Buurtwinkels willen Riemstenaar aanmoedigen om lokaal fruit te eten

‘Vitamientjes nodig? Peer ‘m naar je buurtwinkel!’ Met die slogan willen de buurtwinkels elke Riemstenaar aanmoedigen om meer lokaal fruit te eten. Het project kadert binnen de veertiendaagse van de buurtwinkel, dat de steun krijgt van de gemeente Riemst.

Vijf buurtwinkels zetten hun schouders onder het initiatief: Voeding Miranda, Thuismarkt Hardy, Voeding Mayeel, Kwim en Het Bloemenhof. Tussen 15 april en 29 april worden de klanten extra verwend met lekker fruit van eigen bodem. En dat mag je hier letterlijk nemen. Covagri uit Lafelt steunt de actie en levert de peren aan, geteeld op de leemgronden in en om de boerderij in Lafelt. Maar de buurtwinkels gaan nog een stap verder.

Namens de Riemster Buurtwinkels: "We willen aan elke Riemstenaar laten zien dat je heel creatief kan zijn met lokaal seizoensfruit. Daarom gaan we 52 weken lang zorgen voor een lekker fruitrecept, de ingrediënten en het recept kan je komen afhalen in de buurtwinkels die deelnemen. We willen net als bij het Tutti Frutti-project in de scholen, elke Riemstenaar zin doen krijgen in fruit, en liefst fruit van eigen bodem!"

Het gemeentebestuur ondersteunt de actie van de buurtwinkels.

Guy Kersten, schepen van Lokale Economie: “Als plattelandsgemeente staan wij honderd procent achter dit initiatief. Onze lokale landbouwers en fruittelers verdienen alle steun. De korte keten zorgt er niet alleen voor dat de consument kwaliteitsvolle en verse producten recht van bij de boer krijgt, maar ook dat het aantal voedselkilometers of verpakkingsafval drastisch daalt. Maar bovenal, je steunt de lokale economie en zorgt zo onrechtstreeks voor tewerkstelling in onze eigen regio..”

Buurtwinkels spelen een belangrijke rol in de leefbaarheid van onze dorpen. Ze zorgen niet alleen voor een dienstverlening dicht bij de mensen, maar ze vervullen ook een sociale rol als ontmoetingsplaats.

Mark Vos, burgemeester: “De vergrijzing zal ervoor zorgen dat de behoefte aan een buurtwinkel terug zal toenemen. Misschien niet onmiddellijk in de vorm zoals we ze vandaag kennen, maar via thuisbezorg- of afhaaldiensten. Je ziet vandaag al dat het consumentenpatroon opnieuw verandert, mensen willen zo weinig mogelijk tijd verliezen aan boodschappen doen, waardoor het belang van nabijheid terug groter wordt.  Daarom blijven we ijveren voor een kernversterkend beleid waarin ook de buurtwinkels een belangrijke plaats krijgen. Wij zijn dan ook erg blij dat er zoveel dynamiek uitgaat van onze buurtwinkels!”

Muzikaalste gemeente van Vlaanderen stelt CD voor

Riemst kreeg op 1 mei 1987 officieel de titel ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’. En dat gebeurde niet zomaar, want Riemst telt maar liefst 13 actieve muziekverenigingen, goed voor ruim 1.000 muzikanten. Om die titel in de verf te zetten, brengen de 13 muziekverenigingen nu een CD uit.

Riemst staat bekend om haar muziekverenigingen, waarvan de jongste vereniging 91 jaar oud is en de oudste al 168 jaar bestaat.

Mark Vos, burgemeester: "Je kan dus gerust spreken van een muzikaal erfgoed in onze gemeente. Regelmatig bewijzen onze muzikanten en verenigingen dat ze van topniveau zijn door de vele nationale en internationale prijzen die zij behalen op muziekwedstrijden. Wij zijn dan ook als gemeentebestuur erg trots op dit werk van onze muziekverenigingen, het onderstreept nog maar eens onze titel Muzikaalste gemeente van Vlaanderen."

Het idee voor een CD ontstond tijdens het driedaags muzikaal evenement ‘Riemst Klinkt’, in oktober 2011.

Marina Pauly, schepen van Cultuur: “Voor die gelegenheid is er toen op vraag van het gemeentebestuur een volkslied van Riemst gecomponeerd als eerbetoon aan al onze muzikale verenigingen. The Sound of Unity was het resultaat. Het muziekstuk werd gecomponeerd door Kevin Houben en Jan Wouters heeft de tekst geschreven. Toen speelden we al met het idee om een CD uit te brengen waarop al onze muziekverenigingen vertegenwoordigd zouden zijn, en vandaag is het zover.”

mark_vos_muzikaalste_gemeente_van_vlaanderen.jpg

De opnames voor de CD gebeurden eind januari in zaal ’t Paenhuys.

Davy Renkens, voorzitter Vlamo Riemst: “Eind januari hebben we alle muziekverenigingen tijdens een weekend samengebracht in het Paenhuys. Onder de deskundige leiding van Patrick Renier uit Tongeren heeft elke vereniging een muziekstuk opgenomen. De CD wordt uiteraard afgesloten met het volkslied van Riemst. Het resultaat is een prachtige opname geworden die het vakmanschap van onze muziekverenigingen onderstreept, maar vooral ook de liefde voor muziek.”

Op zondag 24 april, Erfgoeddag, zal de CD officieel voorgesteld worden aan het grote publiek.

Michel Willé, voorzitter Muziekraad Riemst: “De Erfgoeddag is voor ons de ideale gelegenheid om onze rijke muziekgeschiedenis in de schijnwerpers te plaatsen. We organiseren die dag vanaf 10 uur een tentoonstelling in zaal ’t Paenhuys waarbij we het rijke muziekarchief openstellen, goed voor meer dan 150 jaar muziekgeschiedenis. We sluiten de dag om half 6 af met de voorstelling van dit bijzonder muzikaal werk. Iedereen is uiteraard van harte welkom!”

De CD zal straks te koop worden aangeboden via de muziekverenigingen van Riemst en Toerisme Riemst. 

Ter info, de 13 muziekverenigingen van Riemst:

 Koninklijke Fanfare Alliance Kanne

Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Kanne

Koninklijke Fanfare De Vrije Burgers Val-Meer

Koninklijke Harmonie De Kristene Gildebroeders Val-Meer

Koninklijke Harmonie Sint-Jan Herderen

Koninklijke Parochiale Harmonie Sint-Cecilia Millen

Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Riemst

Koninklijke Harmonie Broederband Zussen

Koninklijke Harmonie Vreugd in Deugd Zussen

Harmonieorkest De Volksgalm Zichen-Zussen-Bolder

Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen Zichen-Zussen-Bolder

Koninklijke Fanfare Kunst Veredelt Vroenhoven

Koninklijke Harmonie Concordia Vlijtingen

Oud-burgemeester Albert Schepers krijgt eigen straatnaam

Albert Schepers werd op 1 januari 1953 als raadslid verkozen in Vroenhoven en werd meteen schepen. Op 1 januari 1959 trad hij aan als burgemeester van de gemeente Vroenhoven. Hij bleef burgemeester van Vroenhoven tot en met 31 december 1976, toen eindigde ook zijn politieke loopbaan. Albert Schepers overleed op 17 februari 1983, hij krijgt nu postuum een eigen straatnaam in Vroenhoven, dat is gisteren door de gemeenteraad goedgekeurd.

De Burgemeester Scheperslaan ligt in het nieuwe woongebied Wilder in Vroenhoven. Naast de Burgemeester Scheperslaan wordt ook De Kommik toegevoegd als nieuwe straatnaam voor de verkaveling in Vroenhoven.

De wegeniswerken van het woonuitbreidingsgebied Wilder zijn intussen afgerond. De nieuwe verkaveling ligt tussen de bebouwingswand langs de Pastoor Counestraat-Krijtstraat en de parallelweg met het Albertkanaal. In een eerste fase worden 12 sociale koopwoningen gerealiseerd door de sociale bouwmaatschappij Kleine Landeigendom. In een volgende fase worden 11 sociale kavels ontwikkeld en te koop gesteld. Daarna zal Woonzo ook 10 sociale huurwoningen voorzien en worden er nog eens 13 sociale koopwoningen gerealiseerd.

Start werken Maastrichtersteenweg op 11 april

 

Op maandag 4 april 2016, start het Agentschap Wegen en Verkeer met de eerste fase van de vernieuwing van de N79 te Riemst. Vanaf maandag 11 april wordt het verkeer omgeleid. De Maastrichtersteenweg krijgt vanaf het gemeentehuis tot ongeveer 150 meter voorbij het kruispunt met de Klein Lafeltstraat een moderne inrichting met veilige fietspaden, een voorsorteerstrook naar de KMO-zone, nieuwe bushaltes en duidelijk afgebakende langsparkeerplaatsen. Door middel van twee ruime middengeleiders wordt een vertragend effect gecreëerd voor het doorgaand verkeer.

De eerste fase van de werken omvat de aanleg van de riolering en de nieuwe wegopbouw van de noordelijke weghelft (kant oneven huisnummers) en is in de zomer klaar. Tijdens de 2de fase wordt de andere weghelft (kant gemeentehuis) aangepakt. Uiterlijk tegen eind dit jaar dienen de werken afgerond te zijn. De omleiding richting Maastricht gaat in op 11 april. Het verkeer wordt dan via de rotonde omgeleid over Kleine Spouwen, Mopertingen en Veldwezelt. Voor het verkeer dat vanuit Maastricht richting Riemst rijdt is er geen omleiding. Deze rijrichting blijft gewoon open.

 

KMO-zone Op ’t Reeck en plaatselijk verkeer en aangelanden

De toegang tot KMO-zone Op ‘t Reeck en de handelszaken in de werfzone loopt via de N745 Bilzersteenweg. Net na het wachtbekken sla je meteen rechtsaf. Via de ruilverkavelingswe­gen en het Reeckervelt kan je KMO-zone Op ‘t Reeck bereiken.

Wie de handelszaken in de werfzone op de Maastrichtersteen­weg wil bereiken, slaat op het Reeckervelt links af richting Boostveld, aan het einde van de weg sla je rechtsaf richting Maastrichtersteenweg.

De Tramstraat is afgesloten vanaf de Maastrichtersteenweg. Het plaatselijk verkeer kan via de Klein Lafeltstraat de Tramstraat bereiken. Wil je richting de rotonde in Riemst rijden dan kan je de Maastrichtersteenweg ook via de Klein Lafeltstraat bereiken. Uiteraard mag je dan enkel in de richting van het gemeentehuis, dus linksaf, draaien. 

 

Fietsersomleiding

Speciaal voor de fietsers legt het agentschap een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad aan vanaf de rotonde in Riemst tot ongeveer 150 meter voorbij het kruispunt met de Klein Lafeltstraat.

Bereikbaarheid gemeentehuis en Gemeenteplein

De parking aan de voorzijde van het gemeentehuis blijft toegankelijk tijdens de werken. Wie aan de achterzijde van het gemeentehuis wil parkeren, moet rekening houden met éénrichtingsverkeer op het Gemeenteplein. Je kan de parking aan de achterzijde bereiken door vanaf de Maastrichtersteenweg in te slaan richting het Gemeenteplein. Als je de parking wil verlaten, kan je wegrijden via de Visésteenweg.

530 vrijwilligers ruimen zwerfvuil op in Riemst

Op 18, 19 en 20 maart 2016 organiseerde Limburg.net opnieuw haar jaarlijkse opruimactie Straat.net.  Maar liefst 530 Riemstenaren trokken de straat op om onze wegen en bermen op te ruimen. Dat gebeurde onder het motto: ‘Een propere straat, da’s een heldendaad’.

Verenigingen, scholen en individuelen hebben afgelopen weekend een handje toegestoken om de buurt weer proper te maken. Afvalintercommunale Limburg.net wil mensen verenigen en bewustmaken van het belang van samenwerking voor een propere en aangename omgeving.

Op de foto: enkele jongens van Chiro PJZB die zwerfvuil verzamelden. 

Op de foto: enkele jongens van Chiro PJZB die zwerfvuil verzamelden. 

