kan aangeven welke informatie je graag van de gemeente wil ontvangen. Wie zich al graag wil inschrijven, kan dat door te mailen naar: communicatie@riemst.be, geef je voornaam, naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres op en wij houden je op de hoogte van zodra de eerste nieuwsbrief verzonden wordt.

Het gemeentebestuur van Riemst trakteerde haar inwoners. 

Het gemeentebestuur van Riemst trakteerde haar inwoners. 

De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie trok heel wat inwoners aan. 

De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie trok heel wat inwoners aan. 

TeamWork

Ook dit jaar konden we onze inwoners tijdens de nieuwjaarsreceptie weer een heerlijk en gratis buffet aanbieden dankzij TeamWork, een groep zelfstandigen uit Riemst, die op een unieke manier samenwerken: Slagerijen Vos en Willems, bakkerijen Bollen, Emmerix en Smets, buurtwinkels Voeding Miranda en Thuismarkt Hardy en Cuisine Josephe. 

Teamwork zorgde voor een heerlijk buffet.

Teamwork zorgde voor een heerlijk buffet.




Officiële opening GBS De Driesprong Genoelselderen

Op vrijdag 15 januari heeft burgemeester Mark Vos, basisschool De Driesprong in Genoelselderen, officieel geopend. Hij mocht het lint doorknippen en via een feestelijke erehaag samen met schepen van Onderwijs Bert Cilissen, het nieuwe schoolgebouw betreden. De leerlingen maakten er ook een mooie openingsceremonie van.

Burgemeester Mark Vos knipt het lint door onder toeziend oog van van de schooldirectie, architect Guy Cleuren en enkele leden van het schepencollege en de gemeenteraad. 

Burgemeester Mark Vos knipt het lint door onder toeziend oog van van de schooldirectie, architect Guy Cleuren en enkele leden van het schepencollege en de gemeenteraad. 

In de zomer van 2014 is de bouw van de nieuwe school De Driesprong in de Sint-Maartenstraat in Genoelselderen gestart. Op 1 september 2015 stapten 40 leerlingen de schoolpoort binnen. Concreet gaat het om één kleuterklas en één klas lager onderwijs.

De leerlingen maakten er een feestelijke opening van. 

De leerlingen maakten er een feestelijke opening van. 

De nieuwe school kreeg ook een nieuwe speelplaats met speeltoestel en de klassen zijn ingericht met nieuw meubilair. Goed voor een totale investering van ruim 560.000 euro.

Nieuwe kringwinkel voor Riemst

Op woensdag 13 januari is de eerste steen gelegd van de nieuwe kringwinkel De Koop in bedrijvenzone Op 't Reeck door Wim Dries, voorzitter van vzw De Koop, burgemeester Mark Vos en schepen van Leefmilieu Mathieu Eycken. vzw De Koop investeert 1 miljoen euro in het gebouw, dat in de herfst de deuren zal openen.

De eerste steenlegging van de kringwinkel gebeurde door schepen van leefmilieu Mathieu Eycken, voorzitter van vzw De Koop Wim Dries en burgemeester Mark Vos. 

De eerste steenlegging van de kringwinkel gebeurde door schepen van leefmilieu Mathieu Eycken, voorzitter van vzw De Koop Wim Dries en burgemeester Mark Vos. 

De nieuwe kringwinkel ligt vlak naast het recyclagepark. Zo kunnen bezoekers in één rit hun herbruikbare en niet-herbruikbare goederen afleveren. Het gebouw zelf zal ook een link krijgen met recyclage. Zo zal de gevel volledig opgebouwd worden uit recuperatiematerialen met afvalstenen die overblijven bij de productie van steenstrips. De ramen zijn onder meer verkeerd opgemeten ramen van andere projecten. Als zonnewering zullen oude deuren voor de ramen gehangen worden.

Zo zal de nieuwe kringwinkel er uitzien.

Zo zal de nieuwe kringwinkel er uitzien.


Gemeentelijke dienst bevolking in het nieuw

Vanmorgen zijn de nieuwe loketten van de dienst Bevolking officieel geopend. Burgemeester Mark Vos verraste de eerste bezoeker met een kleine attentie. Die eer viel te beurt aan Tessa Wolfs uit Zichen. Zij kwam langs om zich te laten registreren als orgaandonor.

Drie weken is er gewerkt aan de herinrichting van de loketten van de dienst Bevolking. Die zien er voortaan moderner en frisser uit.

