Interactieve lesfiches over mergelerfgoed voor Riemstse scholen

Om de Riemstse jeugd iets bij te leren over de ondergrondse mergelgroeven, ontwikkelde gemeente Riemst in samenwerking met verschillende partners lesfiches op maat. Die worden nu interactief gebruikt in de klassen. Zo mogen de kinderen op rondleiding in de groeven en volgen ze workshops mergelbewerken.

Mark Vos: “We vinden het belangrijk dat de jeugd goed op de hoogte is van het unieke erfgoed in onze gemeente, de mergelgroeven zijn daar een belangrijk onderdeel van. In het kader van het goedgekeurde onroerenderfgoedrichtplan willen we het draagvlak voor die groeven vergroten en waar kunnen we beter beginnen dan bij onze jeugd.”

De lesfiches zijn bestemd voor de leerlingen van het vijfde leerjaar. Enkel dit jaar volgen ook de leerlingen van het zesde leerjaar mee.

 Marina Pauly, schepen van Onderwijs: “De lesfiches voor de kinderen zijn speels, kort en krachtig en opgebouwd rond verschillende thema’s: het ontstaan, de champignonkweek, de Roosburgramp, het oorlogsverleden, de vleermuizen,… Zo kunnen ze op eigen maat bijleren over dit bijzonder erfgoed in hun eigen gemeente.”

Ook de leerkrachten krijgen de nodige ondersteuning bij het geven van de mergellessen, zo is er voor hen een brochure ontwikkeld met meer informatie en richtvragen over de lesfiches.

 Peter Neven, schepen van Erfgoed: “De combinatie van de inhoudelijke lessen aangevuld met de rondleidingen en workshops, zorgt ervoor dat het erfgoed iets plezants wordt voor de kinderen en een blijvende indruk nalaat.”

Het lespakket kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, Stichting Ondergrondse Werken, Werkgroep Groevenonderzoek Riemst, IOED Oost, Erfgoed Haspengouw en onze gemeentelijke diensten. Vrijwilligers van bovengenoemde stichtingen dachten samen na over de opbouw, inhoud en vorm van het lespakket en dit onder professionele begeleiding van Erfgoed Haspengouw.

Dit lespakket maakt deel uit van de ontvangen projectsubsidie in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, met doel het draagvlak voor het behoud van ons mergelerfgoed te vergroten onder onze inwoners.

De kostprijs bedraagt 4.450 euro, waarvan 4000 euro gesubsidieerd.

 Meer informatie over alle soorten rondleidingen is te verkrijgen via toerisme@riemst.be of grottenvankanne@telenet.be.

DSC_1481 2.jpg

VEILIGHEID IN LIMBURG. EEN VOORBEELD VOOR VLAANDEREN

Om een gerust gevoel te krijgen in de samenleving, ijver ik ervoor om ontoelaatbaar gedrag zoveel mogelijk aan de wortels aan te pakken. Van individuen tot criminele organisaties en van drugsproblematiek tot verkeersveiligheid. Want als we dergelijk gedrag alleen bestraffen, is het veiliger gevoel enkel tijdelijk, niet duurzaam.

Om te zorgen voor meer veiligheid, moeten we niet enkel naar de politie kijken. We kunnen allemáál bijdragen tot een geruster gevoel. Ik als burgemeester door in gesprek te gaan met de mensen, de politiezone aan te sturen en mijn administratieve diensten nog beter te laten samenwerken met het gerecht. Maar ook ú kan helpen. Via de WhatsApp buurtpreventie. Of via een anonieme melding bij het drugsmeldpunt. Samen gaan we voor een veilige samenleving, op de weg en op het internet.

Daarom wil ik met uw steun vanuit Limburg in Brussel strijden voor meer veiligheidsmiddelen. Extra geld voor politie en parket. Voor een permanent Limburgs ‘gemeenschappelijk onderzoeksteam’. En voor één groot Limburgs schild van slimme camera’s.

