Samen veilig terug naar school

Na een zomer vol avonturen durven kinderen het verkeer al eens uit het oog te verliezen als ze hun klasgenootjes terugzien. De Actie Veilig Schoolbegin vraagt bij de start van het nieuwe schooljaar om samen te zorgen voor voor een veiligere schoolomgeving.

Voor een veiligere schoolomgeving zorgen we samen: kinderen, ouders, grootouders, juffen en meesters,... Iedereen kan deze actie ondersteunen door het goede voorbeeld te geven. Respecteer de verkeersregels en denk samen met je (klein)kinderen na hoe we onze schoolomgeving veiliger kunnen maken.

De Actie Veilig Schoolbegin is een initiatief van Jong CD&V. 

De Actie Veilig Schoolbegin is een initiatief van Jong CD&V. 

Wat kan jij doen? 

• Pas je snelheid aan, zeker in een zone 30 maar ook in de buurt van kinderen of een bushalte. 

• Afslaan aan een kruispunt? Fietsers die rechtdoor rijden hebben voorrang! 

• Geef het goede voorbeeld! Oversteken aan een zebrapad, verkeerslichten en –regels respecteren. 

• Wacht je je kinderen op aan de schoolpoort? Zorg dan dat je aan dezelfde straatkant staat zodat ze niet hoeven over te steken om bij jou te raken. 

Wat kunnen je kinderen doen? 

• Wees geen grijze muis. Fel opvallende kledij, een boekentas met reflecterende strips of een fluovestje zorgen voor meer zichtbaarheid.

• De kortste weg is niet altijd de veiligste. Kijk samen welke weg jullie nemen. 

• Leer om op te letten bij geparkeerde wagens en steeds aan de kant van de huizen, niet aan de straatkant, te wandelen.

Riemst giet immaterieel erfgoed haanslaan in charter

Voor de lokale gemeenschap in Zussen en de gemeente Riemst is het haanslaan een belangrijke traditie tijdens Zussenkermis. Om dit immaterieel erfgoed in ere te houden en toch binnen het huidige wettelijk kader te blijven, heeft de gemeente Riemst nu samen met de muziekverenigingen, de Dienst Dierenwelzijn, FARO en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) een charter opgesteld. Het charter is uniek in Vlaanderen en kan straks ook als voorbeeld gebruikt worden.

Eind augustus wordt er gedurende 4 dagen kermis gevierd in Zussen en dat met twee verschillende kermisprogramma’s, verzorgd door de twee muziekverenigingen van het dorp, Koninklijke Harmonie Broederband en Koninklijke Harmonie Vreugd in Deugd. Het haanslaan vormt een vast onderdeel van dit kermisprogramma, en kent dus al een lange traditie in Zussen.

Marina Pauly, schepen van Cultuur en Erfgoed: “De dag voor de start van de kermis werd de haan gestolen bij een sympathisant van de vereniging. De haan werd vervolgens gedood en ondersteboven in een rieten korf gehangen voor het haanslaan op kermismaandag. De ongehuwde meisjes kregen dan beurtelings een zwaard in de hand en werden geblinddoekt, waarna zij moesten proberen om de kop van de haan af te slaan. De winnaar ontving daarna een servies.”

Bij KH Broederband won Ine Jans bij het haanslaan. 

Bij KH Broederband won Ine Jans bij het haanslaan. 

Maar de afgelopen jaren ontstond er wat commotie over het stelen van de haan en de manier waarop het dier gedood werd. Daarom heeft het gemeentebestuur nu werk gemaakt van een charter.

Mark Vos, burgemeester: "Het zou doodjammer zijn, moest dit stukje immaterieel erfgoed verdwijnen. Daarom hebben we alle partijen rond de tafel gezet en bekeken hoe we de standpunten konden verzoenen. In overleg met de Dienst Dierenwelzijn, FARO en CAG zijn we tot een compromis gekomen dat enerzijds oog heeft voor het dierenwelzijn en anderzijds de traditie in ere houdt."

Mathieu Eycken, schepen van Dierenwelzijn: “De haan zal voortaan aangekocht moeten worden en op een correcte manier door een slager gedood worden. De organisatoren van het haanslaan moeten hiervan ook een schriftelijk bewijs kunnen voorleggen. Na het haanslaan moet de haan ook geconsumeerd worden.”

Bij KH Vreugd in Deugd ging Lore Martens met de haan naar huis. 

Bij KH Vreugd in Deugd ging Lore Martens met de haan naar huis. 

Met dit charter laat de lokale erfgoedgemeenschap rond het haanslaan zien dat ze uitstekend weet om te gaan met de gevoeligheden van deze tijd.

Dr. Rob Belemans, FARO – Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed: “Het gemeentebestuur van Riemst heeft op een voorbeeldige manier zijn rol vervult van gangmaker van overleg, bemiddelaar en bewaker van de belangen van heel de lokale gemeenschap. Het resultaat is een toonbeeld van hedendaagse ‘conflictbeheersing’ rond het omgaan met immaterieel erfgoed dat in heel Vlaanderen als voorbeeld kan dienen en waar Zussen en heel Riemst trots op mogen zijn.”  

Dr. Chantal Bisschop, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG): “Gebruiken die vroeger normaal waren, kunnen vandaag vreemd overkomen, zeker voor buitenstaanders. Zo liggen tradities waarbij dieren betrokken zijn vaak gevoelig. Dat komt omdat de manier waarop we omgaan met en denken over dieren de afgelopen honderd jaar ingrijpend is veranderd. Het mooie aan immaterieel erfgoed is dat al deze tradities van generatie op generatie worden overgedragen en mee evolueren. Het aanpassen van de traditie van het haanslaan aan de huidige maatschappelijke normen en verwachtingen door de gemeenschap van Zussen is een waardevol voorbeeld.. Zo wordt het dynamische karakter van immaterieel erfgoed treffend aangetoond.”

Het charter werd afgelopen donderdag plechtig ondertekend door de twee muziekverenigingen en het gemeentebestuur.

Marina Pauly, schepen van Cultuur en Erfgoed: “We zijn blij dat we dankzij dit charter nu zorg kunnen dragen voor dit stukje immaterieel erfgoed in Zussen. Ik wil dan ook alle betrokkenen bedanken voor hun inzet om hierin een voortrekkersrol te nemen!”