Mark Vos, burgemeester: "Vroeger moest je hier in de gang aan een vensterloket je vraag richten aan een medewerker van onze dienst Bevolking. Dat was niet erg bevorderlijk voor de privacy van onze burgers. Daarom hebben we als gemeentebestuur beslist om de dienst Bevolking volledig te vernieuwen. Goed voor een totale investering van 70.000 euro. Investeren in een betere dienstverlening is ook één van onze prioriteiten in het Actieplan 2020, een plan om Riemst te moderniseren tegen 2020."

De nieuwe loketten zijn efficiënter en toegankelijker ingericht. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in een klantenbegeleidingssysteem.

Mark Vos, burgemeester: “Dit systeem moet ervoor zorgen dat we een nog betere dienstverlening kunnen aanbieden aan onze burgers. Voortaan neem je bij het binnenkomen van het gemeentehuis een ticket aan de kiosk, en vervolgens neem je plaats in de wachtruimte. Op een scherm kan je dan volgen wanneer het je beurt is en naar welk loket je je mag begeven. De burger kan dan plaatsnemen aan een bureau bij één van onze medewerkers. Dat zal in het begin even wennen zijn, maar op die manier kunnen we wel voor meer privacy zorgen.”

De Technische Dienst van de gemeente stond in voor de voorbereidende werken, het ontwerp werd opgemaakt door de dienst Ruimtelijke Ordening. Het interieur werd ingericht door het bedrijf Dassen, Belisia leverde het meubilair en Management Systems verzorgt het klantenbegeleidingssysteem.

Riemst gaat graven van lokaal historisch belang beschermen

De gemeente Riemst gaat een inventaris maken van graven van lokaal historisch belang. Het kan gaan om personen, grafmonumenten of herinneringen aan historische gebeurtenissen. De verschillende heemkringen van Riemst zorgen voor het veldwerk, de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Oost-Haspengouw & Voeren, kortweg IOED Oost, coördineert het project.

Het college van burgemeester en schepenen is wettelijk verplicht om een lijst te maken van graven van lokaal historisch belang. Deze lijst mag enkel grafmonumenten bevatten, waarvan de concessie is opgeheven.

De lokale overheid moet, voor de op de lijst voorkomende grafmonumenten de bewaring van 50 jaar regelen en het onderhoud gedurende 50 jaar voorzien", zegt burgemeester Mark Vos. "De periode van 50 jaar is nadien ook nog verlengbaar. Graftekens die in slechte toestand zijn, moeten dus hersteld of minstens geconsolideerd worden, en het prijskaartje daarvoor komt ten laste van de gemeente.”

Het kan gaan om personen, grafmonumenten en herinneringen aan historische gebeurtenissen. Zelfs voorwerpen op het grafmonument kunnen een lokale historische verbondenheid aantonen.

Mathieu Eycken, schepen van Monumenten en Landschappen: “Een belangrijke burgemeester, pastoors, kunstenaars, sporthelden of een volksfiguur. Het zijn allemaal personen die in aanmerking komen. Sommige graven zijn ook echte kunstwerkjes en de moeite om te bewaren. Maar ook eenvoudige graven kunnen een waarde hebben, als voorbeeld voor een bepaalde periode of van een bepaalde steenkapper. Mooi of oud zijn, is dus niet de enige waardebepaler.”

IOED Oost, het vroegere ZOLAD+, coördineert het project. De verschillende heemkringen van Riemst werken mee en zorgen voor het veldwerk. Mathieu Eycken, schepen van Monumenten en Landschappen: “Zonder de vrijwillige inzet van onze heemkringen, zouden we dit project niet kunnen realiseren. We zijn dan ook erg dankbaar dat wij op hen mogen rekenen voor dit omvangrijke project. Zij zullen alle graven fotograferen, inventariseren en invoeren in een digitale databank.”

Mark Vos, burgemeester: “Bijzonder aan het project is dat de verschillende regionale instanties die werken rond erfgoed samenwerken om dit project te ondersteunen. Naast de IOED Oost, is dat Erfgoed Haspengouw en het Provinciaal Centrum Cultureel Erfgoed. Het project in Riemst is een proefproject, als het hier slaagt, willen de verschillende erfgoedorganisaties het project rond funerair erfgoed ook uitbreiden naar andere gemeenten binnen hun werkgebied.”

Op dit moment is het veldwerk gestart in 5 dorpen. Nadat het veldwerk is afgerond, zal uit de geïnventariseerde graven een selectie gemaakt worden van graven van historisch lokaal belang.