 U wil toch ook meer veiligheid in Limburg?

CD&V_Mark-Vos_Misdaad_1000x1000.png

Hightech 3D-laserscanner om mergelgroeven in kaart te brengen

Om alle ondergrondse mergelgroeven nauwkeurig in kaart te brengen, kocht de gemeente een moderne 3D-laserscanner aan. De lasers daarvan kunnen 360 graden ronddraaien en zorgen voor heel gedetailleerde kaarten. Na een testfase, wordt de scanner nu officieel in gebruik genomen.

 Mark Vos, burgemeester: “In het verleden werden al heel wat mergelgangen met hoge precisie in kaart gebracht door onze dienst Opmetingen, maar er blijven nog steeds niet-gedocumenteerde delen over. Zo hebben we nog geen materiaal van de Roosburg en van een deel van de Grote Berg. Van de Muizenberg en van enkele kleine kuilen hebben we voorlopig enkel schetsen. We blijven dus inzetten op het volledig in kaart brengen van alle gangen en kuilen. Dit is belangrijk voor de algemene veiligheid. We kunnen enkel instabiele gebieden efficiënt monitoren en stabilisatiewerken uitvoeren wanneer er betrouwbaar kaartmateriaal voorhanden is.”

 Met de nieuwe techniek van de laserscanner kan dit nog sneller, efficiënter en nauwkeuriger. Afstanden worden automatisch gemeten en ingelezen in softwareprogramma’s en onnauwkeurigheden worden er meteen uitgefilterd. Bovendien meet de scanner ook de hoogtes van de gangen, het volume kan zo vlot bepaald worden, wat belangrijk is bij opvullingen. Het resultaat van alle metingen wordt omgezet in een 3D-beeld. Die beelden worden gebruikt tijdens overlegmomenten of voor onderzoeksdoeleinden.

De aankoop van de scanner sluit bovendien aan bij de visie van het onroerenderfgoedrichtplan voor de mergelgroeven, dat onlangs goedgekeurd werd.

 Mark Vos, burgemeester: “In dat onroerenderfgoedrichtplan brengen we alle bijzondere aspecten van de groeven samen, we stemmen ze op elkaar af en creëren een draagvlak. Samen met experten zullen we steeds zoeken naar de beste manieren om de veiligheid, cultuur, geschiedenis en natuur van de groeven in balans te houden. De aankoop van de 3D-laserscanner heeft daar zeker een meerwaarde in.”

 De investeringskosten bedragen 77.062 euro, incl. garantie, opleiding, software, materialen en onderhoud.

DSC_1431 2.jpg

Peter Neven aangesteld als schepen in Riemst

Tijdens de gemeenteraad van 13 mei 2019 werd Peter Neven officieel benoemd tot vierde schepen van de gemeente Riemst. Hij vervangt hiermee Katja Onclin, die de gemeente verlaat als schepen en gemeenteraadslid en de functie van rechter op zich neemt.

Mark Vos, burgemeester: “We zijn trots op Katja dat ze zo een unieke kans grijpt, maar verliezen hiermee uiteraard een goede kracht in ons schepencollege. Met Peter Neven als opvolger zijn we ervan overtuigd dat we op dezelfde positieve en krachtige lijn verder kunnen om ons beleid uit te dragen. We heten hem van harte welkom en wensen zowel hem als Katja veel succes met hun nieuwe uitdagingen.”

 De aanstelling van de nieuwe schepen, brengt enkele wijzigingen in de bevoegdheden met zich mee. We geven u graag een overzicht:

Mark Vos – burgemeester
Bevoegdheden: beleid - bestuur - planning en innovatie - communicatie - personeel - politie – brandweer - financiën - patrimonium - ruimtelijke ordening - wonen/huisvesting/woonbeleid – groeven – nutsvoorzieningen

 Guy Kersten – eerste schepen
Bevoegdheden: openbare werken – begraafplaatsen - ruilverkavelingen - tewerkstelling - economie - middenstand - aankoop - dorpen -en plattelandsbeleid - burgerzaken                              

 Christian Bamps – tweede schepen
Bevoegdheden: verkeersveiligheid/mobiliteit – openbaar vervoer - sport - toerisme - feesten, evenementen en kermissen -  ontwikkelingssamenwerking - Europese aangelegenheden

 Marina Pauly – derde schepen
Bevoegdheden: onderwijs – volwasseneneducatie - muziekacademie - pentagoon – kinderopvang  - gezin

Peter Neven – vierde schepen
Bevoegdheden: landbouw –en tuinbouw - jeugd - leefmilieu, klimaat & duurzame ontwikkeling - dierenwelzijn –

erfgoed - heemkunde - monumenten en landschappen - archeologie - archief

 Mathieu Eycken – vijfde schepen
Bevoegdheden: voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst – welzijn - senioren - Dienstencentrum ‘De Linde’ en Paenhuys-site - gezondheid en preventie - personen met een handicap - toegankelijkheid  – gelijke kansen - ICT – kerkbesturen

 In de gemeenteraad zal Peter Neven vervangen worden door Anja Huls, die op haar beurt vervangen wordt door Philippe Geelen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Voor een overzicht van alle bestuursleden en hun contactgegevens: www.riemst.be/bestuur/bestuur.  

Riemst stopt eigen drugsmeldpunt na oprichting van provinciaal nummer

In 2010 was Riemst de eerste gemeente in België die een drugsmeldpunt oprichtte. Via een gratis nummer en e-mailadres konden inwoners verdachte of illegale drugshandelingen in hun buurt anoniem melden.

 Het drugsmeldpunt stimuleerde de sociale controle en was een afschrikmiddel voor drugsrunners. Vooral in de beginjaren was het succesvol.

 Mark Vos, burgemeester: “Het parket van Limburg lanceert nu eindelijk een provinciaal meldpunt, waardoor ons eigen nummer overbodig geworden is. We zullen ons eigen drugsmeldpunt dan ook stopzetten en inwoners doorverwijzen naar het provinciale nummer.”

 U kan het provinciale drugsmeldpunt bereiken op het nummer 0800/208.77.

Meer info: www.limburg.be/drugsmeldpunt.

<>

Belgische primeur: nieuwe stabilisatietechniek mergelgroeven

In Riemst vond vandaag een Belgische primeur plaats. Voor het eerst werd een volledig nieuwe stabilisatietechniek toegepast, waarbij men er in slaagt het ondergronds erfgoed en het vleermuishabitatgebied te bewaren.

Hoeve Coenegrachts, een beschermd monument in Riemst, is gelegen boven een mergelgroeve. Om de hoeve volledig te renoveren, dienen er eerst ondergrondse stabilisatiewerken uitgevoerd te worden.

Voor het eerst in België wordt hiervoor een nieuwe stabilisatietechniek toegepast.

Mark Vos, burgemeester: “Instabiele elementen, in dit geval aardpijpen, worden opgevangen door een zuil eronder te metsen of door deze met een plaat, verankerd in het mergelplafond, af te dekken. Op die manier voorkomen we bovengrondse verzakkingen.”

Voorheen gebeurde dergelijke werken steeds door opvulling met beton of zand.

Mark Vos, burgemeester: “Door opvullingswerken gaat het erfgoed en het vleermuishabitatgebied verloren. Met deze nieuwe techniek slagen we er in om die twee belangrijke elementen te bewaren en toch ook de veiligheid te garanderen.”

Tegelijk vinden er voorbereidende werken plaats om een andere voormalige toegang tot de groeve, een zogenaamde graet (trap), in de toekomst op te vullen met beton. Hiervoor wordt er een gewapende muur onderaan de graet opgemetseld.

Mark Vos: “We controleren intensief de stabiliteit van de ondergrond en waar nodig voeren we werken uit om de veiligheid op openbaar domein te blijven garanderen. We werken hiervoor samen met experts en zoeken steeds naar betere manieren om dit te realiseren.”

De werken worden uitgevoerd door Mergelbouwsteen Kleijnen. De totale kost om deze groeve te stabiliseren bedraagt 32.000 euro excl. BTW. De gemeente neemt 19.000 euro excl. BTW van de kosten op zich, ten behoeve van de stabilisatie van de veiligheidsmarge behorende bij openbaar domein. De werken zouden tegen eind maart volledig afgerond zijn.

DSC_1102.JPG

Toeristische website beschikbaar in Frans, Engels en Duits

De gemeente Riemst ligt in het hart van de Euregio en is dus de perfecte uitvalsbasis voor buitenlandse toeristen om onze streek te verkennen. Om die anderstalige bezoekers nog beter van dienst te zijn, lanceert de gemeente haar toeristische website nu ook in het Frans, Engels en Duits.

 Guy Kersten, schepen van Toerisme: “In 2017 werkten we voor het eerst samen met Duitse touroperators om Duitse toeristen aan te trekken. 6,5% van onze toeristen is afkomstig uit Duitsland. Maar ook Franse (2,7%) en Engelse (1,9%) gasten komen regelmatig overnachten bij één van onze logies. Om hen de nodige informatie aan te bieden, lieten we onze toeristische website vertalen.”

 Het is niet zomaar dat Riemst buitenlandse toeristen aantrekt. De gemeente heeft heel wat te bieden, niet alleen het rustige plattelandsleven, maar ook unieke troeven zoals het Wijnkasteel Genoels-Elderen, de mergelgroeven en Belevingscentrum De Brug.

 Mark Vos, burgemeester: “Met gemiddeld 26.000 overnachtingen per jaar, staan we in de top 5 van Haspengouw. Op enkele minuten sta je vanuit Riemst in Hasselt, Luik of Maastricht. Die unieke ligging maakt van onze gemeente de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de Euregio. Onze gastvrije logiesuitbaters maken deze beleving helemaal af.”

 Bovendien vind je in Riemst heel wat bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Denk maar aan de gezellige B&B’s en hotels, de vakantiehuizen voor het hele gezin of de prachtige hoeves. Binnenkort wordt ook een paalcamping geopend aan het Grootbos in Genoelselderen, voor de echte natuurliefhebbers. En met een beetje geluk fietsen we in het najaar ondergronds.

 Ook de toeristische gids werd in een nieuwe lay-out gestoken, deze is verkrijgbaar aan het onthaal van Villa Neven (Tongersesteenweg 8, Riemst).

 De vertaalde websites zijn beschikbaar via:

www.riemst.be/fr/visiter
www.riemst.be/en/visit
www.riemst.be/de/besuchen

 Toerisme Riemst in cijfers: https://limburg.incijfers.be/%2fdashboard%2fDashboard-2%2f-toerisme%2f

53930167_298235610855182_6223258297365954560_n.jpg

Update woningen Mgr. Trudojansstraat en Misweg

In de zomer van 2018 vond er een verzakking plaats op de Mgr. Trudojansstraat in Zichen-Zussen-Bolder. Begin dit jaar werd het dorp opnieuw getroffen door een verzakking op de Misweg. Enkele woningen werden ernstig beschadigd, waardoor de gezinnen hun huis moesten verlaten. De gemeente ondersteunde de gezinnen na de gebeurtenissen bij het vinden van een opvangplaats en liet de nodige stabiliteitswerken uitvoeren in het kader van de openbare veiligheid. Ook nu blijven we de situatie op de voet opvolgen.

 Op de Mgr. Trudojansstraat loopt momenteel nog steeds een onderzoek naar de exacte oorzaak van de verzakking. Pas na afloop van dit onderzoek en na uitspraak van de verzekeringen, kunnen we verdere stappen nemen. De weg kan nog niet opengesteld worden voor verkeer, deze blijft enkel toegankelijk voor voetgangers. Op dit moment is er ook nog geen zicht op een timing voor het openstellen van de weg.

 Ook over de woningen op de Misweg is er momenteel nog geen duidelijk standpunt ingenomen vanuit de verzekeringen. De smalle doorgang die gemaakt werd, blijft toegankelijk voor licht verkeer. Metingen wijzen echter uit dat er nog steeds passage is van zwaar verkeer. We vragen dan ook met aandrang om hier niet te passeren met zware voertuigen. Dit om de hinder voor de omwonenden te beperken, maar ook om de veiligheid te garanderen en verdere schade te voorkomen. Controles hierop zullen verscherpt worden.

 Ondertussen blijft de gemeente inzetten op het in kaart brengen van alle ondergrondse gangen, we monitoren de stabiliteit en veiligheid dagelijks. Aan inwoners die weet of vermoedens hebben van ondergrondse gangen die bij de gemeente nog niet gekend zijn, vragen we om dit zeker te melden.

Nieuwe publicatie over ‘De Grote Berg’ toont uniek mergelerfgoed

Ben je nog op zoek naar een waardevol eindejaarsgeschenk? Dan is het nieuwe boek ‘De Grote Berg – Gebleven getuigenissen: een selectie van namen en interessante opschriften uit 1850-1970’ een aanrader. Deze nieuwe uitgave is het derde werk van schrijvers Peter Jennekens en John Hageman in de reeks ‘Riemster Monumenten en Landschappen’. Het boek laat zien hoe uniek ons mergelerfgoed is.

Het boek verschijnt vlak voor de feestdagen en kwam tot stand in nauwe samenwerking met de leden van de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst (WGR) en Bertho Theunissen van GOGRI.

Mathieu Eycken, schepen van Monumenten en Landschappen: “De afgelopen jaren is gebleken dat onze inwoners zeer geïnteresseerd zijn in de ondergrondse wereld. Vooral de recente geschiedenis spreekt tot de verbeelding. Dit was dan ook de basis voor een nieuw onderzoek met deze nieuwe publicatie als resultaat.”

mark_vos_de_grote_berg.jpg

Zoals de titel al zegt bevat het boek een uitgebreide selectie namen en interessante opschriften, die terug te vinden zijn op de wanden van de mergelgroeve de Grote Berg. Aan deze namen werden beschikbare genealogische gegevens gekoppeld. Dit wil zeggen dat de lezer eenvoudig kan vaststellen of zijn of haar voorouders ooit hun namen in deze mergelgroeve hebben achtergelaten.

Mathieu Eycken: “De vele mergelgroeven die de gemeente Riemst rijk is, werden vaak gebruikt voor het kweken van champignons in de 20e eeuw, we vinden dan ook relatief veel opschriften hierover terug. Ook zijn er nog opschriften en namen te vinden die gerelateerd zijn aan de laatste dagen van de mergelwinning in de 19e eeuw.”

De publicatie laat zien hoe uniek het mergelerfgoed is en draagt bij aan de weg naar een UNESCO-herkenning.

Mark Vos, burgemeester: “We zijn de schrijvers van deze uitgave erg dankbaar. Door middel van publicaties als deze kunnen we laten zien hoe uniek dit ondergronds erfgoed is. Momenteel wordt onderzocht of het haalbaar is om een UNESCO-beschermingstraject op te starten, samen met Nederlandse en Waalse overheden en partijen. Onderzoeken zoals deze vormen de basis voor een toekomstige bescherming en laten de rest van de wereld zien hoe uniek ons mergelerfgoed is.”

Het boek zal nog voor de feestdagen te koop aangeboden worden bij de dienst Toerisme voor de prijs van 18 euro.

CD&V-Riemst kiest voor ervaring, verjonging en vernieuwing in het beleid

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober behaalde CD&V-Riemst 51,6% van de stemmen en 14 van de 25 zetels in de gemeenteraad.  Hiermee heeft de kiezer opnieuw het vertrouwen uitgesproken in de bestuursploeg en het beleid van de afgelopen bestuursperiode.

In  de gemeenteraad worden er kansen geboden aan jonge mensen die kunnen beroep doen op de ervaring van onze mandatarissen.  Ons jongste gemeenteraadslid Laura Mulleners is 23 jaar oud en de oudste verkozene Jean Nicolaes is net 70 jaar geworden. Dit is een mooie afspiegeling van onze Riemstse bevolking. 

En dit willen we ook doortrekken in ons beleid.  Om de continuïteit van de lopende projecten en dossiers tot een goed einde te brengen heeft het CD&V-bestuur ervoor gekozen om te starten met een ervaren ploeg mandatarissen.  Naast burgemeester Mark Vos (49) werden Guy Kersten (62), Christian Bamps (57), Katja Onclin (38), Marina Pauly (61) en Mathieu Eycken (56) aangeduid als de nieuwe schepenen.  Zij zullen ook mentor zijn voor onze jongere generatie die binnen enkele jaren de fakkel zal overnemen en samen zal bouwen aan een nieuw actieplan 2025. Na enkele jaren zullen  Peter Neven (31), Anja Slangen (47) en Mieke Loyens (37) deel uit maken van de beleidsploeg en Mathieu Eycken, Marina Pauly en Guy Kersten vervangen.  De gemiddelde leeftijd van het schepencollege zal dan 47 jaar zijn.

Naast de aangeduide schepenen zullen volgende raadsleden deel uit maken van de gemeenteraad: Bert Cilissen (44), Joël L’Hoest (47), Davy Renkens (38), Jean Nicolaes (70) en nieuwkomer Laura Mulleners (23).

Onze kandidatenploeg waarvan 14/25 kandidaten gaan zetelen in de gemeenteraad tijdens de komende legislatuur.

Onze kandidatenploeg waarvan 14/25 kandidaten gaan zetelen in de gemeenteraad tijdens de komende legislatuur.

De bevoegdheden worden als volgt verdeeld tussen de verschillende mandatarissen:

Mark Vos - burgemeester
Beleid - bestuur - planning en innovatie - communicatie - personeel - politie – brandweer - financiën - patrimonium - openbare werken - begraafplaatsen – groeven – nutsvoorzieningen

Guy Kersten – 1ste schepen
Landbouw –en tuinbouw - ruilverkavelingen - tewerkstelling - economie - middenstand - dierenwelzijn - aankoop - toerisme - dorpen -en plattelandsbeleid - burgerzaken             

Christian Bamps – 2de schepen
Verkeersveiligheid/mobiliteit – openbaar vervoer - sport - jeugd - feesten, evenementen en kermissen -  ontwikkelingssamenwerking - Europese aangelegenheden

 Katja Onclin – 3de schepen
Ruimtelijke Ordening - wonen/huisvesting/woonbeleid - welzijn - senioren - Dienstencentrum ‘De Linde’ en Paenhuys-site - gezondheid en preventie - personen met een handicap - toegankelijkheid  – gelijke kansen       

Marina Pauly – 4de schepen
Onderwijs- volwasseneneducatie- muziekacademie - pentagoon – kinderopvang  - gezin – Huis van het kind - cultuur – vrijwilligerswerking – bib – ‘Culturodroom’ -  IKZ

Mathieu Eycken –  voorzitter Bijzonder Comité voor de sociale dienst en 5de schepen
Voorzitter bijzonder comité voor de sociale dinest – leefmilieu, klimaat & duurzame ontwikkeling - erfgoed - heemkunde - monumenten en landschappen - archeologie - archief - ICT – kerkbesturen

Riemst deelt raamstickers uit in strijd tegen woninginbraken

De nationale actie inzake strijd tegen inbraken ‘1 dag niet’ is terug voor de 5de editie van 22 tot 28 oktober, met als hoogtepunt de dag van vrijdag 26 oktober. Riemst deelt vanaf die dag raamstickers uit voor alle deelnemers aan de WhatsApp buurtpreventienetwerken. De stickers zijn verkrijgbaar bij de coördinatoren van de WhatsAppgroepen of aan het onthaal van het gemeentehuis.

Mark Vos, burgemeester: “Ondertussen is er in al onze deelgemeenten een WhatsApp buurtpreventienetwerk actief, met een totaal van 699 deelnemers. Vorig jaar hebben we die netwerken in het kader van ons inbraakpreventieplan ondersteund met borden in het straatbeeld. Met de raamstickers kunnen nu ook individuele deelnemers tonen dat inbrekers in de gaten gehouden worden.”

mark_vos_Sticker WhatsApp buurtpreventie.jpg

De actiedag valt samen met de overgang naar het winteruur, traditioneel het begin van de donkere maanden. In die periode wordt er steeds een systematische stijging van het aantal inbraken vastgesteld.

Mark Vos, burgemeester: “In 2017-2018 waren er in de periode van november tot februari 29 woninginbraken in Riemst. In diezelfde periode in 2016-2017 waren dat er 59. We merken dus wel een daling op, maar toch blijven de wintermaanden piekmaanden in het aantal woninginbraken. Inzetten op inbraakpreventie door de WhatsApp buurtpreventienetwerken en grenscamera’s blijft dus belangrijk.”

Op de website www.1dagniet.be kunnen inwoners heel wat preventietips terugvinden. Zo kunnen ze beroep doen op een diefstalpreventieadviseur of nagaan of hun woning verbetering kan gebruiken in beveiliging.

Doe je mee aan één van de preventieinitiatieven? Dan maak je kans op een leuke prijs! Het principe is eenvoudig: De burgers bezoeken een preventie-initiatief, nemen een selfie vóór het initiatief en posten die openbaar op Facebook met de #1dagnietBE. De winnaar krijgt een foodtruck om een wijkfeest te organiseren. Deze komt bij lottrekking uit de bus, dus iedereen maakt kans.

Pierre Thomas, Directeur Lokale Integrale Veiligheid bij de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken:  “Eén van de doelstellingen van ‘1 dag niet’ is om de nadruk te leggen op de sociale cohesie in de wijken, een essentiële factor voor inbraakpreventie. Wij wilden dan ook een prijs waarbij de inwoners worden samengebracht rond een gemoedelijk evenement.”

Wil jij ook graag toetreden tot een bestaande burgerpreventiegroep in jouw deelgemeente? De gemeente Riemst en politie Bilzen-Hoeselt-Riemst ondersteunen je graag. Surf naar www.riemst.be/nl/wonen/veiligheid-en-preventie/diefstalpreventie/inbraakpreventie/whatsapp-buurtpreventie en schrijf je in.

1.250 Riemstenaren feesten op exclusieve historische locatie

Tradities zijn er om in ere te houden. Vrijdag 12 oktober verwelkomde burgemeester Mark Vos 1.250 gasten op een exclusieve locatie in Riemst voor zijn jaarlijkse feestnacht.

Elk jaar organiseert burgemeester Mark Vos - samen met zijn feestcomité en dankzij de steun van talrijke sponsors - een Feestnacht op een bijzondere locatie. De opbrengst hiervan wordt geschonken aan organisaties en verenigingen die mensen verbinden en samenbrengen in onze gemeente. De 11 vorige edities leverden 51.748 euro op. Geld dat goed besteed werd in Riemst.

