Vrijwilligersplatform voor én campagne met Riemstse vrijwilligers

“Vrijwilligers zijn top!”, zo luidt de slogan van het Vrijwilligersfeest 2018 in Riemst. Het tweejaarlijks evenement wordt georganiseerd om de honderden vrijwilligers in de gemeente te bedanken voor hun inzet en toewijding. Dat doen we door de lancering van het Vrijwilligersplatform, een aparte plek voor verenigingen en vrijwilligers op onze gemeentelijke website.

Mark Vos, burgemeester: “Riemst staat of valt met haar vrijwilligers. Hun enthousiasme maakt dat verenigingen blijven bestaan, dat we bruisende evenementen kunnen organiseren en dat anderen die nood hebben aan hulp of gezelschap, ondersteund worden. Vrijwilligers offeren hun vrije tijd op om anderen te helpen of te plezieren en dat laten we niet ongezien voorbij gaan. We willen alle vrijwilligers van harte bedanken op het Vrijwilligersfeest op 28 september, vanaf 19.00 u. in Zaal ’t Paenhuys.”

mark_vos_vrijwilligers.JPG

Ter ondersteuning van al die vrijwilligers wordt de gemeentelijke website aangevuld met een Vrijwilligersplatform. Wie vanaf vrijdag surft naar www.riemstvrijwilligt.be vindt al gauw de databank met vacatures uit Riemst terug.

Marina Pauly, schepen van Socio-Culturele Verenigingen: “We werken hiervoor samen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, het expertisecentrum rond alle regelgeving over vrijwilligerswerk. We bieden op de website niet alleen vacatures aan, maar ook informatie over de wetgeving en nieuws over onze eigen vrijwilligers en vormingen. Vrijwilligers geven uit vrije wil, onbetaald een stuk van hun tijd aan een organisatie. Het zijn die vrijwilligers en organisaties die we op weg willen helpen en met elkaar willen verbinden.”

Ben jij als organisatie zelf op zoek naar vrijwilligers? Dan kan je via het Vlaams Steunpunt een vacature toevoegen, die onmiddellijk zichtbaar wordt op de gemeentelijke website. Kandidaat-vrijwilligers zien op hun beurt in één oogopslag welke vacatures er in Riemst beschikbaar zijn.

Marina Pauly: “Via vormingen op maat bieden we al informatieve ondersteuning aan onze verenigingen, iets waar veel interesse voor is. Dit platform zien we als een aanvulling hiervan. We willen zoveel mogelijk verenigingen aansporen om het platform te gebruiken voor hun vacatures. Daarom organiseren we binnenkort een vorming voor verenigingen om uit te leggen hoe de vacaturedatabank werkt. De verenigingen worden hier persoonlijk voor uitgenodigd. We hopen dat dit een boost kan geven aan het vrijwilligerswerk in onze gemeente.”

Dit jaar krijgen de vrijwilligers bovendien de kans om écht te tonen hoe trots ze zijn op hun vrijwilligerswerk, door actief deel te nemen aan een campagne.

Marina Pauly, schepen van Socio-Culturele Verenigingen: “We lanceren een campagne om vrijwilligerswerk te promoten en hoe kan dat beter dan via onze eigen vrijwilligers? Op het Vrijwilligersfeest kunnen ze tonen hoe trots ze zijn op hun vrijwilligerswerk, door te poseren bij onze fotograaf. De gemaakte beelden zullen gebruikt worden in de campagne, die later dit jaar voorgesteld wordt.”

Werken aan Kuilenzouw officieel afgerond

Op vrijdag 27 mei 2016 werd Riemst hevig getroffen door een wolkbreuk. De gemeente nam versnelde maatregelen om wateroverlast in de toekomst te vermijden. Ook de Kuilenzouw, gelegen aan de Keelstraat in Vroenhoven, werd aangepast met steun van de provincie Limburg, Infrax en de Vlaamse Waterweg. De werken zijn nu officieel afgerond en dat werd vanavond gevierd met de buurtbewoners.

Op vrijdag 27 mei 2016 viel er in een tijdspanne van een half uur plaatselijk 62 liter neerslag, wat normaal zoveel is als in een volledige maand mei. De wolkbreuk werd erkend als ramp, er waren in Riemst 140 schadedossiers, goed voor een totale schade van ruim 4,4 miljoen euro. 

Mark Vos, burgemeester: “Versnelde maatregelen drongen zich op in verschillende dorpen. We hebben op welbepaalde plaatsen waterbufferende dammen of wachtbekkens aangelegd. Op anderhalf jaar tijd zijn er werken gerealiseerd die normaal gesproken enkele jaren in beslag nemen. Dit versnelde tempo was noodzakelijk om een ramp zoals in 2016 in de toekomst te vermijden.”

Kuilenzouw1.JPG

De aanpassingswerken aan de Kuilenzouw dienden om het water van het hoger gelegen afstromingsgebied beter naar het kanaal te kunnen leiden. Hiervoor werd er een dam gebouwd. De Kuilenzouw werd vanaf deze dam tot aan het kanaal aangepast door middel van betonnen bakken en kokers. 

Bij hevige regenval zal het water vlot doorstromen naar het kanaal, zonder dat de beek overstroomt. Het wachtbekken met geïntegreerde knijpconstructie moet ervoor zorgen dat er niet meer water doorgelaten wordt dan dat de Kuilenzouw aan kan. 

Guy Kersten, schepen van Plattelandsontwikkeling: “De reeds aangelegde bufferbekkens (waterbufferende dammen) hogerop in het stroomgebied helpen mee om het afstromingsgebied te beperken. Daarnaast wordt het oppervlaktewater (regenwater) van de Keelstraat en de Pastoor Counestraat apart opgevangen en afgeleid naar het kanaal via een roosterbak die in het wegdek van de Keelstraat geïntegreerd werd. Die roosterbak werd aangesloten op een aparte buis met een diameter van 90 cm, dus los van de beek. Deze werken werden deels betoelaagd door Infrax.”

Voor de werken aan de Kuilenzouw kon de gemeente rekenen op de steun van Infrax voor de aanleg van de buis, op de Vlaamse Waterweg voor hun goedkeuring voor de afloop van het regenwater naar het kanaal en de provincie Limburg voor de subsidie en hun medewerking in de uitwerking van het project. De gemeente Riemst investeerde 660.000 euro. 

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Waterlopen: “De aanpassingswerken aan de Kuilenzouw waren ingrijpend, maar nodig. De provincie heeft voor 20% subsidie gegeven voor kosten die rechtstreeks toewijsbaar waren aan de aanpassingswerken van de Kuilenzouwbeek.”

Nu de werken aan de Kuilenzouw volledig afgerond zijn, komen de buurtbewoners samen om het eindresultaat te vieren.

Mark Vos, burgemeester: “Tijdens de ramp werden vele gezinnen hevig getroffen. Het afronden van de werken aan de Kuilenzouw zien we dan ook als een positieve stap in de strijd tegen wateroverlast. We willen dit dan ook vieren met de buurtbewoners en hen bedanken voor de opofferingen die ze tijdens de werken hebben gedaan.”

Muzikaal Riemst blaast uit in Oostende

Zondag 23 september trekken de Riemstse harmonies, fanfares en drumbands samen naar Oostende om zich de longen uit het lijf te blazen. Dit voor een nieuwe editie van ‘Uitblazen in Oostende’. Op verschillende locaties in de stad voeren ze concerten op. Er nemen 8 Riemstse muziekverenigingen deel, goed voor 250 muzikanten.