Riemst controleert alle voertuigen die grens oversteken

De gemeente Riemst heeft 4 vaste ANPR-camera’s geïnstalleerd op de grensovergangen richting het Nederlandse Maastricht. Elk voertuig dat de grens oversteekt wordt voortaan dus gecontroleerd. Dankzij deze slimme camera’s kan de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst de bewegingen van dievenbendes, drugstoeristen en –runners makkelijker in kaart brengen.

De 4 slimme camera’s staan op twee locaties: langs de Grenadiersweg ter hoogte van de brug in Kanne en langs de Maastrichtersteenweg ter hoogte van de brug in Vroenhoven. Het zijn de eerste ANPR-camera’s in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst.

ANPR-camera aan de brug in Vroenhoven.

ANPR-camera aan de brug in Vroenhoven.

Dirk Claes, korpschef PZ Bilzen-Hoeselt-Riemst: "Dankzij de permanente scanning van nummerplaten kunnen we dadelijk reageren wanneer een gekend voertuig de bewaakte zone in rijdt. En omdat de beelden en nummerplaten ook opgeslagen worden, is het mogelijk tot enkele weken na een incident zoals een inbraak opzoekingen te verrichten in de databank. Dit systeem is dus een nuttig hulpmiddel voor onze ploegen op het terrein en voor onze recherche."

In de back-office kan de politie verdachte voertuigen volgen.

In de back-office kan de politie verdachte voertuigen volgen.

Met de aanwezigheid van twee grote gewestwegen, een op- en afrittencomplex van de E313 en twee makkelijke grensovergangen naar Nederland is het grondgebied van Riemst een mogelijk mikpunt van rondtrekkende dievenbendes.


Mark Vos, burgemeester: “Elke inbraak is een inbraak te veel, en daarom investeren we ook in deze slimme camera’s. De pakkans van dieven wordt op die manier fors verhoogd. Bovendien zorgen de camera's voor een afschrikeffect. We zetten onze grens en onze invalswegen eigenlijk letterlijk dicht met ANPR-camera’s."

ANPR-camera aan de brug in Kanne.

ANPR-camera aan de brug in Kanne.

De gemeente Riemst hoopt op deze manier ook een ontradend effect te creëren bij de drugstoeristen en –runners die nog elke dag via de grensovergangen in Riemst naar Maastricht rijden om zich in het illegale circuit te gaan bevoorraden.


Mark Vos, burgemeester: “De slimme camera’s vormen als het ware het sluitstuk in de middelen die we vandaag inzetten om een halt toe te roepen aan deze drugscriminaliteit. We houden regelmatig grensacties en zetten gemengde politieteams in die samengesteld zijn uit een politieambtenaar van onze zone en het Basisteam Maastricht, waarbij telkens een aantal drugstoeristen en –runners tegen de lamp lopen. Daarnaast zetten we sinds 2 jaar ook meer middelen in om lokale dealers en wietplantages op te sporen. Dit jaar werden er al 38 pv’s opgesteld tegen lokale dealers in onze politiezone en zijn er 28 wietplantages opgerold, waarvan 14 in Riemst.”


In een tweede fase worden er ook 2 ANPR-camera’s geïnstalleerd aan het op- en afrittencomplex van de E313 in Genoelselderen. De gemeente Riemst investeert dus in 6 slimme camera’s, goed voor een totale kostprijs van 125.000 euro.

Gouverneur Herman Reynders, burgemeester Mark Vos, schepen Christian Bamps, korpschef Dirk Claes en schepen Guy Kersten waren aanwezig op de persconferentie die georganiseerd werd naar aanleiding van de ingebruikname van de ANPR-camera's in Riemst.&…

Gouverneur Herman Reynders, burgemeester Mark Vos, schepen Christian Bamps, korpschef Dirk Claes en schepen Guy Kersten waren aanwezig op de persconferentie die georganiseerd werd naar aanleiding van de ingebruikname van de ANPR-camera's in Riemst. 

Herman Reynders, gouverneur provincie Limburg: “De installatie van de ANPR-camera’s door de gemeente Riemst is een verdere stap in de realisatie van een provinciaal netwerk van camera’s. Een netwerk dat zijn nut reeds bewezen heeft bij de opheldering van misdrijven zoals bijvoorbeeld inbraken of grensoverschrijdende criminaliteit. Daarenboven hebben zij een afschrikkend effect. Ik kan de plaatsing van deze camera’s door de gemeente Riemst alleen maar toejuichen en ik roep de Limburgse gemeenten en politiezones op om verder te investeren in dit netwerk.”

