Kampioenschap Tegelwippen

Riemst neemt van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Tijdens dat kampioenschap dagen Riemst en Lanaken elkaar uit om zoveel mogelijk tegels uit te breken of te 'wippen' en te vervangen door groen.

Het doel? Massaal ontharden en vergroenen. We roepen alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen op om te ontharden en zo de overwinning binnen te halen.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door. De campagne 'Vlaams Kampioenschap Tegelwippen' past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken.

Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:

  • door plaats te maken voor planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor grote en kleine dieren;

  • regenwater krijgt opnieuw de kans om in de bodem te dringen;

  • jouw tuin en gemeente worden koeler;

  • een groene tuin is goed voor jouw mentale gezondheid.

Meer info over het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen ontdek je op www.vk-tegelwippen.be. Je vindt er ook heel wat inspiratie om mee aan de slag te gaan.