Marina Pauly, schepen van Socio-Culturele Verenigingen: “In 2005 namen we al deel aan Uitblazen in Blankenberge en wegens het grote succes herhalen we dit graag in Oostende. We zijn dan ook de Muzikaalste gemeente van Vlaanderen, dat bewezen we vorig jaar nog op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Onze vijf deelnemende muziekverenigingen behaalden toen stuk voor stuk een eerste prijs of goud. Harmonieorkest De Volksgalm werd zelfs wereldkampioen.”

Het prestigieuze Kursaal in Oostende is de uitvalsbasis van onze muziekverenigingen tijdens ‘Uitblazen aan Zee’

Het prestigieuze Kursaal in Oostende is de uitvalsbasis van onze muziekverenigingen tijdens ‘Uitblazen aan Zee’

De optredens in Oostende bestaan zowel uit zittende als wandelconcerten. De zittende concerten starten telkens om 13.30 u. en 15.00 u. en duren elk 45 minuten. Wil je dit niet missen? Begeef je dan naar de kiosk op het Wapenplein of naar de mobiele podia op het Vissersplein of het Sint-Petrus- en Paulusplein. Je kan ook deelnemen aan één van de wandelconcerten, door met de verenigingen mee te wandelen vanuit het Kursaal richting Thermae Palace, het Zeeheldenplein of de Winkelstraat/Jachthaven. De wandelconcerten starten om 13.30 u.

Mark Vos, burgemeester: “Op het einde van de dag verzamelen de verenigingen zich op het Wapenplein, waar het hoogtepunt van de muzikale dag plaatsvindt. Dit is gepland omstreeks 16.15 u. We zijn zeer trots dat onze muziekgroepen behoren tot de wereldtop. Dat ze zich muzikaal zullen tonen in Oostende, is dan ook een niet te missen kans.”

Fans konden vooraf inschrijven om met de bus mee op pad te gaan met de verenigingen. Zo’n 170 sympathisanten schreven zich hiervoor in en een hoop anderen gaan met eigen vervoer naar de badstad. In totaal worden bijna 500 Riemstenaren in Oostende verwacht.

De deelnemende verenigingen zijn:

  • Koninklijke Harmonie Sint-Jan Herderen,

  • Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen Zichen-Bolder,

  • Koninklijke Fanfare en Drumband Sint-Cecilia Kanne,

  • Koninklijke Fanfare De Vrije Burgers Val-Meer,

  • Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Riemst,

  • Koninklijke Harmonie en Drumband Vreugd in Deugd Zussen,

  • Koninklijke Fanfare Alliance Kanne,

  • Koninklijke Harmonie De Kristene Gildebroeders Val-Meer

Gemeente Riemst neemt beheer 't Paenhuys op zich

Ongeveer een jaar geleden gaf de vzw Parochiale Werkgroep ’t Paenhuys aan te willen stoppen met de uitbating van het Riemstse ontmoetingscentrum ’t Paenhuys. Het aantal leden van de vzw daalde en het beheer van ’t Paenhuys werd te complex voor de overgebleven en ouder wordende vrijwilligers. De gemeente Riemst besloot daarom zelf het beheer van ’t Paenhuys op zich te nemen. ’t Paenhuys bestaat uit een grote zaal die gemiddelde 300 keer per jaar wordt verhuurd en daarnaast diverse kleinere lokalen en is door zijn indeling perfect ingesteld op de Riemstse behoeften.

Voor de uitbating van ’t Paenhuys werd een nieuwe erfpachtovereenkomst van 99 jaar afgesloten tussen het kerkbestuur Sint-Martinus Riemst, dat eigenaar is van de grond waarop ’t Paenhuys werd gebouw, en de gemeente en dit aan een jaarlijkse vergoeding van 4.004 euro. Op deze wijze wordt de verdere exploitatie gegarandeerd. Daarnaast werd een overeenkomst afgesloten met de vernieuwde vzw Parochiale Werkgroep 't Paenhuys, bestaande uit leden van de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus uit Riemst, die de praktische uitbating van het complex zal verzekeren.

mark_vos_paenhuys.JPG

Schepen Marina Pauly: “Op deze manier willen we het verenigingsleven een ruime en betaalbare accommodatie ter beschikking stellen om culturele activiteiten te organiseren. Voor de uitbating blijven we samenwerken met de vzw Parochiale werken Paenhuys; op die manier blijft er een lokale verankering en worden de lasten wat verdeeld”

Met deze samenwerking wil de gemeente Riemst ook vzw Parochiale Werkgroep ’t Paenhuys bedanken voor hun jarenlange vrijwillige inzet en het volledig schuldenvrij afleveren van zaal ’t Paenhuys. ’t Paenhuys werd in 1993 gebouwd door de vzw Parochiale Werkgroep ’t Paenhuys. Voor de bouw en uitbreiding van het ontmoetingscentrum maakte de vzw onder andere gebruik van gemeentelijke subsidies. In totaal investeerde de gemeente ongeveer 500.000 euro in het centrum.

Feestnacht-87.jpg

De gemeente wil ’t Paenhuys nu ook voorzien van de allernieuwste en modernste podiumtechnieken.

Burgemeester Mark Vos: “Door deze moderne technieken toe te passen en deze constant uit te breiden blijft het mogelijk te voldoen aan de evoluerende vraag van de verschillende verenigingen. Het up-to-date houden van ’t Paenhuys zorgt er ook voor dat de zaal relevant is en blijft zowel nu als in de toekomst.”

Het reserveren van een ruimte in ’t Paenhuys dient te gebeuren via de verantwoordelijke ambtenaar van dienstencentrum De Linde van de gemeente Riemst:

Dienstencentrum De Linde

Paenhuisstraat 11

3770 Riemst

Tel. +32 12 21 46 98

E-mail: dienstencentrum@riemst.be

Riemst zet in op veiligheid studenten

Om beter in kaart te brengen welke studenten waar op kot zitten en zo hun veiligheid te verhogen, roept de gemeente Riemst studenten op zich aan te melden via de gemeentelijke website. Ook voert de gemeente in samenwerking met Brandweerzone Oost-Limburg nieuwe controles uit in de studentenkamers.

Mark Vos, burgemeester: “Veel buitenlandse studenten behouden hun thuisadres en zijn niet verplicht zich te domiciliëren in Riemst. Bijgevolg zijn ze niet gekend bij ons, waardoor we vaak niet weten wie waar op kot zit. Om de veiligheid van deze studenten te verhogen is het belangrijk dat ze zich toch aanmelden bij de gemeente.”

Daarom werd in overleg met de lokale politie beslist om aanmeldingsformulieren aan te bieden op de gemeentelijke website. Op die manier kunnen de studenten beter in kaart gebracht worden. De formulieren worden zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar gesteld en de campagne wordt ondersteund met informatieflyers die bedeeld worden bij de dienst Bevolking en via de eigenaars van studentenkamers.

mark_vos_studentenkamer.jpg

Sinds 2016 ging er ook een nieuw reglement omtrent de brandveiligheid in kamerwoningen en studentenkamers in voege. Volgens dit reglement moeten alle kamerwoningen, studentenhuizen en studentengemeenschapshuizen beschikken over een brandweerattest waaruit blijkt dat ze beantwoorden aan de geldende brandveiligheidsvoorschriften.

Mark Vos, burgemeester: “Daarom zijn we in samenwerking met Brandweerzone Oost-Limburg een nieuwe controleronde in onze studentenkamers gestart, om te zorgen dat de voorschriften zo goed mogelijk geïmplementeerd worden. Voor kamers die niet in orde zijn, wordt een stappenplan uitgewerkt waarbij binnen een redelijke termijn de nodige aanpassingen dienen te gebeuren.”

Politiezone investeert in veiligheid van lokale jeugd

De voorbije jaren investeerde de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst al in de zichtbaarheid van de schoolgaande jeugd door de aankoop van fluohesjes. “Dit jaar gaan we een stapje verder en schenken we veiligheidshesjes aan de jeugddiensten van de drie gemeenten, die deze op hun beurt uitlenen aan sportclubs, jeugdverenigingen en alle andere verenigingen die activiteiten op de openbare weg organiseren voor -18-jarigen”, aldus korpschef Dirk Claes.

De politie financiert de hesjes vanuit het verkeersveiligheidsfonds, dat is samengesteld uit een deel van de geïnde verkeersboetes. “Met die federale dotatie kunnen we mooie initiatieven steunen. En daar is de aankoop van verkeershesjes zeker een goed voorbeeld van”, zegt burgemeester-voorzitter Frieda Brepoels.

Vandaag verdeelt de politiezone maar liefst 290 exemplaren, voor een totaalbedrag van 960 euro.

Op de foto: Schepen van jeugd Bert Cilissen, jongerenwerker Ronald Jeurissen, korpschef Dirk Claes en burgemeester Mark Vos.

Op de foto: Schepen van jeugd Bert Cilissen, jongerenwerker Ronald Jeurissen, korpschef Dirk Claes en burgemeester Mark Vos.

De burgemeesters van de politiezone juichen het initiatief toe: “De verkeershesjes verhogen de zichtbaarheid in het verkeer. Het project past in ons verkeersactieplan waarin de hoofddoelstelling het verminderen van het aantal letselongevallen is. Met de zomervakantie in zicht waarin ook vele jongeren op kamp gaan, komen de hesjes zeker goed van pas.”

Vlaamse subsidie voor naschools openstellen van GBS De Driesprong

In februari diende het gemeentebestuur van Riemst bij het Agentschap Sport Vlaanderen een subsidieaanvraag in voor de tweede projectoproep naschools openstellen van schoolsportinfrastructuur. Die aanvraag werd positief beantwoord. GBS De Driesprong krijgt een subsidie van 148.076 euro toegekend door Sport Vlaanderen.

Mark Vos, burgemeester: “Onze visie leunt aan bij de visie van de Vlaamse overheid om schoolgebouwen niet alleen te benutten voor onderwijs, maar om er meerdere functies samen te brengen. Daarom vroegen we een subsidie aan waarmee we GBS De Driesprong ook na de schooluren kunnen openstellen voor o.a. sportactiviteiten.”

De aanvraag kadert in het ‘Open-school-concept’, dat schoolinfrastructuur na de schooluren efficiënter wil inzetten. Het doel is het wegnemen van drempels die er voor scholen bestaan en hen een duw in de rug geven om de bestaande sportinfrastructuur na school, tijdens het weekend en tijdens de schoolvakanties open te stellen voor sportclubs, sportdiensten en andere gebruikers.

GBS De Driesprong Millen

GBS De Driesprong Millen

Bert Cilissen, schepen van onderwijs: “We dienden een volledig aanvraagformulier in met de visie van de adviesraad, enkele overeenkomsten met sportclubs en een idee-ontwerp van een architect. Met dit aanvraagdossier engageren we ons concreet om de strobalenturnzaal van GBS De Driesprong open te stellen voor sportactiviteiten na de schooluren. De turnzaal zal dankzij deze subsidie 5 uur per week aansluitend aan schooltijd ter beschikking gesteld worden.”

Mark Vos, burgemeester: “Bij het indienen van de aanvraag werden al intentieverklaringen afgesloten met o.a. Jeugdvoetbal Groot-Riemst en judoclub RIGO Riemst. Er is een overeenkomst met Dance4Fun en we engageren ons ook voor een samenwerking met VLABUS, Vlaams Bureau voor Sportbegeleiding.”

De turnzaal van GBS De Driesprong wordt uitgebreid met 40 m2 en er komt een sanitair blok met douches. De aanpassingswerken zullen in het voorjaar 2019 van start gaan, de volledige ingebruikname is gepland voor september 2019.

Ook in GBS De Tol in Herderen is al een multifunctionele zaal en ook aan de schoolsite in Vlijtingen worden dergelijke multifunctionele initiatieven onderzocht.

Riemst krijgt erkenning als kindvriendelijke gemeente

Samen met acht andere Vlaamse steden en gemeenten mag Riemst zich de volgende 6 jaar kindvriendelijke gemeente noemen. 

Deze namiddag reikte minister van Jeugd Sven Gatz voor de derde maal de labels ‘kindvriendelijke steden en gemeenten’ uit. Het label kent zijn oorsprong in de internationale Child Friendly Cities beweging, gestart vanuit de VN en UNICEF. Het lauwert steden en gemeenten die het internationale kinderrechtenverdrag actief toepassen in alle beleidsdomeinen die invloed hebben op kinderen en jongeren.

Minister Gatz, die persoonlijk de oorkonde overhandigde aan de laureaten, zet met overtuiging zijn schouders onder het label: “Een stedelijke omgeving die vriendelijk is voor kinderen, is tegelijk voor iedereen vriendelijk: voor grote mensen, voor kleine mensen, voor mensen met een beperking en voor mensen zonder beperking, voor zwakke weggebruikers en voor senioren. Hetzelfde geldt voor een cultuurbeleid, een jeugdbeleid, mobiliteitsbeleid en ga zo maar door: als er daarbij aandacht bestaat voor kinderen, komt dat heel de lokale samenleving ten goede. Daarom vind ik het label voor Kindvriendelijke steden en gemeenten een schitterend instrument.” 

Een delegatie uit Riemst zakte af naar de kust om het label in ontvangst te nemen.

Een delegatie uit Riemst zakte af naar de kust om het label in ontvangst te nemen.

Het gemeentebestuur van Riemst is dan ook trots om de titel ‘Kindvriendelijke gemeente’ in ontvangst te nemen.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “Riemst werkt momenteel aan een groen speelweefselplan, met veilige en toegankelijke verbindingen tussen alle speel- en kindplekken. Ook de Culturodroom is een uitbreiding op het jeugdaanbod. Die reist door de gemeente en maakt in elke dorpskern een stop om kinderen en jongeren te plezieren met een gevarieerd cultureel aanbod. Dit niet alleen voor jongeren, maar ook in samenwerking met onze jongeren. Riemst streeft ernaar een gemeente te zijn waarin kinderen en jongeren alle kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen en actief deel te nemen aan het beleid.”

De Riemstse jongeren kunnen daarbovenop genieten van een breed pakket aan activiteiten en diensten.

Mark Vos, burgemeester: “We verwelkomen tijdens de zomermaanden dagelijks maar liefst 130 kinderen op het speelplein en gemiddeld 126 kinderen in de kinderopvang. Een uitdagend aanbod van grabbelpas- en swap activiteiten, sportactiviteiten, onderwijsmogelijkheden met aandacht voor digitale technologieën en een netwerk van gezondheidszorg en hulpverlening biedt onze jongeren de ondersteuning die ze verdienen.”

"Kinderrechten gaan niet in eerste instantie over abstracte juridische normen die ‘van bovenaf’ moeten worden geïmplementeerd. Kinderrechten gaan over het streven naar rechtvaardigheid en menselijke waardigheid, een opdracht die in de dagelijkse leefwereld van kinderen en jongeren ‘van onderuit’ moet worden gerealiseerd. Een lokaal kindvriendelijk beleid kan een grote impact hebben op deze alledaagse leefwereld van kinderen en jongeren. In een kindvriendelijke stad of gemeente moeten kinderrechten elke dag opnieuw worden ‘gemaakt’. Als volwaardig lid van een lokale kindvriendelijke gemeenschap zijn kinderen en jongeren mede-makers van deze kinderrechten” aldus Didier Reynaert, vakgroep sociaal werk van de Hogeschool Gent en bestuurslid van het Kenniscentrum Kinderrechten. 

Een label als basis

Samen met kinderen en jongeren analyseerden de steden en gemeenten hun beleid vanuit een kindvriendelijke bril. Ze formuleerden een strategie die rekening houdt met hun jonge inwoners in al hun beleidsbeslissingen. Niet alleen als het over jeugdwerk of kinderopvang gaat, maar ook over pakweg mobiliteit, welzijn, cultuur en veiligheid. Het label is een teken van erkenning van het traject dat de steden en gemeenten hebben afgelegd. Het afgelegde traject legt een basis voor het toekomstige beleid. Het verkrijgen van het label is namelijk de start van een voortdurend groeiproces.

“Kinderen en jongeren zijn niet alleen de toekomst, ze zijn ook het nu. Ze maken een derde uit van de bevolking en hebben een plek in de gemeente als volwaardige burger. Niet vanaf hun achttiende verjaardag, maar al van jongsaf aan. Als je kinderen en jongeren laat meedenken komen ze vaak met een vernieuwende kijk. Een kindvriendelijke stad of gemeente erkent hen als competente en ervaringsdeskundige burgers en geeft hun actorschap een duidelijke plek in haar beleid”, aldus Imke Pichal, coördinator Kindvriendelijke steden en gemeenten bij VVJ vzw.

Aarschot, Beersel, Brugge, Denderleeuw, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst en Sint-Katelijne-Waver zien hun inspanningen beloond. Een jury beoordeelde van elke gemeente een dossier op basis van het afgelegde traject, de strategie op vlak van kindvriendelijkheid en de verankering daarvan in het beleid. De jury bestaat uit het Kinderrechtencommissariaat, een expert lokaal jeugdbeleid, VVSG, Demos, VVJ, Hogeschool Gent, Universiteit Gent en AP Hogeschool Antwerpen en wordt begeleid door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid. 

Dit vond de jury sterk in het dossier van Riemst:

  • e gemeente staat dicht bij de burger en kan zo snel reageren op de signalen die ze krijgen. En dit steeds op een gedragen manier. De gewoonte om te werken met een tweerichtingscommunicatie via laagdrempelige kanalen om zo te groeien tot participatie, is geïnstalleerd in de gemeente. Een mooi voorbeeld is ook de app waarmee jongeren informatie over de door hen gebruikte publieke ruimte kunnen doorspelen.
  • et traject was een leerproces voor de volledige administratie en wordt gebruikt als basis om verder op te werken. Het kindvriendelijk beleid is een gedeeld verhaal, opgemaakt in dialoog met de diensten. Integraal in de gemeente zal men werken met thematische projecttafels om het kindvriendelijk beleid over de verschillende diensten heen te spreiden.
  • iemst zet in op de dorpskernen, daar waar je net merkt dat heel veel steden en gemeenten alles centraliseren. De jury heeft belangstelling voor de goed uitgebouwde, gedecentraliseerde (basis)voorzieningen. Hiervoor werkt de gemeente zoveel mogelijk samen met partners om het aanbod zo goed en zo dicht mogelijk bij de lokale jeugd te brengen. Zo wordt er onder andere geïnvesteerd in de basisinfrastructuur van de scholen en de dorpskernen en worden de ideeën vanuit de verscheidene verenigingen vanuit de gemeente gefaciliteerd.

Ook in de toekomst heeft Riemst plannen om het label verder waar te maken. 

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “We zijn uitermate tevreden met het behaalde label en willen deze titel zeer graag uitdragen. Het maakt ons trots dat we hierin geslaagd zijn op basis van onze geleverde inspanningen en visie voor de toekomst. Maar het echte werk begint nu pas. Het belangrijkste is namelijk het vergroten van het bewustzijn dat kindvriendelijkheid heel belangrijk is en dat we daar dag in, dag uit aan moeten werken. De uitdagingen voor de toekomst zijn immers heel groot.”

Riemst opnieuw gastgemeente voor Binckbank Tour

Op zaterdag 18 augustus mag Riemst in samenwerking met Golazo opnieuw gastgemeente zijn voor de Binckbank Tour. Samen met ambassadeur Maarten Tjallingii werd alvast een symbolische start- en finishlijn getrokken aan het Reeckervelt in Riemst.

Schepen van Sport, Christian Bamps: “Voor de zevende keer zal Riemst het decor zijn van de start en een plaatselijke ronde met spurt van een etappe aan de brug in Vroenhoven. Het betreft de 6de rit van de Binckbank Tour, met aankomst in Sittard-Geleen.”

Omstreeks 12.00 u. zal het startschot te horen zijn bovenop de brug van Vroenhoven. Het parcours loopt vervolgens via de Maastrichtersteenweg, Visésteenweg, Eben-Emael, Grenadiersweg, Steenstraat, Statiestraat, Muizenberg en de Maastrichtersteenweg, waar omstreeks 12.30 u. de spurt plaatsvindt. Vervolgens verlaten de renners Riemst via de Visésteenweg om de rit verder te zetten naar de eindmeet in Sittard-Geleen.

Symbolische start BinckBank Tour.JPG

Mark Vos, burgemeester: “We merken op dat de Binckbank Tour erg leeft in Riemst. Bij de aankomst van de eerste ploegen omstreeks 10.30 u. staan er al heel wat fans klaar om hun wieleridolen te ontmoeten en een handtekening te bemachtigen. We kijken er dan ook naar uit om opnieuw de toppers uit de wielerwereld te mogen ontvangen.

 Vorig jaar slaagde Kannenaar Tom Dumoulin er zelfs in om de BinckBank Tour en de Giro d’Italia te winnen. Ook dit jaar zette Tom weer een prachtprestatie neer in de Giro. Hij eindigde als tweede op slechts 46” van de winnaar Chris Froome.”

Om de verkeersveiligheid te garanderen, is er in samenspraak met de politie beslist om de brug in Vroenhoven volledig af te sluiten voor al het verkeer van 7.00 u. tot 14.00 u. Parkeren in de omgeving is toegestaan (uitgezonderd Maastrichtersteenweg en parkeerverboden). De Maastrichtersteenweg blijft uiteraard bereikbaar voor fietsers en voetgangers.

Mark Vos, burgemeester: “Aan iedereen wordt gevraagd om langs het parcours de richtlijnen van de seingevers strikt op te volgen, zodat dit wielerfeest veilig en vlot kan verlopen.”

Ruim 100 vrijwilligers en medewerkers nemen deel aan dit evenement, van seingever over parkeerwachten tot hostessen en politie.

Christian Bamps, schepen van Sport: “We zijn alle medewerkers en sponsors ontzettend dankbaar. Zonder hun zouden we dit wielerfeest, dat Riemst mee op de kaart zet, niet kunnen organiseren.”

Symbolische start BinckBank Tour 2.JPG

Wil je de 6de rit van dichtbij meemaken? Doe dan mee aan de wedstrijd van de gemeente Riemst om een VIP-badge te bemachtigen. De wedstrijdvraag wordt eind juli gelanceerd via het gemeentelijk informatieblad.

Christian Bamps, schepen van Sport: “Twee winnaars mogen deelnemen aan de VIP-brunch in Riemst en aan de VIP-tour in Sittard-Geleen. Zij maken de etappe van dichtbij mee in een wedstrijdwagen, die meerijdt van Riemst naar Sittard-Geleen.”

200 tablets voor kleuter- en basisonderwijs Riemst

Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken uit deze tijd en zijn nodig om de leerdoelstellingen te halen. Om hieraan tegemoet te komen investeert de gemeente Riemst in de aankoop van 200 tablets voor het kleuter- en lager onderwijs.

Mark Vos, burgemeester: “De tablets werden aangekocht voor het kleuter- en basisonderwijs in Riemst en dit zowel voor het gemeentelijk als voor het vrij onderwijs. Dat is uniek in Vlaanderen, maar voor ons is elke leerling gelijk. Ongeacht het onderwijsnet, moeten alle jonge Riemstenaren de kans krijgen om zich te ontwikkelen in een maatschappij waarin het digitale steeds belangrijker wordt.”

mark_vos_tablets_op_school_1.jpg

Door de tablets in de klas te gebruiken, krijgt elk kind de kans om kennis te maken met de digitale wereld.

Mathieu Eycken, schepen van ICT: “Tablets, smartphones, computers,…zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Door de tablets in de klas aan te bieden, krijgt elk kind de kans om te leren omgaan met moderne digitale toepassingen.”

mark_vos_tablets_op_school_2.jpg

Digitale leermiddelen zijn immers nodig om de leerdoelstellingen te halen.

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: “Tablets moeten onderdeel uitmaken van het volledige leerpakket, zodat leerlingen voorbereid worden op de digitale wereld en er correct mee leren omgaan. Niet ieder kind krijgt die kans van thuis uit, en daar willen wij als gemeente ondersteuning bieden.”

mark_vos_tablets_op_school_3.JPG

De gemeente ondersteunt de scholen niet alleen bij de aankoop van de tablets, maar ook bij het voorbereiden van de leerkrachten.

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: “Ook voor de leerkrachten vraagt het gebruik van zo’n tablet een extra inspanning. Ze volgden dan ook een opleiding om de tablets correct te leren gebruiken. Zo kunnen ze de leerlingen optimaal ondersteunen in hun digitale zoektocht.”

Ook de WIFI-verbinding in de gemeentelijke scholen wordt binnenkort geïnstalleerd.

Mathieu Eycken, schepen van ICT: “We investeren 100.000 euro in de aankoop van de tablets en daarbovenop wordt er 13.080,83 euro geïnvesteerd in een veilige WIFI-verbinding in de gemeentelijke scholen.”

Jeugdraad Riemst zamelt 1000 euro in voor Hidde

Op 31 maart organiseerden de Jeugdraad Riemst i.s.m. de Riemstse jeugdverenigingen en de gemeente Riemst voor de eerste maal een Paaseierenraap op het speelplein in Herderen. Een schot in de roos: meer dan 100 kinderen leefden zich uit tijdens de raap en maakten kennis met de paashaas.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “Het was een geslaagd evenement dankzij de vlotte samenwerking tussen de gemeente, de Jeugdraad en de Riemstse jeugdverenigingen die elk hun steentje hebben bijgedragen. Daarnaast mocht de Jeugdraad rekenen op heel wat sponsors, waaronder de sporthal in Herderen. Wij willen iedereen dan ook bedanken voor hun inzet.

De opbrengst van de Paaseierenraap wordt geschonken aan een goed doel.

mark_vos_hoop_voor_hidde.jpg

Christophe Eycken, Voorzitter Jeugdraad Riemst: “We zamelen elk jaar geld in voor het goede doel. Liefst steunen we initiatieven uit de buurt en dit steeds met het oog op jeugd. Dit jaar viel ons oog op de actie ‘Hoop voor Hidde’. Hidde Bos is een goedlachse, elfjarige jongen uit Riemst die lijdt aan de zeldzame spierziekte MDC1A. Dankzij een doorbraak in spierstamceltherapie is er reële hoop dat Hidde in de toekomst terug kan wandelen. Alleen hangt hier een prijskaartje van 500.000 euro aan vast. Wij zijn dan ook blij dat wij een bijdrage kunnen leveren.”

Op woensdag 16 mei overhandigde de Jeugdraad i.s.m. de gemeente Riemst een cheque van 1000 euro aan Hidde.

Muzikaalste gemeente krijgt 6.563 euro van burgemeester Mark Vos

Op een warme lenteavond ontvingen de 13 muziekverenigingen uit ‘de Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’ de opbrengst van de 11de feestnacht van burgemeester. Elk ontvingen zij 504,85 euro, goed voor een totaalbedrag van 6.563 euro.

Vrijdag 13 oktober 2017 organiseerde burgemeester Mark Vos met zijn feestcomité de 11de editie van zijn feestnacht. 1.120 bezoekers dansten in de hallen van Coenegrachts Substraat, omgetoverd tot een blackbox’, een opbrengst van 6.563 euro samen op de swingende beats van TVAA en Domino.

Burgemeester Mark Vos: “De avond was puur genieten, ik ben heel trots op ons team van 80 medewerkers dat er ook dit jaar weer in slaagde om een nieuwe succesformule neer te zetten. Een industriehal omtoveren tot feestzaal binnen 24 uren en nog sneller opruimen, dat is een huzarenstuk. Dankzij ons sterk team en de gastheren van Coenegrachts Substraat slaagden we hier echter feilloos in”.

Bij de vorige 10 edities werd in totaal een bedrag van 45.185 aan Riemstse verenigingen geschonken: Matty Cilissenfonds, G-voetbal, TeVoNa, Rode Kruis, ziekenzorgkernen, jeugdverenigingen, sportclubs met een jeugdwerking, oudercomités, gehandicaptenverenigingen en carnavalsverenigingen.

mark_vos_uitreiking_cheque_11de_feestnacht_burgemeester.jpg

Burgemeester Mark Vos: “Dit jaar schenken we de opbrengst aan de muziekverenigingen die met hun verrassingsoptreden voor de kers op de taart zorgden bij onze 11de Feestnacht. 13 muziekverenigingen, die om middernacht als gelegenheidsorkest de zaal binnen wandelden, daar had ik mij niet aan verwacht. Ze toonden hierbij zeer mooi aan waarom wij de titel ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’ verdienen. Muziek bindt mensen die elkaar misschien nooit op een andere manier zouden zijn tegengekomen. Alleen daarom al verdienen zij onze waardering.”

Na 11 edities bedraagt het totaal aan opbrengsten 51.748 euro dat aan organisaties in Riemst werd geschonken. 

 

Voortaan digitaal vergunningen raadplegen in Riemst

Sinds begin april maakt de gemeente Riemst gebruik van het Geoportaal Omgeving. Dit is een online toepassing die in verbinding staat met het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. De applicatie maakt het mogelijk om bekendmakingen van openbare onderzoeken en beslissingen over omgevingsvergunningen eenvoudig te raadplegen.

Mark Vos, burgemeester: “Alle stappen in de behandeling van een vergunning kunnen nu volledig digitaal geraadpleegd worden: van de ontvankelijk- en volledigheidsverklaring, het openbaar onderzoek tot de beslissingsname en kennisgeving.”

mark_vos_geoportaal.JPG

Inwoners hoeven dus niet noodzakelijk naar het gemeentehuis te komen voor inzage, ze kunnen dit nu ook van thuis uit via https://omgeving.geoportaal.be/#/riemst/.

Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Niet alleen voor de inwoners is dit een meerwaarde, ook onze gemeentelijke diensten maken er gebruik van om plannen te beoordelen en te bewerken en het college van burgemeester en schepenen kan via het Geoportaal Omgeving eenvoudig dossiers bespreken en beoordelen tijdens de zitting.”

 Dit project is goed voor een investering van 1.500 euro, met maandelijkse abonnementskosten van 300 euro.

Riemst zet lokale handel opnieuw in de kijker

De tombola-actie ‘denk, eet, koop lokaal’ is terug, van 22 april tot 17 juni. Met de actie wil het gemeentebestuur de lokale handel versterken en ondersteunen door iedereen aan te sporen in Riemst te komen winkelen en consumeren. De campagne vloeit voort uit de studie van City D om de kleinhandel in de dorpskernen te versterken.

De actie loopt vanaf 22 april tot 17 juni. In die periode maakt iedereen die de lokale handelaars- en horecazaken steunt, kans op felbegeerde prijzen.

Guy Kersten, schepen van Lokale Economie: “Vorig jaar kende de actie een groot succes, daarom kozen we om de tombola te herhalen. De actie loopt dit jaar zelfs een maand langer, zodat de handelaars echt de kans krijgen om hun kwaliteiten te tonen. Riemst heeft op dat vlak heel wat te bieden, denk maar aan de persoonlijke service op maat van de klant. Dat mag meer in de kijker gezet worden, en dat willen we met deze actie bereiken.”

Uit het rapport van City D, gespecialiseerd in stads- en centrumontwikkeling, blijkt dat het aanbod in Riemst voldoende is en dat de mensen ook hun weg vinden naar de lokale handelaars.

Mark Vos, burgemeester: “Toch kunnen we er niet om heen dat steeds meer lokale handelaars het moeilijk krijgen. De concurrentie van goed uitgeruste handelskernen en online winkelen, spelen daar een rol in. Daarom willen we met deze actie de drempel verlagen om je dagelijkse boodschappen in Riemst te doen. Wat is er immers gemakkelijker dan om de hoek je inkopen te doen of een hapje te gaan eten? De lokale handelaar heeft vandaag de dag nog een belangrijke sociale rol. Je komt buurtbewoners tegen, slaat een praatje en dat bevordert het sociale contact tussen burgers.”

mark_vos_actie_lokale_handel.jpg

Het principe is hetzelfde als vorig jaar: bij aankoop van 5 euro in één van de deelnemende handels- of horecazaken ontvang je een tombolabiljet. Heb je je op een duurzame manier verplaatst naar de winkel, dan ontvang je twee biljetten per aankoop van 5 euro. Per aankoop kan je maximum 20 tombolalotjes ontvangen.

Mathieu Eycken, schepen van Milieu: “Zo denken we tijdens deze actie niet alleen aan de lokale economie, maar ook aan het milieu. Deze duurzame actie kadert in de Europese ‘Convenant of Mayors’, waarvan het gemeentebestuur onlangs een vernieuwde versie ondertekende. We streven naar 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030. Onze inwoners aansporen om ons daarbij te helpen, is een goed begin.”

Per deelnemende handelaar wordt er een winnaar geloot van een cadeaubon ter waarde van 100 euro. Deze winnaars worden persoonlijk verwittigd en mogen hun prijzen op het gemeentehuis komen afhalen vanaf 19 juni.

Guy Kersten, schepen van Lokale Economie: “Daarnaast zijn er zes hoofdwinnaars: twee cadeaubonnen van 1.000 euro en twee van 500 euro worden verdeeld. Daarbovenop gaan twee gelukkigen naar huis met een elektrische fiets. De trekking van de winnaars vindt plaats op 19 juni, de overhandiging van de hoofdprijzen tijdens de jaarlijkse Zomerhappening op 25 juni.”

Gemeente Riemst – Deelnemende handelaars 2018

Gemeente Riemst – Deelnemende handelaars 2018

Dit jaar doen 65 handelaars mee, vorig jaar waren dat er nog 46. Een teken dat de actie aanslaat en groeit in bekendheid. De gemeente Riemst investeert 20.000 euro in deze campagne.

500 vleermuizen meer dan vorig jaar in mergelgroeven Riemst

Afgelopen winter werden door de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt maar liefst 3997 vleermuizen geteld in de mergelgroeven van Riemst. Dat zijn er 500 meer dan vorig jaar.

Mark Vos, burgemeester: “De mergelgroeven in Riemst zijn één van de voornaamste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen in West-Europa en hebben daarnaast ook een cultuurhistorische waarde. De groeves zijn ook afgebakend als habitatrichtlijngebied voor vleermuizen.”

De gemeente Riemst draagt dan ook graag bij aan de bescherming van de vleermuizen die overwinteren in de mergelgroeven. In dat kader tekenden ze in 2008 een protocol tot samenwerking met Het Agentschap voor Natuur en Bos, de vzw Natuurpunt, de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven en de vzw Hulpdienst Groeven.

Mathieu Eycken, schepen van Dierenwelzijn: “Dit kadert onder andere in het Life-project BatAction, dat in 2008 werd opgezet. Hierbij werden afspraken gemaakt tussen de verschillende gebruikers van de groeves om actief mee te werken aan een internationale bescherming van vleermuizen. BatAction is een door Europa gesubsidieerd project.”

Afgesloten hekwerk aan de Flessenberg. 

Afgesloten hekwerk aan de Flessenberg. 

Eén van de acties is het plaatsen van vleermuisvriendelijke toegangen tot de groeves. Met de steun van het Agentschap Natuur en Bos werden aan vier ingangen van de mergelgroeven rond de Roosburg en de Lacroixberg in Zichen-Zussen-Bolder hekken geplaatst. Die hekken hebben horizontale spijlen met een tussenafstand die ruim genoeg is om vleermuizen op een eenvoudige manier de mergelgroeven te laten in- en uitvliegen. Hierdoor hebben meer vleermuizen, alsook meer verschillende soorten, kunnen genieten van een rustige winterslaap. Onlangs werd er nog een hek geplaatst aan de toegang van het Koegat.

Mark Vos, burgemeester: “De toegangen tot de groeves worden in het kader van de openbare veiligheid afgesloten om illegale bezoekers te voorkomen. Bij die afsluiting hebben we veel aandacht voor de vleermuizen, die gemakkelijk naar binnen en buiten moeten vliegen.”

Ingekorven vleesmuizen in Zussen

Ingekorven vleesmuizen in Zussen

De Vleermuizenwerkgroep telde 500 vleermuizen meer dan vorig jaar en kon tien verschillende soorten onderscheiden.

Ghis Palmans, Coördinator Vleermuizenwerkgroep Limburg: “De meest voorkomende soorten in de mergelgroeven zijn de Baardvleermuis en de Franjestaart. Daarnaast vonden we ook unieke soorten terug. Zo komen de Bechstein’s vleermuis en de Vale vleermuis enkel voor in de mergelgroeven.”

Bijna 40% van de getelde overwinterende vleermuizen in Vlaanderen vind je terug in de mergelgroeven. Dat maakt van onze mergelgroeven een toplocatie voor de vleermuizen, niet alleen in Vlaanderen maar ook in Europa.

Goed onderwijs in alle 13 dorpen

In ons basisonderwijs werpt de verandering die we in 2010 hebben ingezet, intussen zijn vruchten af. Vandaag hebben we dankzij die herstructurering nog in elk dorp een school. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom hebben we er als partij ook resoluut voor gekozen om andere onderwijsnetten te ondersteunen met een toelage om het schoolgebouw of de infrastructuur te renoveren. Dat is en blijft uniek in Vlaanderen. 

In 2010 werd het onderwijslandschap in Riemst hervormd door in elk dorp één school te houden. Riemst telt 13 dorpen, vier scholen zijn van het gemeentelijk onderwijs, negen van het vrij onderwijs. CD&V staat voor kwalitatief goed en modern basisonderwijs in alle 13 dorpen. Door een goede samenwerking tussen de gemeente en het onderwijs, de kinderopvang, sport, recreatie, muziek en cultuur zetten we de belangen van het kind centraal. Een basisschool is een reden voor jonge gezinnen om zich in een dorp te vestigen. Het is dus belangrijk dat de gemeente samen met de schoolbesturen ook een duidelijk toekomstperspectief kan bieden voor onze dorpscholen.

Gemeentelijke Basisschool 'De Tol' in Herderen, een van de 'Scholen van Morgen'

Gemeentelijke Basisschool 'De Tol' in Herderen, een van de 'Scholen van Morgen'

CD&V heeft daarom werk gemaakt van een infrastructuursubsidie, omdat elk kind recht heeft op een even goede schoolinfrastructuur. Als gemeente betoelagen we ook renovatieprojecten in de scholen van een ander onderwijsnet. Indien alle scholen van het Vrij net gebruik maken van de subsidie investeren we de volgende jaren zo 800.000 euro en krijgen daar 4 miljoen Vlaamse renovatiesubsidies voor terug. Een uniek concept in Vlaanderen. In 2016 kon Vrije Basisschool Het Hofje in Vroenhoven op deze manier de toiletten vernieuwen. Vrije Kleuterschool ’t Vogelnestje in Heukelom kreeg een volledige opknapbeurt met onder meer een nieuw dak, nieuwe verwarming en sanitair. Bij de bouw van twee nieuwe gemeentelijke basisscholen in Genoelselderen en Herderen hebben we ook nagedacht over hoe we bestaande of nieuwe infrastructuur met de dorpsgemeenschap kunnen delen. Met een investering in wifi, smartboards en tablets moderniseren we ons basisonderwijs.

En de toekomst?

In Vlijtingen wil de gemeente samen met alle betrokken partners een totaalaanpak ontwikkelen voor de opwaardering van de schoolsite aan de Kloosterstraat.

In Vlijtingen wil de gemeente samen met alle betrokken partners een totaalaanpak ontwikkelen voor de opwaardering van de schoolsite aan de Kloosterstraat.

In de buitenschoolse kinderopvang gaan we sport en muziek integreren.

In de buitenschoolse kinderopvang gaan we sport en muziek integreren.

Het voormalige jeugdhuis wordt omgebouwd tot een muziekacademie, als thuisbasis voor onze toekomstige muzikanten in de ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’.

Het voormalige jeugdhuis wordt omgebouwd tot een muziekacademie, als thuisbasis voor onze toekomstige muzikanten in de ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’.

We gaan verder met ons stoepenplan en het verfraaien van de woonomgeving. Stoepen zijn belangrijk voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker. 

We gaan verder met ons stoepenplan en het verfraaien van de woonomgeving. Stoepen zijn belangrijk voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker. 

Bruisende en veilige dorpspleinen in Riemst

De dorpspleinen in onze gemeente zijn vaak ingenomen als parkeerplaats voor auto’s. Daar willen we met ons pleinenplan graag verandering in brengen. De beleving op de pleinen staat centraal.

Elk plein wordt voorzien van kwaliteitsvol straatmeubilair en moderne groenvoorzieningen. Met het aanduiden van parkeervakken bekomen we een maximale benutting van de beschikbare ruimte en verhogen we de veiligheid van fietsers en voetgangers. Bij de herinrichting houden we ook rekening met evenementen die op het plein plaatsvinden. Onze pleinen moeten terug gezellige ontmoetingsplekken worden. Ook dat houdt een dorpskern leefbaar.

Nieuwe pleinen:

·         school Heukelom

·         Zagerijstraat Membruggen

·         Sint-Jansstraat Herderen

De kids, met foto's van de huidige pleinen in Vroenhoven, Zussen en Zichen, kijken uit naar de nieuwe ontmoetingsplekken. 

De kids, met foto's van de huidige pleinen in Vroenhoven, Zussen en Zichen, kijken uit naar de nieuwe ontmoetingsplekken. 

Uit de startblokken:

·         Rode Kruisplein Zichen (maart)

·         Mgr. Trudo Jansplein Zussen (mei)

·         Pastoor Counestraat Vroenhoven (augustus)

Door de pastorij in Val-Meer te slopen, creëren we een open plein. Dat zorgt voor een directe verbinding naar de school, speelweide, kerkhof, kerk en zaal De Bond. 

Door de pastorij in Val-Meer te slopen, creëren we een open plein. Dat zorgt voor een directe verbinding naar de school, speelweide, kerkhof, kerk en zaal De Bond. 

Toekomst

·         Pastorij Val-Meer ruimt plaats voor plein

·         Herinrichting omgeving Sint-Maartenshof Genoelselderen

·         Statieplein Kanne

·         Mheerplaats Vlijtingen

·         Herinrichting site ’t Paenhuys Riemst-centrum

Speelplekken

Ook in onze andere dorpen is er geïnvesteerd in ontmoetingsplekken. In Millen kan je gaan spelen in een nieuwe speelweide tussen de Waterburcht en het Parochiaal Centrum. In Vlijtingen aan het Deken Gelaesplein en in Bolder aan de Burgemeester Dewalquestraat hebben we twee nieuwe speeltuintjes ingericht. En de grote zandbak aan het speelplein in Herderen is volledig vernieuwd en heeft nieuwe toestellen gekregen.

Een groen speelweefselplan gaat alle speelplekken in kaart brengen en verbinden zodat onze jongeren in de hele gemeente fijn en veilig kunnen spelen.

Een groen speelweefselplan gaat alle speelplekken in kaart brengen en verbinden zodat onze jongeren in de hele gemeente fijn en veilig kunnen spelen.

Resultaten omgevingsenquête gepresenteerd in elke dorskern

In februari vorig jaar ontving elke Riemstenaar een persoonlijke postkaart met een oproep om de omgevingsanalyse van de gemeente Riemst in te vullen. De omgevingsanalyse is een grote bevolkingsenquête waarbij de inwoners bevraagd werden over verschillende thema’s zoals veiligheid, onderwijs, zorg, vrije tijd, informatie, sociale samenhang,… De Riemstenaar nam massaal deel en ontvangt nu een terugkoppeling van de resultaten in eigen dorp.

Marina Pauly, schepen van Communicatie: “De enquête werd gelanceerd in 2014 en in 2017 werd deze herhaald. De omgevingsanalyse wordt beschouwd als een inspraakmogelijkheid voor onze inwoners. We geven iedereen de kans om zijn of haar mening met ons te delen en mee te bouwen aan een Riemst op maat van onze inwoners. De enquête werd daarom zowel online, als op papier aangeboden.”

Meer dan 2000 inwoners vulden de enquête in en gaven zo hun stukje van de puzzel.

Wij-blad p4-2.jpg

Marina Pauly, schepen van Communicatie: “Wij vinden het vanzelfsprekend dat iedereen die de moeite nam om de vragenlijst in te vullen, ook op de hoogte gebracht wordt van de resultaten. Daarom komen we in de verschillende dorpen langs om de resultaten te presenteren. We beschouwen dit als een dienstverlening en transparantie naar onze inwoners toe. Vele Riemstenaren hebben ook letterlijk naar deze terugkoppeling gevraagd.”

 De resultaten vormen voor het gemeentebestuur de leidraad voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van het beleidsplan.

Mark Vos, burgemeester: “In ons beleid staat de Riemstenaar centraal, wij beschouwen hen dan ook als een belangrijke informatiebron voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van ons beleidsplan.”

Niet alleen het College van Burgemeester en Schepenen, maar ook een vertegenwoordiging vanuit het Managementteam en vanuit de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst zal aanwezig zijn.

Riemst politiekantoor.jpg

Mark Vos, burgemeester: “Zo hebben we alle expertise in huis om de vragen van onze inwoners te beantwoorden. Het is daarnaast de bedoeling om met onze inwoners in dialoog te gaan en samen verder na te denken over bepaalde thema’s, afhankelijk van de noden van de deelkern.”

De dorpsronde start op donderdag 15 maart in Vroenhoven en eindigt op donderdag 29 maart in Val-Meer. Alle informatie over de informatie-avonden is terug te vinden via https://www.riemst.be/nl/bestuur/omgevingsanalyse. Ook u bent van harte welkom!

Riemst voert strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil op

Zwerfvuil en sluikstorten zijn een doorn in het oog van vele Riemstenaren. In 2017 werd er liefst 123 ton rondzwervend afval opgeruimd, in totaal werden er voor 6.500 euro aan boetes geïnd. Via verschillende initiatieven wil de gemeente Riemst de strijd tegen sluikstorters en zwerfvuil opvoeren.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “In 2017 heeft onze Technische Dienst maar liefst 123 ton zwerfvuil opgeruimd. De helft hiervan is afkomstig van het ledigen van vuilnisbakken, de andere helft, zo’n 60 ton, is afkomstig van sluikstorters. Dat aantal willen we naar beneden halen, door sluikstorters sneller te vatten en te beboeten.”

 De gemeente Riemst sluit zich daarom aan bij het s-Lim project, dat de mogelijkheden onderzoekt om camerasystemen aan te kopen op provinciaal niveau.

Mark Vos, burgemeester: “Sluikstorten en zwerfvuil is een problematiek die de gemeentegrenzen overstijgt en in alle gemeenten aan de orde is. Wij zijn daarom blij met dit initiatief op provinciaal niveau.”

mark_vos_sluikstort_2.JPG

 In afwachting hiervan neemt de gemeente zelf al initiatief.

 Mark Vos, burgemeester: “In tussentijd zullen we een firma inhuren die voor 6 maanden het systeem met camera voor sluikstorten zal uitproberen in onze gemeente. Op die manier willen we overtreders nog sneller kunnen vatten.”

Daarnaast onderneemt de gemeente nog andere acties. Onlangs werden alvast 48 nieuwe vuilnisbakken aangekocht om de oude, beschadigde afvalbakken te vervangen. Daarnaast worden de inwoners op regelmatige basis gesensibiliseerd om hun eigen afval op te ruimen.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Wij namen actief deel aan de actie Mooimakers, waarbij we o.a. de vrijwilligers die bijdragen aan een propere gemeente in de kijker gezet hebben. In april doen we opnieuw mee aan de zwerfvuilactie Straat.net. Hierbij zetten verenigingen en scholen zich in om de straten in onze gemeente op te ruimen. Wij zijn deze vrijwilligers enorm dankbaar en hopen dat het ook andere inwoners kan sensibiliseren en aanmoedigen om de omgeving proper te houden.”

mark_vos_sluikstort_3.JPG

 Bijkomend is ook de gemeente Riemst voorstander van statiegeld.

 Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “We hebben hiervoor reeds een motie verstuurd naar Vlaams minister Joke Schauvliege.”

mark_vos_sluikstort_1.JPG

Wie betrapt wordt op sluikstorten, mag zich aan een fikse boete verwachten.

Mark Vos, burgemeester: “Samen met de politie treden wij kordaat op bij overtredingen. Sinds begin 2017 werden reeds 14 boetes uitgeschreven van om en bij de 500 euro, goed voor een totaalbedrag van 6.500 euro. Een teken dat de controles lonen.”

 Merk jij zwerfvuil of afval op? Dan kan je dit melden bij de dienst Milieu via milieu@riemst.be of tel. 012 44 03 04. Ben je getuige van een sluikstort? Aarzel niet om dit bij de politie te melden.

Theater op school: een succes in Riemst

Het startschot van een reeks schoolvoorstellingen voor de leerlingen uit het kleuter- en lager onderwijs in Riemst is gegeven. Met succes! Uniek dit jaar? De voorstellingen vinden niet plaats op een centrale locatie, maar in de scholen zelf.

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: "Dit jaar hebben we gekozen om naar de scholen in de dorpen Riemst, Herderen en Vlijtingen te gaan. Het unieke van dit concept is dat de voorstellingen in de school zelf opgevoerd worden. De grote verhuis van de kinderen naar een centrale locatie is dan niet nodig. De school wordt omgetoverd tot een theater, wat de beleving nog unieker maakt.”

Een sfeerbeeld van de schoolvoorstelling 'Lilita' uit 2017 in zaal Paenhuys

Een sfeerbeeld van de schoolvoorstelling 'Lilita' uit 2017 in zaal Paenhuys

Maar liefst 606 kleuters genieten de komende weken van de voorstelling ‘BOE-K’, een theaterstuk voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar, gebracht door Theater Tomaat. Kaat kan de slaap niet vatten, omdat ze haar lievelingsboek niet kan vinden. Wanneer ze toch al met één oog in slaapt valt, komt ze allerlei grappige figuurtjes tegen: een popster, een kok, een tovenaar en een kunstenares. Zal Kaat haar lievelingsboek terugvinden?

De volgende voorstellingen vinden plaats op maandag 12 maart in GBS De Tol in Herderen (Sint-Jansstraat 8) en op maandag 19 maart in VBS Vlijtingen (Kloosterstraat 18). Er zijn telkens drie voorstellingen van 40 minuten. De eerste opvoering start om 9.30 u., de tweede om 10.30 u. en de derde om 13.30 u. Jullie zijn van harte welkom!

Ook de leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar kunnen genieten van een toneelvoorstelling. Theater Zuidervis brengt het stuk ‘Wriemel’, op dinsdag 8 en woensdag 9 mei. Voor het derde tot en met het zesde leerjaar voert Theater Zuidervis het theaterstuk ‘Een ster’ op. Deze voorstellingen vinden plaats op dinsdag 5 juni en donderdag 7 juni.