Riemst investeert ruim 4 miljoen euro in 2016

Fietsen onder de grond. Voetballen op een kunstgrasveld. Internetten in het gemeentehuis. Drie opmerkelijke projecten uit een lange lijst aan investeringen die op stapel staan in 2016. Het budget 2016 en de nieuwe meerjarenplanning 2014-2019 is maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het Actieplan 2020, dat begin 2015 gelanceerd werd om Riemst te moderniseren tegen 2020, komt stilaan op kruissnelheid. De financiële draagkracht van gemeenten staat onder druk, dat is in Riemst niet anders. Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen ruimte is om te blijven investeren in dienstverlening en de leefbaarheid van de 13 kerkdorpen.

Het gemeentehuis van Riemst. 

Het gemeentehuis van Riemst. 

Mark Vos, burgemeester: "Niet dat wij gek gaan doen. Maar door strategisch de juiste keuzes te maken, houden we onze financiële balans gezond en dat op een sociale en verantwoorde manier. In 2015 hebben we een belastingverlaging doorgevoerd, omdat wij ook voelen dat het voor de mensen moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Heel concreet werd de personenbelasting verminderd van 9 naar 8,5 procent en de algemene belasting van 55 euro per gezin werd afgeschaft. Op die manier kunnen wij de afvalfactuur die onze inwoners ontvangen van Limburg.net bijna volledig compenseren. Dat doen weinig Limburgse gemeenten ons na! We hebben dan wel minder inkomsten, toch houden we er aan om ook te blijven investeren.”

 In 2016 zal het gemeentebestuur 3,8 miljoen euro investeren in uiteenlopende projecten.

Mark Vos, burgemeester: “Riemst zet in 2016 volop in op het digitale verhaal. Zo kan je straks in elk gebouw van de gemeente draadloos internetten. We bouwen aan een nieuwe gebruiksvriendelijke website op maat van onze inwoners en zetten in op een e-loket waardoor mensen via hun computer makkelijk documenten kunnen opvragen zonder zich nog naar het gemeentehuis te moeten verplaatsen.”

Op de begraafplaatsen van Zussen, Val-Meer en Membruggen komt er voor het comfort van de bezoekers een overkapping. Ook het plein en de omgeving aan de kerk van Vroenhoven wordt heringericht. Samen goed voor 125.000 euro.

De doortocht Riemst-centrum wordt verder ingericht op de Maastrichtersteenweg.  

De doortocht Riemst-centrum wordt verder ingericht op de Maastrichtersteenweg.  

Mark Vos, burgemeester: “In 2016 starten er op ons grondgebied ook heel wat wegenwerken. Zo wordt in Millen de Elderenweg aangepakt. We leggen er een gescheiden rioleringsstelsel aan, een nieuw wegdek, voetpaden, snelheidsremmers en een volwaardig fietspad tussen de bebouwde kom van de Elderenweg en de Tongersesteenweg. Een kostenplaatje van 385.000 euro. Daarnaast zal Wegen en Verkeer Limburg in januari ook starten met de herinrichting van de N79, Maastrichtersteenweg tussen het gemeentehuis en meubelzaak Sensa Interieur, daar maken we 100.000 euro voor vrij. Tot slot staat ook de aanleg van een rotonde aan het op- en afrittencomplex van de E313 in Genoelselderen op het programma.”

Ook sportief Riemst en het toerisme krijgen een extra impuls.

Voetballen op kunstgras, binnenkort ook in Riemst. 

Voetballen op kunstgras, binnenkort ook in Riemst. 

Mark Vos, burgemeester: “Wij willen onze jongeren maximaal de kans geven om in eigen gemeente te sporten. Daarom ondersteunen wij de nieuwe vzw Jeugdvoetbal Groot Riemst met een éénmalige toelage van 600.000 euro voor de aanleg van 2 kunstgrasvelden. De nieuwe vzw telt 400 jeugdspelers, verdeeld over 34 ploegen. En ook op toeristisch vlak zetten we mee in op een uniek verhaal. Samen met de provincie Limburg maken we werk van een nieuwe belevingsroute op het fietsroutenetwerk. Vanaf het najaar kan je in onze gemeente fietsen onder de grond, in de grotten van Kanne.”

GBS De Tol in Herderen: Scholen van Morgen

GBS De Tol in Herderen: Scholen van Morgen

Tot slot: op 1 september 2016 zal ook het nieuwe schoolgebouw van GBS De Tol in Herderen de deuren openen. De school zal plaats bieden aan 135 leerlingen uit het kleuter- en lager onderwijs. Goed voor een investering van 4,7 miljoen euro, waarvan meer dan 80 procent gesubsidieerd wordt. De nieuwe school wordt gerealiseerd via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen.