RIEMST BLIJFT EEN FAIRE GEMEENTE EN ZET VERDER IN OP LOKAAL, ECOLOGISCH EN (FAIR)TRADE

Het gemeentebestuur van Riemst herbevestigt het engagement als Faire Gemeente en blijft zich lokaal inzetten voor een ecologisch en fair (trade) beleid. Dat blijkt uit de resultaten van de Fair-O-Meter, de tweejaarlijkse zelfevaluatie van de campagne. Dankzij de inspanningen van het gemeentebestuur, lokale ondernemers, scholen, verenigingen en geëngageerde burgers draagt Riemst actief bij aan eerlijke handel en duurzame ontwikkeling. 

 

Lokaal engagement, wereldwijde impact  

Sinds 2010 is Riemst een fiere drager van de titel 'Faire Gemeente'. Dit betekent dat de gemeente zich engageert om eerlijke handel met Afrika, Azië en Zuid-Amerika en duurzame lokale landbouw en voeding te stimuleren. Concreet zet de gemeente in op het aankopen van Fair Trade en lokale duurzame producten, het betrekken van lokale middenstand, organisaties en scholen, het sensibiliseren van inwoners rond eerlijke handel en duurzaamheid én het ondersteunen van vrijwilligers en lokale duurzame initiatieven. 

 

Fair-O-Meter bevestigt sterke inzet  

De Fair-O-Meter, een tweejaarlijkse vragenlijst die Faire Gemeenten invullen om hun engagement te herbevestigen, toont aan dat Riemst scoort op verschillende criteria. Dit bevestigt dat eerlijke handel en duurzaamheid stevig verankerd zijn in het lokale beleid en dat ook het nieuwe bestuur hier verder mee aan de slag wil.

Guy Kersten, schepen van ontwikkelingssamenwerking, economie en landbouw: “Als gemeente vinden we het belangrijk om zowel lokaal als wereldwijd een positieve impact te maken. Met onze jaarlijkse spaarkaartactie Denk.Eet.Koop.Lokaal ondersteunen we lokale handelaars en moedigen we inwoners aan om bewust in eigen gemeente te kopen. Daarnaast zetten we in op de korte keten. We zijn trots op de eerlijke producten van onze landbouwers. Tegelijkertijd geven we het goede voorbeeld door te kiezen voor lokale of Fairtrade-dranken bij recepties en ondersteunen we de inzet van inwoners voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden met subsidies.”

 

Blik op de toekomst  

Met deze herbevestiging zet Riemst haar inspanningen verder om eerlijke handel en duurzaamheid een centrale plaats te geven in het gemeentelijk beleid. Samen met 167 andere Faire Gemeenten blijft Riemst bouwen aan een rechtvaardige en duurzame toekomst – zowel voor de aardbeiboer om de hoek als voor de koffieboer in Latijns-Amerika. 

 

Mark Vos, burgemeester: “Het behalen van het label ‘Faire Gemeente’ is een erkenning van het werk en de toewijding die onze gemeente en inwoners tonen. Het label toont aan dat we goed bezig zijn en geeft ons een extra motivatie om te blijven investeren in initiatieven die de wereld een beetje mooier maken."