De gemeente Riemst verlaagt voor de tweede keer deze legislatuur de belastingen voor haar inwoners. Vanaf 2017 wordt de aanvullende personenbelasting verlaagd van 8,5 procent naar 8 procent. Tegelijkertijd kondigt het college van burgemeester en schepenen ook aan dat er 5,6 miljoen geïnvesteerd wordt in 2017.
Het gaat goed met de financiën van de gemeente Riemst. Daarom kondigt het college van burgemeester en schepenen voor 2017 opnieuw een belastingverlaging aan voor haar inwoners.
Mark Vos, burgemeester: "We zijn deze legislatuur gestart met de ambitie om onze administratie goedkoper en efficiënter te maken, zonder daarbij te raken aan de dienstverlening aan onze inwoners. Het was geen gemakkelijke oefening, maar samen met onze administratie zullen we er in slagen om onze uitgaven terug te dringen tegen 2018, en dat met een verbeterde dienstverlening dankzij het digitaliseren van een aantal administratieve taken en handelingen en de verschuiving van een aantal taken binnen de diensten. En dus is het nu tijd om iets terug te geven aan onze inwoners."
Concreet wordt de aanvullende personenbelasting voor de tweede keer deze legislatuur verlaagd.
Mark Vos, burgemeester: “De gemeente Riemst had tot 2015 een aanvullende personenbelasting van 9 procent, de hoogste aanvullende personenbelasting van Limburg. Dat komt voor een groot stuk ook omdat onze gemeente geen inkomsten heeft uit industrie en verplicht is om de open ruimte te bewaren, maar daarvoor geen compensatie krijgt uit het Plattelandsfonds. In 2015 konden we de aanvullende personenbelasting al een eerste keer verlagen naar 8,5 procent en werd ook de algemene gemeentebelasting van 55 euro per gezin geschrapt. Dankzij een goed bestuur kunnen we in 2017 de aanvullende personenbelasting verder verlagen van 8,5 naar 8 procent.”
Het gemeentehuis van Riemst
De gemeente Riemst slaagt er in om ondanks besparingen en een belastingverlaging toch te blijven investeren in de dienstverlening en de leefbaarheid van de 13 kerkdorpen.
Mark Vos, burgemeester: “Door strategisch de juiste keuze te maken, houden we onze financiële balans gezond. De leninglasten zijn verlaagd van 2,2 miljoen euro in 2013 naar 1,8 miljoen euro in 2017. In 2019 zal onze autofinancieringsmarge bijna 1,2 miljoen euro bedragen. In mensentaal geeft dit cijfer de veerkracht weer van ons bestuur om nog te kunnen lenen. Een positief cijfer wil zeggen dat je nog kan lenen, de waarde geeft aan hoeveel je nog kan lenen. Met andere woorden er is voldoende zuurstof om als gemeente te blijven ondernemen en te blijven investeren in de uitvoering van ons Actieplan 2020.”
Het Actieplan 2020 legt bepaalde beleidsaccenten die Riemst verder moeten moderniseren.
Mark Vos, burgemeester: “De afgelopen 3 jaar hebben we voor ruim 9,8 miljoen euro geïnvesteerd in de versterking en vernieuwing van onze dorpskernen. Denk maar aan de bouw van onze nieuwe basisscholen in Genoelselderen en Herderen en de infrastructuurtoelage voor scholen van het vrij basisonderwijs, de vele infrastructuurwerken die samen met het stoepen- en pleinenplan de verkeersveiligheid verhogen, en de uitbouw van 170 extra betaalbare woongelegenheden.”
Ook volgend jaar wordt er fors geïnvesteerd. Het college van burgemeester en schepenen heeft een investeringsbudget van 5,6 miljoen euro goedgekeurd.
De kleedkamers van de sporthal in Herderen worden vernieuwd.
Mark Vos, burgemeester: “Ik geef graag enkele blinkvangers mee. In 2017 investeren we opnieuw 1,4 miljoen euro in de opwaardering van onze dorpen, toch een kernthema in ons beleid. Zo wordt concreet het stoepen- en pleinenplan verder uitgevoerd en vernieuwen we de Elderenweg in Millen, het Avergat in Kanne en de Boudewijnstraat en Sint-Maartenstraat in Genoelselderen. We zetten ook verder in op de ondersteuning van onze verenigingen door onder andere de kleedkamers in onze gemeentelijke sporthal in Herderen te vernieuwen en verder investeren in de huisvesting voor onze Academie in het voormalige jeugdhuis in Zichen. Daarnaast geven we onze dorpsscholen ook een duwtje in de rug door de aankoop van tablets om de weg van het digitale leren in te slaan. Tot slot willen we als overheid ook het goede voorbeeld geven. Iedereen heeft de mond vol over de klimaatdoelstellingen, ook wij zullen in 2017 investeren in de energiezuinigheid van onze gemeentelijke gebouwen en van ons wagenpark.”
Het meerjarenplan en het budget 2017 worden samen met de belastingverlaging voorgelegd aan de gemeenteraad op maandag 12 december.