Opknapbeurt voor speelpleinen in Bolder en Vlijtingen

De speelpleinen in Bolder en Vlijtingen krijgen een opknapbeurt. De bewoners in de omgeving werden bevraagd over hun ideale speelplein. Daaruit blijkt dat zij vooral een kindvriendelijke en veilige speel- en ontmoetingsplek willen.  

Op het pleintje in de Burgemeester Dewalquestraat in Bolder komen er twee voetbaldoelen. Daarnaast komt er een avonturenpad met een klimboom, liggende boomstam, stapstammen en zwerfkeien. Ook het Deken Gelaesplein in Vlijtingen wordt opgevrolijkt met twee voetbaldoelen, een evenwichtsparcours, een vogelnestschommel en een speeltoestel met glijbaan. Op het speelplein in Vlijtingen zullen er ook een aantal reliëfwijzigingen gedaan worden, om enerzijds de veiligheid in de buurt te verhogen en anderzijds een meer uitdagend speellandschap te creëren op het plein.

De vernieuwingen zullen begin volgend jaar afgerond worden en zijn goed voor een investering van 39.765,20 euro.

Culturodroom als springplank voor jongerencultuur

Het gemeentebestuur van Riemst heeft een nieuwe bestemming voor het voormalige Jeugdhuis K28, in de Kerkstraat 28 in Zichen. Vanaf het nieuwe schooljaar zal de Academie Voeren-Riemst haar intrek nemen in het gebouw. Op lange termijn zal de muziek-, toneel- en beeldacademie haar activiteiten centraliseren in Zichen en actief meewerken aan de uitbouw van een Culturodroom in Riemst.

Jeugdhuis De Plekker werd in het voorjaar van 2015 omgedoopt tot Jeugdhuis K28, maar moest later dat jaar de deuren opnieuw sluiten door een gebrek aan vrijwilligers en geïnteresseerde jongeren. Het laatste half jaar zat het gemeentebestuur niet stil en is er nagedacht over een nieuwe invulling van het gebouw.

Mark Vos, burgemeester: "We zijn zeer tevreden dat we vandaag mogen aankondigen dat de Academie Voeren-Riemst zich in de Kerkstraat 28 in Zichen zal vestigen. De Academie Voeren-Riemst is een professionele partner en erg succesvol in onze gemeente. Dat is ook niet vreemd in de Muzikaalste gemeente van Vlaanderen met maar liefst 13 harmonieën of fanfares. Voor ons is het een eerste stap om hier op deze locatie een Culturodroom te realiseren.”

Bert Cilissen, schepen van Jeugd en Onderwijs: “De Kerkstraat 28 in Zichen moet straks niet alleen een platform worden voor jongeren om hun talenten te ontplooien, maar ook een ontmoetingsplaats waar jongeren op een laagdrempelige manier kunnen deelnemen aan culturele activiteiten die aansluiten bij hun leefwereld. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan podiumkansen voor jong talent, maar ook workshops en opleidingen moeten kunnen. In deze Culturodroom kan de Academie Voeren-Riemst een belangrijke en vooruitstrevende rol spelen.”

Marina Pauly, schepen van Cultuur: “Wij geloven in deze partner en dit project omdat het onze overtuiging is dat kennis, ervaringen en vaardigheden om cultuur te begrijpen en te waarderen best vanaf jonge leeftijd gestimuleerd worden. Hoe groter de mogelijkheden en het aanbod van de Academie, hoe breder de werking van dit cultuurplatform kan opgevat worden en hoe meer kansen we creëren om jongeren in aanraking te laten komen met cultuur.”

Heel concreet zit de Academie Voeren-Riemst vandaag verspreid over drie gebouwen in Riemst: het oud KSJ-lokaal in Heukelom en het oud-gemeentehuis en het voormalige jeugdhuis, beiden in de Kerkstraat in Zichen.

Conrad Onclin, directeur Academie Voeren-Riemst: “Deze kans is een mooie stap in de verdere uitbouw van onze Academie. In 1973 werd de Academie opgericht om de mensen in de Voerstreek de gelegenheid te geven om in het Nederlands muziekonderwijs te volgen. Begin jaren ’90 hebben we onze activiteiten uitgebreid naar de gemeente Riemst. En dat heeft ons geen windeieren gelegd. De Academie telt vandaag in Riemst 312 leerlingen, daarvan volgen er 231 muziek, 33 toneel en 48 beeldende kunst.”

Het gebouw in de Kerkstraat krijgt ook een opknapbeurt.

Mark Vos, burgemeester: “Er zijn wat akoestische aanpassingen nodig, en het dak, sanitair en de verwarming zijn aan een opknapbeurt toe. We bekijken op dit moment hoe we het gebouw het best multifunctioneel kunnen inrichten voor de uitbouw van de Culturodroom. Op lange termijn kan de Academie haar activiteiten ook concentreren in de Kerkstraat in Zichen, en kunnen we het oud-gemeentehuis en het jeugdhuis in erfpacht geven aan de Academie.”

Daarnaast zal de repetitieruimte voortaan beheerd worden door de Academie.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd en Onderwijs: “Voor de slaagkansen van de Culturodroom is het van groot belang dat de repetitieruimte kan blijven voortbestaan. De gemeente zal daarom in nauw overleg met de Academie en de bands de jaarlijkse programmatie van de repetitieruimte invullen zodat ook de Academie er zelf gebruik van kan maken.”

De Academie Voeren-Riemst heeft al een aanbod voor kinderen vanaf 6 jaar. De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar starten op 26 augustus en lopen tot en met 30 september. Je kan je inschrijven in de Kerkstraat 35, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 16.00 u. en 19.00 u., meer informatie vind je ook op www.academievoerenriemst.be.

Start fase 2 herinrichting op- en afrittencomplex E313 Genoelselderen

In het kader van de herinrichting van de zone rond complex 32 ‘Tongeren’  startte het Agentschap Wegen en Verkeer maandag 22 augustus met de aanleg van een rotonde op de Tongersesteenweg (N79) ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 aan de zijde van Riemst. Tegelijkertijd starten de werkzaamheden om de brug boven de E313 te renoveren. 

In de loop van de volgende maanden zal het agentschap ook dubbelrichtingsfietspaden aanleggen, de aansluiting van de Sint-Maartensstraat aanpassen en de op- en afritten heraanleggen.  Aansluitend op deze werkzaamheden zal het agentschap ook de zone aan de kant van Tongeren verder aanpassen. De aannemer zal de op- en afrit heraanleggen.  Een gedeelte van de oude afrit zal daarna dienen als carpoolparking. Het agentschap zal ook een rotonde laten aanleggen ter hoogte van de carpoolparking. In de toekomst zal, naast de parking, ook de industriezone via deze rotonde ontsluiten.  Onder de afrit komende van Hasselt komt ten slotte een fietstunnel als sluitstuk van de hernieuwde veilige fietsinrichting binnen deze zone.  Deze werkzaamheden zouden in het najaar van 2017 klaar moeten zijn.

Totaalproject

Deze werkzaamheden moeten de verkeersdoorstroming verbeteren en de veiligheid van alle weggebruikers op en rond het complex gevoelig verhogen. Omwille van de grootschaligheid en om de verkeershinder te beperken, voert het agentschap het project in verschillende fasen uit.  In 2014 werden aan de zijde van Tongeren reeds een rotonde en een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad ter hoogte van het kruispunt met de Genoelsweg aangelegd.  Tijdens het ontwerp van de plannen heeft het agentschap ook rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst de carpoolparking verder uit te breiden. 

Minder Hinder

De aanleg van de rotonde aan de zijde van Riemst zal nagenoeg volledig buiten de bestaande weg gebeuren. Dankzij tijdelijke verhardingen kan het verkeer in beide richtingen blijven rijden. De renovatie van de brug gebeurt in 2 delen zodat het verkeer te allen tijde in beide richtingen over versmalde rijstroken kan blijven rijden.  Ook tijdens de rest van de werkzaamheden zal de verkeershinder op de N79 en de snelweg beperkt blijven. Enkel tijdens de aansluiting van de nieuwe op- en afritten zal het agentschap deze een weekend afsluiten.  Tijdens de aanleg van de aansluiting van de Sint-Maartenstraat op de rotonde, zal deze straat tijdelijk afgesloten zijn ter hoogte van de N79. Het lokale verkeer zal dan kunnen omrijden via de Millerstraat. 

Bushaltes

De bushaltes ter hoogte van de Sint-Maartenstraat zullen gedurende de ganse duur van de werkzaamheden niet beschikbaar zijn. Buspendelaars kunnen gebruik maken van de haltes aan de Genoelsweg.  

Bekijk hier het grondplan.

Iron Man Maastricht - Limburg passeert ook in Riemst

Ironman, één van de grootste duursportevenementen ter wereld komt naar Maastricht-Limburg. Tijdens de Ironman Maastricht-Limburg worden veertig startbewijzen vergeven voor de Wereldkampioenschappen Ironman 2016 in Kailua-Kona, Hawaii. 

Ongeveer duizend professionele atleten en liefhebbers uit 47 landen staan zondagmorgen 31 juli in Maastricht voor dag en dauw aan de start voor de ultieme sportieve krachtproef: 3,8 kilometer zwemmen in de Maas, 180 kilometer fietsen door het Limburgse heuvelland en 42,2 kilometer hardlopen in en rond Maastricht.

De organisatie is in handen van Ironman in samenwerking met de Provincie Nederlands-Limburg en de gemeenten Maastricht, Valkenburg a/d Geul, Eijsden-Margraten en Bilzen. Het fietsparcours van de triatlon loopt door 4 Nederlandse gemeenten en 6 Belgische gemeenten, waaronder Riemst. Je kan de deelnemers dus komen aanmoedigen langs het parcours in Riemst!

Over de Tongersesteenweg werd een tijdelijke brug gebouwd zodat het verkeer kon blijven passeren. 

Over de Tongersesteenweg werd een tijdelijke brug gebouwd zodat het verkeer kon blijven passeren. 

Naast een grandioos sportspektakel brengt de Ironman voor bewoners en ondernemers een aantal verkeer- en parkeerbeperkingen met zich mee. Voor alle info hieromtrent kan je terecht op http://www.riemst.be/toerisme/evenementen/ironman-maastricht-limburg

 

Werken N79: start bouwverlof

Maandag 11 juli start het bouwverlof. Dat wil zeggen dat de werken aan de Maastrichtersteenweg 3 weken stil zullen liggen.

Tijdens het bouwverlof blijft de situatie op de weg zoals ze vandaag is. Verkeer richting Maastricht volgt de omleidingsroute via Kleine Spouwen, Mopertingen en Veldwezelt. Ook de lokale omleidingsroute naar KMO-zone Op ’t Reeck en de handelaars op de Maastrichtersteenweg is nog steeds in voege. Verkeer vanuit Maastricht richting Riemst blijft gewoon gebruik maken van de Maastrichtersteenweg. 

Na het bouwverlof, vanaf 2 augustus, gaan de werken verder. In augustus rondt de aannemer de noordelijke weghelft (kant oneven huisnummers) af. Aansluitend start fase 2 en verschuift de werfzone naar de andere weghelft (de kant van het gemeentehuis).  Uiterlijk tegen eind dit jaar dienen de werken afgerond te zijn.

Riemst investeert in duurzame openbare LED verlichting

De gemeente Riemst investeert in duurzame en energiezuinige straatverlichting. In samenspraak met netbeheerder Infrax kiezen ze bewust voor ledverlichting. Dit zorgt voor een significante energiebesparing, waarbij comfort en veiligheid gewaarborgd worden. Bovendien is de verlichting vervaardigd uit recycleerbare materialen. Een positief verhaal voor de ecologische voetafdruk van de gemeente.

Mark Vos, burgemeester: “Na enkele geslaagde proefprojecten willen we in de toekomst zoveel mogelijk overstappen naar ledverlichting. Door te investeren in dit soort duurzame en energiezuinige straatverlichting willen wij als gemeente het goede voorbeeld geven.

De nieuwe lichtarmaturen werken met een constante lichtstroom. Ze controleren precies én automatisch hun eigen energiebehoefte over de volledige levensduur (100.000 uren). Dit kan een extra energiebesparing van 10% opleveren. De ledverlichting kan automatisch gedimd of gedoofd worden. Zo kan de lichtsterkte aangepast worden aan de effectieve lichtbehoefte op het terrein. Ook dit zorgt voor een wezenlijke energiebesparing.

Mathieu Eycken, schepen van Duurzame Ontwikkelingen: “De ledverlichting is reeds gerealiseerd op de Molenweg en op de parking aan het voetbalplein in Vlijtingen, op de Sint-Jansstraat en op het speelpein in Herderen en op de Montenaekenweg in Vroenhoven. De schoolomgeving in Herderen is de volgende plek in Riemst waar ledverlichting zal komen. In Elst is er nog geen ledverlichting, maar daar worden de lampen wel gedimd wanneer mogelijk.

De nieuwe ledverlichting is goed voor een totale investering van 220.200 euro.

Volle zaal Paenhuys voor jubileumeditie 10de Feestnacht van burgemeester Mark Vos

De 10de feestnacht van burgemeester Mark Vos verhuisde op het allerlaatste moment van de brug aan het Albertkanaal in Kanne naar in zaal Paenhuys te Riemst. 940 aanwezigen lieten de verhuis niet aan hun hart komen en maakten er een geweldig feest van. De opbrengst wordt geschonken aan de 21 carnavalsverenigingen die Riemst rijk is. 

Donderdag, 23 juni 2016 was een zomerse dag, vanaf 8u was het feestcomité druk in de weer om de parking onder de brug aan het Albertkanaal in Kanne om te toveren tot een heuse feestlocatie. Om 20u was de parking onder de brug ingericht tot een prachtig evenemententerrein - het leek wel een klein festival te worden - dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

De brug in Kanne was helemaal klaar om de 10de feestnacht te ontvangen.

De brug in Kanne was helemaal klaar om de 10de feestnacht te ontvangen.

Een wolkbreuk met hevig onweer om 22u maakte echter een einde aan het plan om van deze jubileumeditie een een openluchtevenement te maken. Vrijdagochtend ruimde het feestcomité alles op en vrijdagmiddag startten we opnieuw met de opbouw, ditmaal in zaal Paenhuys te Riemst. Gelet op de weersomstandigheden een verstandige beslissing zodat we zeker de veiligheid van de bezoekers konden garanderen. 

940 aanwezigen maakten er een gezellige feestnacht van in zaal Paenhuys. 

940 aanwezigen maakten er een gezellige feestnacht van in zaal Paenhuys. 

940 aanwezigen lieten de verhuis niet aan hun hart komen en bouwden dan maar een feestje in zaal Paenhuys, samen met de topbands Totally Soul en Q5 New Style. Dank aan alle bezoekers, sponsors, medewerkers en artiesten die een schitterende feestje maakten van deze jubileumeditie en ervoor zorgden dat het feestcomité een mooie opbrengst kan schenken aan carnaval, een culturele traditie in onze gemeente. 

Speelweide in Millen officieel geopend

De nieuwe speelweide in Millen, gelegen achter het Parochiaal Cultureel Centrum en de Waterburcht, werd deze namiddag officieel geopend. De speelweide is het resultaat van het dorpsproject ‘Ruimte voor Iedereen’.

Het lint werd doorgeknipt door gedeputeerde Inge Moors, burgemeester Mark Vos en schepenen Guy Kersten en Bert Cilissen. 

Het lint werd doorgeknipt door gedeputeerde Inge Moors, burgemeester Mark Vos en schepenen Guy Kersten en Bert Cilissen. 

Mark Vos, burgemeester: “Binnen het Leaderproject ‘Ruimte voor Iedereen’ werden de inwoners van Millen bevraagd over de openbare ruimte in hun dorp. Hieruit bleek dat er bij de inwoners behoefte was aan een plek waar je elkaar kan ontmoeten, waar je kan spelen en tot rust kan komen. Die behoefte hebben we met de komst van de speelweide ingevuld.”

Millen heeft er zo, vlak voor de start van de zomervakantie, een nieuwe troef bij.

Guy Kersten, schepen van Plattelandsontwikkeling en Dorpsversterking: “Het gemeentebestuur streeft naar minstens één speelplein per dorp. Dit doen we om de leefbaarheid in de dorpen zo hoog mogelijk te houden, ook voor kinderen. De openbare ruimte krijgt hierdoor ook een mooie invulling.”

De speelweide sluit bovendien naadloos aan op het trage wegennetwerk.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “We willen in Riemst volop aandacht schenken aan kindvriendelijkheid. Het is dan ook belangrijk om de leefbaarheid in onze gemeente te versterken. Door groene speelplekken te voorzien zijn we er immers van overtuigd dat kinderen, ouders en grootouders nog meer goesting krijgen om in Riemst te leven en te wonen. De mooie omgeving van de waterburcht zorgt er ook voor dat kinderen kunnen spelen in een sprookjesachtig kader, terwijl de ouders rustig kunnen genieten op het terras.”

De speelweide is goed voor een investering van 35.750 euro, waarvan 23.237 euro gesubsidieerd wordt door Europa via het Leader+-programma voor plattelandsontwikkeling.

In het spoor van de Romeinen in Herderen

Wie gezond wil bewegen, kan voortaan ook in Herderen terecht. Daar zijn woensdagavond twee stappenroutes officieel geopend. De 4.000- en 10.000-stappenroute neemt je mee ‘In het spoor van de Romeinen’.

Het gemeentebestuur van Riemst investeert 1.500 euro in twee bewegwijzerde stappenroutes, waarvan de helft gesubsidieerd wordt door de Provincie Limburg en LOGO Limburg. Uit de Milieugezondheidsenquête van de provincie Limburg blijkt dat 35 procent van de Riemstenaren tussen 20 en 70 jaar minder dan 4 uur per week beweegt.

Mathieu Eycken, schepen van Gezondheid:  “Dat is niet vreemd, als je weet dat de Vlaming gemiddeld 75 procent van de dag zittend of liggend doorbrengt. Onderzoek wijst bovendien uit dat 42 procent van de Vlamingen de auto gebruikt voor een fietsbare afstand van minder dan 5 kilometer. Met deze stappenroutes willen we mensen aanzetten om dagelijks op een eenvoudige manier aan hun gezondheid te werken. Wie een half uurtje beweegt per dag geniet al van de voordelen van lichaamsbeweging.” 

De eersten  die stapten 'in het spoor van de Romeinen' op Landmark 13. 

De eersten  die stapten 'in het spoor van de Romeinen' op Landmark 13. 

De dienst Sport en de dienst Toerisme sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden de wandeling ‘In het spoor van de Romeinen’.

Christian Bamps, schepen van Sport en Toerisme: "In Herderen was er nog geen dorpswandeling aanwezig. We willen deze stappenroutes dan ook toeristisch promoten. De wandeling heet niet toevallig ‘In het spoor van de Romeinen’. De zuidgrens van Herderen loopt samen met de heerbaan tussen Tongeren en Maastricht. In de buurt van deze 200 jaar oude weg werden sporen van een Gallo-Romeinse villa aangetroffen en kan je de Gentombe-tumulus bewonderen. Onderweg heb je ook een prachtig panoramisch uitzicht vanaf de Sieberg.”

Landmark 13, Lodewijk XV op de Sieberg in Herderen.

Landmark 13, Lodewijk XV op de Sieberg in Herderen.

De route is vrij toegankelijk en bewegwijzerd.

 

Tijdelijke maatregelen naar aanleiding van wateroverlast 27 mei 2016

Afgelopen vrijdag 27 mei werd de gemeente Riemst getroffen door wateroverlast. Op een half uur tijd viel 62 liter water uit de lucht, dat is evenveel als in de hele maand mei. Dat blijkt uit het meetpunt van de Vlaamse Milieumaatschappij in Kanne. Het zwaartepunt van de wateroverlast lag in de Keelstraat in Vroenhoven, en ook de Bovenstraat in Kanne was er ernstig aan toe, daar is één woning zelfs tijdelijk onbewoonbaar.

Tijdelijke maatregelen

De gemeente Riemst heeft in samenspraak met enkele deskundigen van de dienst Waterlopen van de provincie Limburg en erosiecoördinator Karel Vandaele enkele tijdelijke maatregelen uitgevoerd, om de hinder bij nieuwe regenval te beperken. Er zijn vier mobiele strodammen aangelegd : één op Guldendael, een tweede ter hoogte van de Keelstraat, een derde in de Hemelderweg en de vierde op de Kerstensteeg in Val-Meer.

Deze tijdelijke dammen moeten de modder die nu nog van de velden zou komen bij de volgende regenbuien tegenhouden.

Erosie : welke inspanningen zijn er al geleverd?

In 2003 liet het gemeentebestuur een studie uitvoeren om de knelpunten inzake water- en modderoverlast in kaart te brengen en om te onderzoeken welke maatregelen er genomen konden worden. Deze studie heeft geleid tot het ‘Erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan Riemst’.

Sinds de goedkeuring van dit plan is de gemeente Riemst begonnen met de omzetting van dit plan in de praktijk. In 2010 heeft de gemeente Riemst de hulp ingeroepen van een erosiecoördinator. De gemeente Riemst telt vandaag op 26 verschillende locaties in de gemeente water- en modderbuffers. Goed voor een totaal opvangvolume van 160.000 kubieke meter water of 160 miljoen liter. In mensentaal uitgedrukt : 40 voetbalvelden waarop een meter water staat.

De Vlaamse erosiebeleidsindicator staat op 14 procent. Dit geeft aan dat in Vlaanderen 14 procent van de meest nuttige erosiebestrijdingsmaatregelen zijn gerealiseerd. In Riemst staat de erosiebeleidsindicator op 40 procent, dit wil concreet zeggen dat 40 procent van de grootste bodemerosieproblemen in Riemst opgelost zijn. In vergelijking met het Vlaams gemiddelde, mag Riemst zich dus tot het koppeloton rekenen.

En wat met de toekomst ?

De gemeente Riemst heeft de voorbije dagen samen met de erosiecoördinator de gebeurtenissen in kaart gebracht. Daarvoor zijn er ook foto’s gemaakt met een drone op 150 meter hoogte. Dankzij deze foto’s kunnen de afvoerkanalen van water en modder in kaart gebracht worden, zodat de gemeente Riemst een goed beeld krijgt van waar het best ingegrepen kan worden.

Om extra water- en modderbuffers aan te leggen heeft de gemeente Riemst wel de vrijwillige medewerking nodig van de landbouwers of de eigenaars van de velden. Indien het niet tot een vrijwillige medewerking en akkoord komt, kan de gemeente Riemst alleen nog een onteigeningsprocedure starten maar dit is een procedure die heel veel tijd in beslag neemt.

 

 

Riemst is voorbeeldgemeente Onroerend Ergoed

Riemst is één van de tien gemeenten die ondertussen erkend is als OE-gemeente. Zo’n onroerenderfgoedgemeente zet in op het behoud en beheer van het Onroerend Erfgoed. Riemst werkt hiervoor samen met IOED Oost-Haspengouw & Voeren (www.ioedoost.be).

Hoeve Vrindts in Herderen

Hoeve Vrindts in Herderen

Tijdens het sectormoment dat onlangs georganiseerd werd in de C-mine in Genk werd een filmpje over Riemst getoond. Riemst wordt hierin geportretteerd als een voorbeeldgemeente op het vlak van Onroerend Erfgoed. Schepen Mathieu Eycken vertelt jullie meer over het Onroerend Erfgoed in Riemst en de bijhorende projecten.

Jubileum 10de feestnacht burgemeester Mark Vos op 24 juni

Dit jaar vieren wij een jubileumeditie, de 10de feestnacht. We gaan er dus iets bijzonders van maken: een openluchtevenement aan de brug over het Albertkanaal in Kanne. Niet in het najaar zoals voorgaande edities, maar als aftrap van de zomer op vrijdag 24 juni! De topband Q5 New Style werd alvast geboekt en zal een spectaculaire show brengen, het voorprogramma wordt verzorgd door Totally Soul. De opbrengst schenken we aan de 21 carnavalsverenigingen in onze gemeente. 

Onlangs mochten we met trots een cheque van 5.627 Euro – de opbrengst van de 9de Feestnacht die doorging in Elst - overhandigen aan de gehandicaptenverenigingen van Riemst. 9 Feestnachten waren goed voor een totaalbedrag van maar liefst 41.096 Euro.  Dit bedrag werd geschonken aan 9 verschillende goede doelen in onze gemeente, nl het Matty Cilissenfonds, de G-voetbal, TeVoNa, het Rode Kruis, de ziekenzorgkernen, de jeugdverenigingen, de sportclubs met een jeugdwerking, de oudercomités en de afgelopen editie dus de gehandicaptenverenigingen. Elk op hun manier zetten deze verenigingen zich in voor de samenleving en dragen ze bij aan een warme maatschappij.

Mede dankzij de bijdragen van onze sponsors en de inzet van ons feestcomité, met meer dan 100 vrijwilligers, slagen wij er telkens in om een mooie opbrengst te verzamelen voor onze goede doelen. Ik wil daarom mijn appreciatie uiten aan iedereen die op één of andere manier geholpen heeft om dit te realiseren.

Voor deze editie heeft het feestcomité gekozen om een culturele traditie te ondersteunen en de opbrengst aan de carnavalsverenigingen te schenken. Riemst kent immers een bruisend carnavalsleven met 21 carnavalsverenigingen die heel wat evenementen organiseren: opening carnavalsseizoen 11/11, carnavalbals, eetdagen, prins- en prinsessenverkiezingen en machtsoverdrachten. Het hoogtepunt zijn steevast de carnavalstoeten die heel wat toeschouwers op de been brengen en zorgen voor een kleurrijk straatbeeld. Onze carnavalsverenigingen brengen mensen samen en dragen bij aan een warme, hartelijke samenleving. En hoe toepasselijk kan het zijn: de 10de feestnacht gaat door in het dorp waar jaarlijks de 1ste carnavalstoet uitgaat, Kanne.

Alvast van harte welkom op de Feestnacht!

8.000 schoolkinderen voorzien van veiligheidsvestjes

Politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst schenkt in samenwerking met de Rotaryclubs van Bilzen en Riemst en de gemeentebesturen van Bilzen, Hoeselt en Riemst 1.185 veiligheidshesjes aan alle kinderen in het kleuter- en lager onderwijs. Resultaat: 8000 kinderen uit 39 scholen die zichtbaar en veilig het verkeer in kunnen.

Vanochtend overhandigden de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst, de Rotaryclubs van Bilzen en Riemst en het gemeentebestuur de veiligheidshesjes officieel aan de directies van de 13 scholen in Riemst. Dit gebeurde in de vrije basisschool Jekerdal in Kanne.

mark_vos_fluo_hesjes_school.JPG

Het project wordt gefinancierd met middelen uit het Verkeersveiligheidsfonds, dat binnen politiezones acties ondersteunt om de veiligheid in het verkeer te bevorderen. Dit jaar gaat het om een investering van 3.100 euro.

Mark Vos, burgemeester: “In Riemst dragen we verkeersveiligheid hoog in het vaandel. We ondersteunen dit project dan ook met veel enthousiasme. Door het aanbieden van veiligheidshesjes en verkeerslessen, willen we kinderen sensibiliseren voor de gevaren in het verkeer.”

Jean-Marie Beckers, Rotaryclub Bilzen-Alden Biesen: “Jaarlijks maken we in alle deelnemende scholen een inventaris op van de nog bruikbare hesjes en bekijken we welke aantallen nodig zijn om het project verder te zetten. Dankzij de goede samenwerking tussen de politie, de Rotaryclubs en de gemeentebesturen kunnen we de schoolgaande jeugd al meer dan 10 jaar voorzien van veiligheidshesjes. Elk jaar opnieuw slagen we er in om het project verder te zetten, waardoor maar liefst 8.000 kinderen zich zichtbaar en veilig naar school kunnen begeven.”

Fluo veiligheidshesjes maken wel degelijk het verschil in het verkeer. Zonder hesje is de zichtbaarheid 20 tot 50 meter, met een fluohesje is dat meer dan 200 meter. “Zeker bij dageraad of avondschemering, wanneer kinderen op weg naar school of naar huis zijn, zorgen veiligheidshesjes voor een enorm verschil in zichtbaarheid”, aldus Dirk Claes, korpschef van politie Bilzen-Hoeselt-Riemst.

Naast de zichtbaarheid in het verkeer, speelt ook het sensibiliseren van de kinderen een rol.

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: “Onze prioriteit is om de weg van en naar school zo veilig mogelijk te maken. Dit willen we bereiken door de kinderen te leren hoe ze hun voorzorgen kunnen nemen in het verkeer, in de eerste plaats door zichzelf zichtbaar te maken. Zo ontwikkelen ze een levenslang bewustzijn voor verkeersveiligheid.”

Tijdens schoolactiviteiten dragen de kinderen steeds veiligheidshesjes, maar ook daarnaast proberen de scholen de kinderen en ouders te stimuleren. “We belonen de kinderen met lotjes wanneer ze een veiligheidshesje dragen, die ze dan kunnen inruilen voor een prijs. Via de nieuwsbrief proberen we ook de ouders mee te krijgen, zij moeten immers het goede voorbeeld geven”, aldus schoolhoofd Leo Jans.

De gemeente Riemst ontving als eerste Limburgse gemeente het SAVE-label van de vzw Ouders van Verongelukte kinderen. Naast de fluo veiligheidshesjes zet Riemst dan ook in op tal van andere projecten om de schoolomgevingen verkeersveilig te houden. “Dit niet alleen door verkeerslessen aan te bieden in de scholen en in het verkeerspark, maar ook door de nieuwe app Move 2 School. Via deze app kunnen de knelpunten in het verkeer op weg van en naar school in kaart gebracht worden”, aldus schepen van Mobiliteit Guy Kersten. 

Ouderenwijzer begeleidt 85-plussers bij aanvraag tegemoetkomingen

Het Sociaal Huis in Riemst gaat van start met het project ‘Ouderenwijzer’. Doel is om pro-actief elke 85-plusser in de gemeente op te sporen, die nog niet alle tegemoetkomingen geniet waar hij of zij recht op heeft. Riemst telt op dit moment 473 inwoners die 85 jaar zijn of ouder.

Het Sociaal Huis onderzoekt binnen het project ‘Ouderenwijzer’ of een 85-plusser in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Het gaat dan heel concreet over de zorgeverzekering en de Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden (THAB). Die laatste tegemoetkoming gaat naar personen boven de 65 jaar met een verminderde graad van zelfredzaamheid.

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis: "In onze contacten met ouderen merkten we dat heel wat mensen niet weten dat ze recht hebben op deze tegemoetkoming. Daar willen we met dit project verandering in brengen. Of je al dan niet recht hebt op zo’n tegemoetkoming is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je hulpbehoevendheid in het dagelijkse leven, je inkomsten, eigendommen, schenkingen, kortom een heel kluwen voor heel wat mensen. Dankzij ‘Ouderenwijzer’ gaan we nu zelf actief op zoek naar de mensen die door de mazen van het net vallen."

 Het Sociaal Huis zal elke 85-plusser begeleiden en onderzoeken of hij of zij in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming.

 Jean Geelen, secretaris Sociaal Huis: “Wij hebben één medewerkster vrijgesteld die elke 85-plusser via een brief zal uitnodigen om bij ons langs te komen. Daarnaast hebben we ook alle huisartsen in Riemst geïnformeerd over dit initiatief, zodat zij weten dat de mensen die zich bij hen aanbieden met de formulieren voor deze tegemoetkoming, al een eerste keer gescreend zijn door ons, en dus mensen zijn die effectief in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming.”

In Riemst, en bij uitbreiding de gemeenten aan de taalgrens in Limburg, is de vergrijzing vandaag al sterker aanwezig dan in de andere Limburgse gemeenten.

Mark Vos, burgemeester: “Ons verouderingsprofiel leunt nauw aan bij de algemene trend voor Vlaanderen. Het aandeel 80-plussers zal ook de komende jaren nog toenemen. Vandaag ligt dat Vlaamse gemiddelde op 58 per 1.000 inwoners, tegen 2030 zullen er dat 76 per 1.000 inwoners zijn. En dat is positief, want het betekent tegelijkertijd dat we met z'n allen langer leven. Daar spelen we ook op in met ons beleid. We willen namelijk dat onze senioren zo lang mogelijk in een aangepast en aangenaam klimaat thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor heb je vaak voldoende financiële middelen nodig, zeker als er zorg bijkomt naarmate je minder zelfredzaam wordt. Het project ‘Ouderenwijzer’ is in die zin ook voor ons een barometer om op te volgen welke zorgen en noden er leven bij onze senioren.”

Smokkelhinneke: nieuw streekgerecht voor Riemst!

Chef Wilfried Beliën is gestart met een bijzonder missie: voor elke Limburgse gemeente een eigen streekgerecht. Je vindt op vele menukaarten streekgerechten met verwijzingen naar Luik of Brussel, maar nergens duikt een Limburgse gemeente op, en daar wil chef Beliën verandering in brengen.

Het Smokkelhinneke ziet er alvast lekker uit en zal ongetwijfeld ook lekker zijn. 

Het Smokkelhinneke ziet er alvast lekker uit en zal ongetwijfeld ook lekker zijn. 

Na het Hasseltse Vinstermikske, heeft Beliën nu het Riemstse Smokkelhinneke klaar! Met daarin ingrediënten die je enkel in Riemst vindt: kweeperenjam van de Jambrouwerij, aardappelen van Covagri, wijn van het wijnkasteel Genoels-Elderen en grotchampignons uit Kanne. 

De ingrediënten van het Riemsterse streekgerecht. 

De ingrediënten van het Riemsterse streekgerecht. 

TV Limburg wilde wel eens zien, hoe dat gerecht in elkaar zat, en bracht de chef een bezoekje!

Mark Vos schenkt mooie opbrengst van 9de feestnacht aan gehandicapten

5.627 Euro. Dat is het bedrag dat burgemeester Mark Vos schenkt aan de 6 gehandicaptenverenigingen die zich inzetten in onze gemeente. Een mooi bedrag dat in 2015 werd samengebracht door de vele sponsors, vrijwilligers en feestvierders tijdens een schitterende 9de feestnacht in Hangar 89 in Elst.

 Het dorp Elst mocht in 2015 de feestnacht ontvangen. Kosten noch moeite werden gespaard om er een topeditie van te maken. Pendelbusjes brachten vanop de veldwegen rondom Elst liefst 1.300 feestvierders naar Hangar 89 waar het jeugdkoor Heyamano, popkoor Horlecante en de toppers van Domino zorgden voor een geweldige feestnacht. Dit evenement werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van het feestcomité: het publiciteitsteam, de opbouwers en opruimers en de crew tijdens de avond zelf. Dankzij de steun van vele sponsors kregen zij de middelen om een topevenement op poten te zetten waar de vele bezoekers zich konden amuseren.

Het feestcomité en de afgevaardigden van de gehandicaptenverenigingen.

Het feestcomité en de afgevaardigden van de gehandicaptenverenigingen.

 Mark Vos, burgemeester: “Het resultaat van een lange feestnacht is een mooie opbrengst van 5.627 Euro – de op één na hoogste opbrengst ooit – die wordt geschonken aan de 6 gehandicaptenverenigingen waarop we in onze gemeente kunnen rekenen: KVG Vlijtingen-Lafelt, Tevona Grensweg, VFG Riemst, KVG De Mergelstreek, VZW Mival en Tevona Oostheuvel. Zij krijgen elk een cheque van 938 Euro. Met deze schenking willen wij hen ondersteunen bij de organisatie van hun activiteiten en hen bedanken voor hun fantastische inzet voor de hulpbehoevenden. Zij organiseren heel wat activiteiten die bijdragen aan de integratie van deze mensen in onze maatschappij: bals, carnavalsactiviteiten, uitstappen, eetdagen,… Via de gehandicaptenraad werken zij samen en maakten zij ondermeer activiteiten als de feestnacht toegankelijk voor iedereen. Zij verdienen een pluim, wij zijn dan ook blij dat wij hen met deze cheque een hart onder de riem kunnen steken en aanmoedigen om in de toekomst hun goede werking verder te zetten.”

 9 Feestnachten waren goed voor een totaalbedrag van maar liefst 41.096 Euro dat werd geschonken aan 9 verschillende goede doelen. De 10de feestnacht wordt een jubileumeditie en we gaan er dus iets bijzonders van maken: een openluchtevenement onder de brug aan het Albertkanaal in Kanne. Niet in het najaar, maar we geven deze keer de aftrap van de zomer op vrijdag 24 juni! De topband Q5 New Style werd alvast geboekt en zal een spectaculaire show brengen. U bent alvast van harte welkom. 

Elektrische laadpaal aan sporthal Op 't Reeck

De gemeente Riemst verwelkomt de eerste elektrische laadpaal, en dit aan sporthal Op 't Reeck. Eerder heeft de gemeente ook al een elektrische wagen aan het wagenpark toegevoegd. Het type wagen is een compacte bestelwagen, namelijk de Ford Transit Connect. Riemst stapt hiermee in het project 'Proeftuin Vlaanderen voor elektrische voertuigen'.

Om de innovatie rond elektrische voertuigen en de introductie ervan op de Vlaamse wegen te stimuleren, lanceerde de Vlaamse regering begin 2011 de proeftuin 'Elektrische voertuigen'. Met de steun van LRM, de provincie Limburg, Infrax en Ford, heeft Punch Powertrain uit Sint-Truiden het EV TecLab-platform opgericht. Zij hebben een aantal Ford Transit Connect voertuigen uitgerust met een hun elektrische aandrijftechnologie. Eén van die voertuigen rijdt voortaan rond in Riemst.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: "De gemeente Riemst streeft ernaar om milieubewust te denken en te handelen. Daarom ondertekenden wij de "Convenant of Mayors" waarin we willen meewerken aan de doelstelling van de provincie Limburg om tegen 2020 klimaatneutraal te zijn."

De wagen kan met een volledig opgeladen batterij een afstand van 100 kilometer overbruggen. Na de leasingperiode van 3 jaar zal de gemeente de elektrische wagen ook aankopen.

Schepen Eycken en burgemeester Vos gingen uittesten hoe je zo een elektrisch voertuig in de praktijk kan opladen.

Schepen Eycken en burgemeester Vos gingen uittesten hoe je zo een elektrisch voertuig in de praktijk kan opladen.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: "Naast een elektrisch voertuig hebben we ook geïnvesteerd in twee elektrische laadpalen met 2 oplaadpunten. Een eerste laadpaal is intussen geïnstalleerd aan sporthal Op 't Reeck. We voorzien ook 2 parkeerplaatsen per oplaadpaal. Een volgende laadpaal komt aan het Statieplein in Kanne. We voorzien in ons budget ook jaarlijks middelen voor de installatie van bijkomende laadpalen of de investering in een bijkomend energiezuinig voertuig indien een wagen aan vervanging toe is. Zo willen we stapsgewijs niet alleen ons wagenpark vergroenen, maar ook mensen stimuleren om CO2-neutraal te rijden."

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot.

Riemst betaalt inspectie monumentenwacht voor particulieren

De gemeente Riemst gaat een unieke samenwerking aan met Monumentenwacht. De gemeente biedt een gratis lidmaatschap aan voor alle beschermde monumenten in Riemst en betaalt de kosten van een inspectie terug, indien de eigenaar iets gedaan heeft met de aanbevelingen uit het rapport. Dat maakte schepen van Monumenten Mathieu Eycken bekend in de marge van de officiële opening van de Heilig Grafkapel in Kanne.

De Heilig Grafkapel werd in 1647 gebouwd als een kopie van de Heilig Grafkapel in Jeruzalem. Dat de kapel een grote historische waarde heeft, blijkt uit het feit dat ze in 1948 geklasseerd werd, het allereerste beschermde monument in Riemst.

De Heilig Grafkapel in Kanne werd gerestaureerd. 

De Heilig Grafkapel in Kanne werd gerestaureerd. 

Mathieu Eycken, schepen van Onroerend Erfgoed: "In 1960 werd de kapel hersteld en in 1994 werden de gevels en het interieur gerestaureerd. Omdat het dak versleten was en de mergelgevels opnieuw sterk aangetast waren door vocht en zouten, drong een nieuwe restauratie zich op, ook van het interieur. Architectenbureau Michel Janssen werkte het dossier uit, aannemer Verstraete & Vanhecke voerde de werken uit. De buitengevels kregen weer de oorspronkelijke kleur van voor de oorlog. De kostprijs voor deze restauratie bedroeg 170.000 euro, we konden daarbij rekenen op een tussenkomst van 130.000 euro van de Vlaamse overheid."

Bij de officiële opening overhandigde burgemeester Mark Vos de sleutel van de Heilig Grafkapel aan Hubertine Vrancken, zij doet de deur van de kapel elke ochtend open en elke avond dicht. 

Bij de officiële opening overhandigde burgemeester Mark Vos de sleutel van de Heilig Grafkapel aan Hubertine Vrancken, zij doet de deur van de kapel elke ochtend open en elke avond dicht. 

De gemeente Riemst staat in de top 3 van Limburg als het om beschermde monumenten en stads- en dorpsgezichten gaat.

Veerle Vansant, consulent bovengronds erfgoed IOED Oost-Haspengouw & Voeren: “De gemeente Riemst telt 108 beschermde monumenten en 38 beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarmee staat Riemst, samen met Hasselt op de derde plaats als het over beschermd erfgoed in Limburg gaat. Enkel Sint-Truiden en Tongeren tellen er nog meer. Op deze lijst van beschermde monumenten staan 5 kerkgebouwen en 2 monumentale kapellen, waarvan de Heilig Grafkapel er één is. Maar heel wat van deze monumenten zijn dus in privébezit.”

Het gemeentebestuur van Riemst heeft daarom een uitzonderlijke en unieke overeenkomst afgesloten met Monumentenwacht.

Mark Vos, burgemeester: “Tot hier toe waren de meeste gemeentelijke monumenten en kerken in Limburg al aangesloten bij Monumentenwacht, maar nooit eerder heeft een gemeente een overeenkomst afgesloten waarin ook de drempel voor particuliere eigenaars wordt verlaagd. Particulieren vonden tot hiertoe moeilijk de weg naar Monumentenwacht. Vandaag telt Riemst 20 leden, waarvan maar 4 particulieren en dat in een gemeente die meer dan 100 beschermde monumenten telt. Daar willen we met deze samenwerking verandering in brengen.”

De Smokkelmolen is één van de beschermde monumenten die recent gerestaureerd werden. Deze watermolen uit de 17de eeuw werd omgevormd tot een Bed & Breakfast waar oude en nieuwe technieken elkaar ontmoeten. Zo wordt bijvoorbeeld het graan om het …

De Smokkelmolen is één van de beschermde monumenten die recent gerestaureerd werden. Deze watermolen uit de 17de eeuw werd omgevormd tot een Bed & Breakfast waar oude en nieuwe technieken elkaar ontmoeten. Zo wordt bijvoorbeeld het graan om het brood mee te bakken gemalen door het waterrad. 

Mathieu Eycken, schepen van Onroerend Erfgoed: “Heel concreet gaan we een gratis lidmaatschap van Monumentenwacht aanbieden aan alle beschermde monumenten in onze gemeente. Mensen die zich inschrijven kunnen daarna gebruikmaken van de diensten van Monumentenwacht aan ledentarief. Maar we gaan nog een stap verder. Monumentenwacht voert om de 4 jaar ook een inspectie uit bij haar leden. Via een gemeentelijke toelage betalen we de kosten van de inspectie terug als kan aangetoond worden dat er iets gedaan is met de aanbevelingen uit het rapport. Op die manier hopen we particuliere eigenaars aan te moedigen om tijdig kleine herstellingen uit te voeren, zodat grote kosten vermeden kunnen worden.”

Het gemeentebestuur van Riemst maakt voor dit project per jaar 5.000 euro vrij en organiseert op 11 en 18 mei een infomoment voor eigenaars van beschermde monumenten in de raadzaal van het gemeentehuis.