De deelnemers kregen een aantal straten toegewezen en het nodige materiaal werd voorzien (vuilzakken, handschoenen, veiligheidsvestjes, …) zodat de vrijwilligers veilig aan de slag kunnen gaan. In ruil voor de geleverde inspanningen ontvangt de school of vereniging 15 euro per opgeruimde kilometer van Limburg.net.

Aan iedereen die afgelopen weekend heeft meegewerkt: een dikke dank je wel!

Digitaal schoolbord in elke klas

Het gemeentebestuur van Riemst heeft elke klas in het gemeentelijke onderwijs uitgerust met een digitaal schoolbord. Goed voor een totale investering van 85.000 euro. Ook de klaslokalen in de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen zullen later dit jaar uitgerust worden met een digitaal schoolbord.

Aantrekkelijker onderwijs en nieuwe leersituaties, dat zijn in een notendop de voordelen van een digitaal schoolbord.

Bert Cilissen, schepen van onderwijs: "Een digitaal schoolbord kan de leeromgeving in positieve zin veranderen. Wij zijn er ons van bewust dat dit een nieuwe denkwijze betekent voor onze leerkrachten. De uitgebreide mogelijkheden van een digitaal schoolbord brengen een andere manier van lesgeven met zich mee. Daarom worden onze leerkrachten ook goed opgeleid in het gebruik van dit bord. Doordat elke klas nu uitgerust is met een digitaal schoolbord, kunnen leerkrachten ook onderling informatie uitwisselen en hun kennis delen."

Tussen 2010 en 2014 werden er al 8 digitale schoolborden aangekocht. Het afgelopen schooljaar vond er een inhaalbeweging plaats: er werd geïnvesteerd in 7 digitale schoolborden en 3 touchscreens, samen goed voor 38.000 euro. Zo heeft elke klas van GBS De Klinker in Riemst, GBS De Driesprong in Millen en Genoelselderen nu een digitaal schoolbord, de kleuterafdelingen kregen een touchscreen.

Mark Vos, burgemeester: “Door de borden in groep aan te kopen, hebben we ook een flinke som kunnen besparen. Daardoor zijn we erin geslaagd om nu elke klas in het gemeentelijk onderwijs uit te rusten met een digitaal schoolbord. Als beleid zetten we in op onderwijs omdat we ervan overtuigd zijn dat goed onderwijs belangrijk is voor de toekomst van onze kinderen en onze gemeente. Door te investeren in deze nieuwe technologie, zijn we ook mee met onze tijd.”

Ook de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol, die op 1 september de deuren opent in Herderen, zal uitgerust worden met digitale schoolborden.

Mathieu Eycken, schepen van ICT: “Daarnaast zijn we ook bezig met de uitbouw van een volledig draadloos wifi-netwerk voor alle vestigingen van het gemeentelijk onderwijs. Daarvoor maken we 15.000 euro vrij. Zo kunnen we in een volgende stap ook tablets inzetten als leermiddel.”

De leerlingen van het derde leerjaar van GBS De Driesprong in Millen zijn alvast erg blij met het digitale schoolbord:

Gemeente Riemst kent eerste infrastructuurtoelage vrij onderwijs toe

Vrije Basisschool Het Hofje in Vroenhoven krijgt van de gemeente Riemst een infrastructuurtoelage van 56.227 euro. In mei 2015 keurde de gemeenteraad een toelagereglement goed, waardoor elke basisschool in Riemst aanspraak kan maken op een tussenkomst als zij hun schoolinfrastructuur willen vernieuwen of renoveren. Dat een gemeente ook andere onderwijsnetten ondersteunt, is uniek in Vlaanderen.

De gemeente Riemst telt 11 vestigingsplaatsen van het vrij basisonderwijs en 4 vestigingsplaatsen van het gemeentelijk onderwijs. Dankzij het toelagereglement kan elke school in Riemst een subsidie aanvragen voor de renovatie, verfraaiing, veiligheid, toegankelijkheid, sanering of het onderhoud van de bestaande schoolinfrastructuur.

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: "Op die manier willen wij als gemeentebestuur alle basisscholen in Riemst stimuleren om een renovatiedossier op te starten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit toelagereglement de drempel aanzienlijk zal verlagen. Op die manier is elke dorpsschool straks klaar voor de toekomst. Door de nadruk te leggen op duurzame ingrepen, wint de school ook op lange termijn. De beheerkosten gaan omlaag, en zo komt er opnieuw extra ademruimte in het schoolbudget.”

 Concreet voorziet de gemeente Riemst extra middelen bovenop de gekende subsidies van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kortweg AGIOn. De gemeente betoelaagt 25 procent van de kosten.  Samen met de subsidie van AGIOn, betekent dit dat de school zelf nog 5 procent van de kosten moet financieren. Heel concreet gaat het om toelages van 50.000 tot 100.000 euro per dorpsschool.

 Het eerste dossier werd afgelopen donderdag door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd. Vrije Basisschool Het Hofje in Vroenhoven mag rekenen op een toelage van 56.227 euro. De totale kostprijs voor de uitgevoerde werken bedraagt ruim 225.000 euro.

 Eric Stassen, schooldirecteur: “Wij hebben de toiletten in onze school vernieuwd, zodat wij voldoen aan de laatste nieuwe reglementering. Tot voor kort moesten wij als school een deel van onze werkingstoelage sparen, en dan stap voor stap onze basisuitrusting in orde brengen. Dankzij deze tussenkomst van de gemeente, kan onze school straks ook de speelplaats aanpakken, nieuwe ramen plaatsen en een nieuw verwarmingstoestel installeren. Geen grote luxeprojecten, maar werken die nodig zijn om te voldoen aan de kwaliteitseisen. De infrastructuurtoelage maakt dit voor ons nu haalbaar.”

 Een gemeentelijke toelage voor elk onderwijsnet, is uniek in Vlaanderen. Maar het gemeentebestuur kiest er dan ook duidelijk voor om elk kind evenveel kansen te bieden op kwalitatief onderwijs.

 Mark Vos, burgemeester: “Deze infrastructuurtoelage kan gecombineerd worden met een renteloze lening, een toegankelijkheidstoelage en om de 10 jaar ook een renovatietoelage. Dit doen we niet zomaar. In 2010 is het gemeentebestuur het engagement aangegaan om in elk van onze 13 dorpen een dorpsschool te behouden. Op die manier versterken we de leefbaarheid, want een school is ook een ontmoetingsplaats. Voor ons is elk kind gelijk, en dus heeft elk kind het recht om in een moderne en toegankelijke infrastructuur les te volgen, ongeacht het onderwijsnet.”

Eerste geboortebos op naam van Gemeente Riemst in Congo-Kananga

300 bomen voor de 300 laatst geboren Riemstenaren, dat is de gedachte achter de realisatie van het eerste geboortebos in Congo-Kananga.

Op vraag van de Gezinsbond werd dit project ondersteund door de gemeente Riemst, via de Milieuraad en de GROS (de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking). Dit herbossingsproject is dan ook een bijzonder mooi initiatief, want elke boom extra komt de aarde ten goede.

Voor elke boreling in Riemst werd er een persoonlijke boom aangeplant in Congo-Kananga. Het resultaat is een site met 300 bomen die ongeveer 0,3 ha groot is en onderhouden wordt door twee mamu’s. Op het einde van het jaar zal de site verder uitgebreid worden met aanplantingen voor de nieuw geboren Riemstenaars in het jaar 2016.

Gemeente Riemst zet in op kindvriendelijk beleid

Kinderen en jongeren moeten integraal deel uitmaken van de hele gemeente en dus ook van het beleid dat gevoerd wordt. De gemeente Riemst wil vanuit alle beleidsdomeinen inzetten op kindvriendelijkheid.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “Kinderen en jongeren zijn niet rechtstreeks vertegenwoordigd in de bestuursorganen. Vaak worden zij niet gehoord of klinkt hun stem niet luid genoeg. Daar willen we graag verandering in brengen, door in de toekomst bij elke beleidsbeslissing die we nemen een kindvriendelijkheidstoets te doen. De combinatie arbeid en gezin is vandaag al een rode draad doorheen ons denken, als we daarnaast ook bij al onze beslissingen nog rekening houden met de noden en leefwereld van kinderen en jongeren, zijn we op de goede weg!”

De gemeente stapt daarom in een traject om het kindvriendelijkheidslabel te halen. Dit label bekroont steden en gemeenten die er elke dag naar streven om hun stad of gemeente kindvriendelijker te maken. Het traject bestaat uit een data-analyse, bevragingen, focusgesprekken met gemeentelijke diensten, het middenveld en jongeren en een belevingsonderzoek bij kinderen.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “Tegen begin 2018 hebben wij ons plan klaar, dat vervolgens door een onafhankelijke jury beoordeeld wordt. Het traject naar een kindvriendelijke gemeente moet ons uiteindelijk ook zuurstof geven om nieuwe beleidsdoelstellingen te bepalen of aan te passen.” 

Riemst wil Duitse touroperators verleiden

Riemst wil actief de Duitse toeristische markt gaan verkennen. De gemeente ligt in het hart van de Euregio, en dus op een boogscheut van Aken. In 2014 waren de Duitse toeristen goed voor 1.757.664 overnachtingen in Vlaanderen.

In maart zal de gemeente Riemst zich toeristisch profileren in een Duitse nieuwsbrief gericht aan 1.400 reisorganisatoren en reisbureaus, die gespecialiseerd zijn in reizen naar Vlaanderen.

Belevingscentrum De Brug

Belevingscentrum De Brug

Christian Bamps, bevoegd schepen: "Onze gemeente is goed voor 23.500 overnachtingen per jaar, daarmee staan we in de top 5 van Haspengouw. Onze unieke ligging maakt dat we aantrekkelijk zijn voor toeristen die naast Riemst ook grote steden willen bezoeken. Op enkele minuten sta je vanuit Riemst in Hasselt, Luik of Maastricht. Wij willen ons profileren als de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de Euregio."

Het Wijnkasteel

Het Wijnkasteel

Ruim 50 procent van de Duitse toeristen die komen overnachten in Vlaanderen, doen dat in de kunststeden, 19 procent trekt naar de kust en 32 procent naar de Vlaamse regio’s.

De mergelgrotten. 

De mergelgrotten. 

 Christian Bamps, bevoegd schepen: “Omdat de reissector meestal 6 maanden tijd nodig heeft om een nieuw aanbod te commercialiseren, verwachten we de eerste effecten pas in het najaar en de winter 2016-2017. Riemst heeft de Duitse toeristen heel wat te bieden. Denk maar aan onze drie unieke toppers: Belevingscentrum De Brug, de mergelgrotten en het Wijnkasteel Genoels-Elderen. Onze logiesuitbaters staan klaar om hen gastvrij te ontvangen!”

Riemst werkt aan visie op detailhandel

Het gemeentebestuur van Riemst wil de mogelijkheden en troeven van detailhandel in de 13 dorpskernen afstemmen op de mogelijk nieuwe ontwikkelingen in Riemst-centrum. Doel is om tegen april een duidelijk zicht te hebben op hoe de lokale handel kan versterkt worden. Daarvoor neemt de gemeente Riemst CityD uit Houthalen-Helchteren onder de arm, gespecialiseerd in stads- en centrumontwikkeling.

In oktober keurde de gemeenteraad een haalbaarheidsstudie goed voor de ontwikkeling van Riemst-centrum. Dit marktonderzoek moet aangeven wat de financiële, economische en juridische haalbaarheid is van het project.

Mark Vos, burgemeester: "We willen graag extra woongelegenheid creëren waarbij diensten en detailhandel op wandelafstand te vinden zijn aan een centraal dorpsplein in Riemst-centrum. Zoals eerder gesteld betekent dit niet dat we de dorpen loslaten. Je moet het verhaal eigenlijk omdraaien, het is niet omdat de dorpen belangrijk zijn, dat er in Riemst-centrum niets mag gebeuren. Maar het project moet een duidelijke meerwaarde hebben, het is geenszins onze bedoeling om de detailhandel in de dorpen onleefbaar te maken. We onderzoeken net hoe we beide visies kunnen verzoenen, en ervoor kunnen zorgen dat de detailhandel zowel in de dorpen als in Riemst-centrum versterkt wordt en leefbaar is."

 Parallel met dit marktonderzoek, voert CityD nu een analyse uit van de detailhandel in Riemst.

 Guy Kersten, bevoegd schepen: “Het studiebureau brengt onder meer in kaart welke handels- en horecazaken zich in de dorpskernen bevinden, waar en waarom er leegstand is en of er nood is aan uitbreiding. Daarnaast zullen zij ook nagaan of er nood is aan bijkomende handel in bepaalde dorpskernen. Uiteraard betrekken wij ook sterk onze lokale handelaars in dit verhaal. Wij willen samen met hen werken aan een toekomstvisie.”

mark_vos_visie_handelskernen2.jpg

 Een eerste workshop, waar 25 detailhandelaars aan meewerkten, zit er intussen op.

 Guy Kersten, bevoegd schepen: “Via een aantal pittige stellingen hebben we de dialoog met onze handelaars op gang gebracht. Niet elk kerkdorp moet winkels hebben of enkel Riemst-centrum als dorpskern met een mix aan voorzieningen, lokten de nodige reacties uit. De bekommernissen van onze handelaars worden nu meegenomen in de suggesties en de toekomstvisie die CityD zal neerschrijven.”

 De studie, die in april klaar is, zal uitmonden in een concreet actieplan om de detailhandel in Riemst te versterken. De gemeente Riemst investeert ruim 20.000 euro in deze studie, waarvan de helft wordt betoelaagd door de provincie Limburg.

Uniek museum in Sint-Albanuskerk Vlijtingen

Zondag 21 februari opende in de Sint-Albanuskerk van Vlijtingen een kleinschalig museum. De tentoongestelde voorwerpen vertellen het boeiende verhaal van deze Haspengouwse regio.

De voorwerpen komen uit het plaatselijk heemkundig museum, maar gingen daar een beetje verloren in de anonimiteit. Voortaan zal er telkens een deel van de collectie, die eigendom is van de familie Spits, gepresenteerd worden in het portaal van de kerk. Je kan een overzicht van merkwaardige vondsten en verklarende teksten verwachten vanaf de prehistorie tot de nieuwe tijd. Thema’s als landbouw, eten en drinken, het Gallo-Romeins verhaal en de Slag van Lafelt komen zeker aan bod.

De unieke verzameling is eigendom van de familie Spits. Voor hen is het kleine kerkmuseum vooral emotioneel enorm belangrijk. Hun vader, Jan Spits, was ooit gemeentesecretaris van Vlijtingen en verzot op de plaatselijke geschiedenis. Als amateur-archeoloog sprokkelde hij stelselmatig een eigen museum bij elkaar. Samen met meester Lux uit Rosmeer deed hij heel wat ontdekkingen. Van prehistorische vuurstenen, over Romeinse en Merovingische sieraden tot gebruiksvoorwerpen en oorlogsmateriaal uit de Slag van Lafelt.

Wie de vondsten wil bewonderen kan dus terecht in de Sint-Albanuskerk in Vlijtingen. Voorlopig is het museum enkel open tijdens de kerkdiensten.

Riemst participeert in plattelandseducatie op maat van scholen in Haspengouw

Plattelandsbeleving en landbouweducatie komen in Haspengouw in een stroomversnelling dankzij een LEADER-project waar de provincie Limburg en negen gemeenten financieel toe bijdragen. Tot dusver zorgden geëngageerde boeren en tuinders er op eigen houtje voor dat kinderen niet vervreemden van de landbouw, weliswaar met de ondersteuning van Plattelandsklassen en het netwerk ‘Boeren met Klasse’. De komende drie jaar wordt een goed geolied geheel uitgebouwd van kijkboerderijen, een ‘binnen-bij-boeren’-dag, plattelandskranten, een digitaal boek voor het lager onderwijs, en voor het secundair onderwijs leerrijke excursies bij de verschillende schakels van de agrovoedingsketen. Voor leerkrachten zal het nog nooit zo eenvoudig geweest zijn om landbouw- en plattelandseducatie op te nemen in het leerplan.

In het gemeentehuis van Riemst werd vrijdag het startsein gegeven voor het LEADER-project ‘Het begint in … Haspengouw’. Dit is één van de zeven projecten die eind vorig jaar goedgekeurd werd door de plaatselijke werkgroep van plattelandsactoren. Limburgs gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors is in haar nopjes met het project. Zij ziet tot haar eigen spijt de kennis over landbouw bij kinderen (en volwassenen) achteruitgaan en hoopt dat dit project alvast in Haspengouw het tij kan keren.

Koken kost geld, dus zorgt de provincie Limburg samen met Vlaanderen en Europa voor een cofinanciering van bijna 113.000 euro op een totale projectkost van ruim 173.000 euro. De resterende 35 procent wordt bijeengebracht door Landelijke Gilden-Plattelandsklassen en door de negen gemeenten die participeren. Zij dragen elk 3.000 tot 5.000 euro bij, a rato van hun inwonersaantal. Het gaat om Borgloon, Heers, Herk-de-Stad, Hoeselt, Kortessem, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen. In Landelijke Gilden en Plattelandsklassen vinden de gemeentebesturen een gedreven projectpromotor, respectievelijk projecttrekker. Beide organisaties hebben veel ervaring in het bouwen van bruggen tussen boer en burger om de vervreemding van de landbouw tegen te gaan.

Peter Bruggen, algemeen secretaris van Boerenbond, spreekt van “twee organisaties die een stevig fundament leggen onder een project waar veel mensen actief aan zullen meewerken”. Samen zullen zij ervoor zorgen dat leerkrachten uit het lager en secundair onderwijs niet meer naast het aanbod landbouw- en plattelandseducatie kunnen kijken. In het kader van dit project gaat extra aandacht uit naar digitale educatieve pakketten als aanvulling op de boerderijbezoeken. Plattelandsklassen gaat immers mee met zijn tijd, en heeft zijn aanbod aangepast aan de multimediale manier van lesgeven. “We doen veel meer dan een alternatief aanbieden voor Bos- en Zeeklassen”, herinnert Bruggen aan de manier waarop het voor Plattelandsklassen allemaal begon in 1987.

Projectcoördinator Karlijn Van Duffel (Plattelandsklassen) legt uit wat de scholen in Haspengouw de komende drie jaar zoal mogen verwachten: “We ontwikkelen een digitaal lessenpakket voor het lager onderwijs over de in Haspengouw vaak voorkomende landbouwtakken fruitteelt, akkerbouw en pluimvee.” In afwachting van het digitaal schoolboek ‘Ons dagelijks bord’ (met links, filmpjes, enz.) namen we een kijkje in de papieren versie. In enkele minuten tijd is onze kennis opgefrist over de mestkringloop, de groeicyclus van de champignon, de vermeerderingswijze van aardbeien en kunnen we het malste stukje vlees op een koe of varken situeren. We worden er mee geconfronteerd dat we minder groenten eten dan goed voor ons is, leren het concept voedselkilometers kennen en herinneren ons weer dat een koe vier magen heeft.

In de loop van het project worden in elke deelnemende gemeente ‘binnen-bij-boeren’-dagen georganiseerd. Zo’n dag biedt net dat tikkeltje extra ten opzichte van een bezoek aan een boerderij. Karlijn Van Duffel: “Door op één dag alle leerlingen uit bijvoorbeeld een vijfde leerjaar uit te nodigen op de boerderij, willen we een ‘evenements-gevoel’ creëren. Boeren en tuinders die actief zijn in andere deelsectoren komen die dag naar de bezoekboerderij. Een varkensboer kan bijvoorbeeld enkele biggen meenemen naar het fruitbedrijf waar de kinderen te gast zijn en vertellen over zijn activiteit. Zo komen kinderen op één plek meer te weten over fruit, varkens, kippen, eieren, akkerbouw, enz. We willen de kinderen onderdompelen in een bad van landbouwweetjes en hoe kan dat beter dan door ze te laten voelen, proeven en ruiken. Zo’n ervaring op de boerderij blijft veel langer hangen bij de kinderen dan een les op school.”

Ter ondersteuning van de ‘binnen-bij-boeren’-dag wordt er een plattelandskrant uitgegeven die animo creëert rond de landbouw in een gemeente. Deelsectoren die sterk vertegenwoordigd zijn in de gemeente worden er extra uitgelicht. Aanvullend op de plattelandskranten komen er vakoverschrijdende werkblaadjes waarmee schooljuffen en -meesters uit het lager onderwijs de dag op de boerderij kunnen in- of uitleiden.

Op maat van de eerste graad van het secundair onderwijs worden drie excursies uitgewerkt. Van Duffel geeft de productie van suiker als voorbeeld: “Met de leerlingen kunnen we eerst een akkerbouwer bezoeken die suikerbieten teelt, vervolgens naar de Tiense Suikerraffinaderij afzakken voor de verwerking en tot slot een bezoek aan de supermarkt brengen om te achterhalen welke soorten suiker er allemaal verkocht worden.” Om de schoolgaande jeugd op de boerderij te krijgen, is het ideaal dat elke school in Haspengouw op wandelafstand een boerderij vindt die participeert aan dit project. “De ervaring leert dat het veel makkelijker is om landbouwers bereid te vinden om hun boerderij open te stellen dan scholen tot een excursie te bewegen”, zegt Karlijn Van Duffel. Aan dat laatste wil het LEADER-project ‘Het begint in … Haspengouw’ iets veranderen.

Met het enthousiasme bij de Haspengouwse landbouwers zit het inderdaad goed, getuige hun aanwezigheid op de projectvoorstelling. Voor fruitteelster Véronique Monard is het niet nieuw om leerlingen van de school uit het dorp een rondleiding te geven op het bedrijf dat ze samen met haar man Dominique Libert in Mechelen-Bovelingen uitbaat. “Ik verwacht dat de interesse van scholen door dit project zal toenemen zodat ik vaker een klas mag ontvangen”, zegt Véronique. Een halve dag vliegt volgens haar voorbij wanneer de kinderen leren hoe fruit geteeld wordt en uiteindelijk in de winkel terechtkomt. Goed ondersteund als ze zich weet door de gemeente en door Plattelandsklassen ziet Véronique het helemaal zitten om iets te doen aan de onwetendheid over landbouw bij de jeugd.

Bron: VILT: http://www.vilt.be/plattelandseducatie-op-maat-van-scholen-in-haspengouw

Gemeente Riemst geeft negatief advies aan Windmolenpark Bassenge

Het college van burgemeester en schepenen is voorstander van windenergie maar niet op locaties waar het landschappelijk waardevolle karakter van de open ruimte in het gedrang komt. Het gemeentebestuur volgt hierin de visie van de Provincie Limburg, die stelt dat windturbines zoveel mogelijk in industriegebieden of langs autosnelwegen moeten worden gebouwd. Het project dat vandaag voorligt in Bassenge, past niet binnen deze visie.    

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Wij geven een negatief advies aan de inplanting van een windmolenpark op het grondgebied van Bassenge. Zoals bekend wil Windvision Belgium er 5 windturbines bouwen met een maximale hoogte van 150 meter. Het windpark ligt pal op de gemeentegrens met Riemst, op het plateau tussen Kanne, Zussen en Eben-Emael. Niet alleen wordt het open karakter van het landschap drastisch aangetast, dit windmolenpark ligt ook te dicht bij de woonkernen. Bovendien heeft dit gebied ook een grote biologische waarde. Het is een nationaal belangrijke site voor de vleermuizenfauna.”      

Daarnaast wordt de onderlinge veiligheidsafstand tussen de windturbines niet overal nageleefd, wordt de minimale afstand tussen het windproject Eben-Emael en Wonck niet gerespecteerd, en zijn 2 van de 5 turbines zo gesitueerd dat de slagschaduw vooral overlast veroorzaakt voor de inwoners van Riemst.  

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Daarbovenop is ook de impact op het waardevolle karakter van ons erfgoed en het toerisme niet te onderschatten. De dorpen Zussen en Kanne bevatten heel wat karakteristieke mergelbouwen die beschermd zijn als monument en dorpsgezicht. Dat waardevolle zicht gaat voor een stuk verloren als er aan de horizon 5 windturbines verrijzen. Niemand zal naast deze windturbines kunnen kijken. In die zin wordt ook het weids en uitgestrekt zicht onderbroken. Wij vrezen dat de aantrekkingskracht die Kanne vandaag heeft op toeristen voor een stuk zal verloren gaan, omdat de toeristen er niet langer kunnen genieten van het mooie uitzicht en authentieke karakter van het witte mergeldorp. En dat willen we voorkomen.”


Gemeentebestuur werkt aan visie over gemeentelijk patrimonium

Het gemeentebestuur van Riemst herbekijkt op dit moment de invulling van alle gemeentelijke gebouwen. Gebouwen die niet langer een invulling hebben vanuit de gemeente worden mogelijk verkocht.

Mark Vos, burgemeester: “Op dit moment onderzoeken we samen met het Katholiek Onderwijs Limburg de verdere ontwikkeling en verkoop van de schoolsite in de Tolstraat. Als straks de leerlingen op 1 september hun intrek nemen in de nieuwe gemeentelijke basisschool aan de Sint-Jansstraat in Herderen, zal er aan de site in de Tolstraat een nieuwe bestemming moeten worden gegeven. Ook het oud gemeentehuis in Vroenhoven wordt verkocht, als de gemeenteraad hieraan zijn goedkeuring verleent in maart. In dit oud gemeentehuis zat tot voor kort Kind en Gezin, zij zijn verhuisd naar Het Huis van het Kind in Herderen.”

Daarnaast koopt de gemeente ook gebouwen en gronden aan die straks mogelijk een meerwaarde kunnen bieden.

Mark Vos, burgemeester: “De gemeenteraad heeft in oktober de aankoop van Café Bidule goedgekeurd voor een bedrag van 383.375 euro. Gezien de strategische ligging, vlak naast het gemeentehuis, was het wenselijk om dit pand aan te kopen. Zoals bekend voeren we op dit moment een haalbaarheidsstudie uit naar de ontwikkeling van Riemst-centrum. Indien de centrumontwikkeling er komt, zal het gebied via deze gronden ontsloten worden. Indien de centrumontwikkeling niet haalbaar is, kunnen we indien nodig het gemeentehuis langs de Maastrichtersteenweg verder uitbreiden.”

Landbouwers standby bij vriesweer of sneeuwval

Voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de gemeentelijke wegen en fietspaden zal de gemeente Riemst vanaf nu ook beroep doen op de diensten van Agro Aanneming. De opdracht omvat het vrijhouden van 2 fietspaden, Millerbeek en Muizenberg. De Technische Dienst staat in voor het strooien van zout bij ijzel of sneeuwval. Het strooien gebeurt volgens vastgelegde routes die bepaald worden aan de hand van het gebruik van de weg. De busroutes en verbindingswegen tussen de verschillende deelgemeenten krijgen voorrang en worden als eerste aangepakt.

Mark Vos, burgemeester: “Het is voor onze Technische Dienst onmogelijk om overal tegelijkertijd te zijn. Daarom schakelen we de hulp in van enkele landbouwers. Zij staan vanaf nu in wacht en kunnen opgeroepen worden om in eerste instantie de twee fietspaden ijs- en sneeuwvrij te maken. In de toekomst willen we dit uitbreiden en ook een aantal openbare wegen in de route opnemen. De landbouwers ontvangen hiervoor een wacht- en prestatievergoeding.”

CD&V Riemst vernieuwt en verjongt de OCMW-raad

Vanavond komt de OCMW-raad voor het eerst in 2016 samen met daarin 5 nieuwe gezichten. In januari worden, zoals afgesproken in het bestuursakkoord, 5 van de 6 raadsleden van CD&V Riemst in de OCMW-raad vervangen. 

Katja Onclin, schepen en voorzitter Sociaal Huis: “De uitdagingen binnen het Sociaal Huis zijn erg groot.  We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de uitbouw van de welzijnscampus om de toenemende vergrijzing, die ook in onze gemeente speelt, aan te pakken.  Tegelijkertijd werd het dienstencentrum uitgebouwd en draaien de dorpsrestaurants op volle toeren.   De toekomstige uitdagingen zijn echter niet minder uitdagend: het OCMW moet in 2019 geïntegreerd worden binnen de gemeentelijke diensten, de opvang van extra asielzoekers moet op een sociale manier uitgerold worden binnen onze dorpen,  …  We zullen deze uitdagingen aangaan en omvormen tot opportuniteiten voor onze gemeente.  Heel veel dank aan de afscheidnemende raadsleden Marie-Paule Kuypers, Norbert Spits, Maria Jackers, Jeannine Monard en Daniëlle Reynaerts uit onze CD&V-fractie voor hun inzet voor het welzijn van onze inwoners. We kijken uit naar een even groot enthousiasme bij onze nieuwe ploeg.

De nieuwe raadsleden zijn:

·         Miet Debay uit Genoelselderen, 36 jaar, leerkracht Frans – Latijn

·         Philippe Geelen uit Vlijtingen, 32 jaar, zaakvoerder Microcom bvba

·         Sabine Gerards uit Kanne, 34 jaar, onderwijzeres VBS Jekerdal Kanne

·         Rachelle Onclin uit Vroenhoven, 32 jaar, burgerlijk ingenieur/consultant Accenture

·         Frank Schepers uit Vroenhoven, 32 jaar, IT / SAP Consultant Maastricht University

Met de vernieuwde ploeg wil CD&V inzetten op vernieuwing en verjonging in de raad om zo verder te bouwen aan een warme samenleving waar het fijn is om te wonen.”,  zegt burgemeester Mark Vos.  

Het CD&V-jongerenelftal in 2012 kijkt vooruit naar de toekomst: Miet Debay, Leentje Stassen (vervangen door Philippe Geelen), Sabine Gerards, Mieke Loyens, Frank Smets, Davy Renkens, Peter Neven, Rachelle Onclin, Jessica Nijs, Katja Onclin, Fran…

Het CD&V-jongerenelftal in 2012 kijkt vooruit naar de toekomst: Miet Debay, Leentje Stassen (vervangen door Philippe Geelen), Sabine Gerards, Mieke Loyens, Frank Smets, Davy Renkens, Peter Neven, Rachelle Onclin, Jessica Nijs, Katja Onclin, Frank Schepers. 

Hiermee nemen alle 11 CD&V-jongeren (behalve Leentje Stassen die vervangen wordt door Philippe Geelen) die in 2012 deelnamen aan de gemeente - en provincieraadsverkiezingen nu een mandaat op.

Sinds 2013 zetelen onze 6 andere jongeren reeds:

·         Mieke Loyens uit Vlijtingen, 35 jaar, gemeenteraadslid en CD&V-fractieleider

·         Peter Neven uit Riemst-Heukelom, 28 jaar, gemeenteraadslid

·         Jessica Nijs uit Herderen, 28 jaar, gemeenteraadslid

·         Katja Onclin uit Val-Meer, 35 jaar, schepen en voorzitter Sociaal Huis

·         Davy Renkens uit Kanne, 35 jaar, gemeenteraadslid

·         Frank Smets uit Zichen-Zussen-Bolder, 39 jaar, provincieraadslid

 

'De toekomst van Riemst'

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking op zondag 17 januari 2016 lichtte burgemeester Mark Vos de meest opvallende projecten voor het komende jaar toe. Maar niet met een toespraak zoals dat gewoonlijk gebeurt.

Hij trok op pad naar de leerlingen van het eerste leerjaar in de 5 scholengroepen in Riemst, en hield halt in Jekerdal Kanne, De Bron in Membruggen, VBS Vlijtingen, GBS De Klinker en GBS De Driesprong in Genoelselderen. Hij stelde hen de volgende vragen: hoe zien zij de toekomst van Riemst en wat denken zij van de nieuwe projecten?

Riemst digitaal

Riemst gaat in 2016 meer dan ooit digitaal. Het zat deze week nog in het nieuws, we lijden aan digibesitas. De smartphone, tablet, computer of het internet is niet meer weg te denken vandaag. Dagelijks worden we overstelpt met veel informatie zowel via de klassieke gedrukte media, als de digitale. We spenderen met z’n allen meer tijd online.

Als gemeente kunnen we niet wegblijven van deze nieuwe media en communicatievormen. Maar we willen ze wel vereenvoudigen voor u. Wij werken aan een plan om van onze nieuwe website en sociale media de uitvalsbasis te maken van het reilen en zeilen binnen onze gemeente. Wie de gemeentelijke Facebookpagina nog niet geliket heeft, zeker doen!

In het najaar hopen we ook een nieuw infoblad klaar te hebben waarin we korter op de bal kunnen spelen, en het huis-aan-huisdrukwerk kunnen inperken. En dat in een frisse en nieuwe lay-out.

En last but not least starten we in de loop van het jaar met een digitale nieuwsbrief, waarin je als inwoner kan aangeven welke informatie je graag van de gemeente wil ontvangen. Wie zich al graag wil inschrijven, kan dat door te mailen naar: communicatie@riemst.be, geef je voornaam, naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres op en wij houden je op de hoogte van zodra de eerste nieuwsbrief verzonden wordt.

Het gemeentebestuur van Riemst trakteerde haar inwoners. 

Het gemeentebestuur van Riemst trakteerde haar inwoners. 

De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie trok heel wat inwoners aan. 

De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie trok heel wat inwoners aan. 

TeamWork

Ook dit jaar konden we onze inwoners tijdens de nieuwjaarsreceptie weer een heerlijk en gratis buffet aanbieden dankzij TeamWork, een groep zelfstandigen uit Riemst, die op een unieke manier samenwerken: Slagerijen Vos en Willems, bakkerijen Bollen, Emmerix en Smets, buurtwinkels Voeding Miranda en Thuismarkt Hardy en Cuisine Josephe. 

Teamwork zorgde voor een heerlijk buffet.

Teamwork zorgde voor een heerlijk buffet.




Officiële opening GBS De Driesprong Genoelselderen

Op vrijdag 15 januari heeft burgemeester Mark Vos, basisschool De Driesprong in Genoelselderen, officieel geopend. Hij mocht het lint doorknippen en via een feestelijke erehaag samen met schepen van Onderwijs Bert Cilissen, het nieuwe schoolgebouw betreden. De leerlingen maakten er ook een mooie openingsceremonie van.

Burgemeester Mark Vos knipt het lint door onder toeziend oog van van de schooldirectie, architect Guy Cleuren en enkele leden van het schepencollege en de gemeenteraad. 

Burgemeester Mark Vos knipt het lint door onder toeziend oog van van de schooldirectie, architect Guy Cleuren en enkele leden van het schepencollege en de gemeenteraad. 

In de zomer van 2014 is de bouw van de nieuwe school De Driesprong in de Sint-Maartenstraat in Genoelselderen gestart. Op 1 september 2015 stapten 40 leerlingen de schoolpoort binnen. Concreet gaat het om één kleuterklas en één klas lager onderwijs.

De leerlingen maakten er een feestelijke opening van. 

De leerlingen maakten er een feestelijke opening van. 

De nieuwe school kreeg ook een nieuwe speelplaats met speeltoestel en de klassen zijn ingericht met nieuw meubilair. Goed voor een totale investering van ruim 560.000 euro.

Nieuwe kringwinkel voor Riemst

Op woensdag 13 januari is de eerste steen gelegd van de nieuwe kringwinkel De Koop in bedrijvenzone Op 't Reeck door Wim Dries, voorzitter van vzw De Koop, burgemeester Mark Vos en schepen van Leefmilieu Mathieu Eycken. vzw De Koop investeert 1 miljoen euro in het gebouw, dat in de herfst de deuren zal openen.

De eerste steenlegging van de kringwinkel gebeurde door schepen van leefmilieu Mathieu Eycken, voorzitter van vzw De Koop Wim Dries en burgemeester Mark Vos. 

De eerste steenlegging van de kringwinkel gebeurde door schepen van leefmilieu Mathieu Eycken, voorzitter van vzw De Koop Wim Dries en burgemeester Mark Vos. 

De nieuwe kringwinkel ligt vlak naast het recyclagepark. Zo kunnen bezoekers in één rit hun herbruikbare en niet-herbruikbare goederen afleveren. Het gebouw zelf zal ook een link krijgen met recyclage. Zo zal de gevel volledig opgebouwd worden uit recuperatiematerialen met afvalstenen die overblijven bij de productie van steenstrips. De ramen zijn onder meer verkeerd opgemeten ramen van andere projecten. Als zonnewering zullen oude deuren voor de ramen gehangen worden.

Zo zal de nieuwe kringwinkel er uitzien.

Zo zal de nieuwe kringwinkel er uitzien.