Feestancht2018-108.jpg

Dit jaar trok het feestcomité naar de gloednieuwe productiehal van betonbedrijf Daerden en Co, op de oude fundamenten van het vroegere toonaangevende confectiebedrijf Canda op KMO-zone Op 't Reeck. De bezoekers kregen er als eerste een exclusieve blik. Non-stop ambiance en meezingers werden verzorgd door de L&M-band, Domino en Erwin. Tot diep in de nacht amuseerden liefst 1.250 feestvierders zich op de dansvloer.

Riemst nu ook bereikbaar via WhatsApp

Om de dienstverlening te optimaliseren lanceert Riemst een WhatsAppaccount, waarop burgers hen snel en makkelijk kunnen contacteren. Heb je een melding of vraag voor één van de gemeentelijke diensten? Stuur via WhatsApp een berichtje naar +32 (0)479 79 37 79 en je wordt zo snel mogelijk verder geholpen.

Mathieu Eycken, schepen van ICT: “Om meldingen en vragen snel op te lossen is het noodzakelijk om gebruik te maken van de nieuwste digitale toepassingen. WhatsApp is een zeer populaire, laagdrempelige en makkelijke app om onze diensten snel en efficiënt te bereiken. Via de eigen smartphone kan je een berichtje met foto versturen, eender waar je je op dat moment bevindt.”

De gemeente zet hiermee in op moderne, persoonlijke communicatie.

De gemeente zet hiermee in op moderne, persoonlijke communicatie.

Marina Pauly, schepen van Communicatie: “We kiezen voor een directe communicatie met de burger. WhatsApp is gratis voor gebruikers en ongetwijfeld een goede aanvulling op onze andere kanalen.”

Mark Vos, burgemeester: “In 2017 werden 183 meldingen geregistreerd via de gemeentelijke website, 26 meldingen kwamen binnen via de klassieke ombudskaart. Daarnaast wordt jaarlijks een 100-tal vragen en meldingen behandeld via onze telefooncentrale of sociale media. WhatsApp is nu een extra mogelijkheid, om ons nog sneller en efficiënter te bereiken.”

Berichten worden behandeld binnen de reguliere openingsuren van de gemeentelijke diensten. Het nummer is bovendien enkel bereikbaar via WhatsApp, bellen of sms’en naar het nummer gaat niet.

Mark Vos, burgemeester: “Voor dringende meldingen kunnen burgers nog steeds terecht bij de wachtdienst van de Technische Dienst. Dit WhatsAppnummer staat ook los van de WhatsApp buurtpreventienetwerken, meldingen voor de politie dienen nog steeds via 101 doorgegeven te worden. We trachten alle berichten wel binnen de 24u te beantwoorden.”

Riemst organiseert Mergelsymposium

2018 is het jaar van het Europees Cultureel Erfgoed. In dat kader organiseert de gemeente Riemst i.s.m. IOED Oost, Erfgoed Haspengouw en de Studiegroep Ondergrondse Kalksteengroeven (SOK) op 6 en 7 oktober het Mergelsymposium met thema ‘Het Mergelland van Vlaanderen’. Het doel? Het draagvlak voor het mergelerfgoed in Riemst, waaronder de vele mergelgroeven en mergelbouwwerken, vergroten.

Mark Vos, Burgemeester: “We vroegen een subsidie aan voor het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en kregen groen licht. We ontvangen 25.000 euro van Vlaanderen om ons mergelerfgoed te promoten en zijn daar heel blij mee. De dienst Cultuur, IOED Oost, de dienst Groeven, Erfgoed Haspengouw en de Studiegroep Ondergrondse Kalksteengroeven (SOK) bundelen hun krachten om een uniek mergelsymposium te organiseren. Hiermee willen we het draagvlak bij inwoners en geïnteresseerden vergroten voor ons boven- en ondergronds mergelerfgoed.”

Mergelwand in de Grotten van Kanne

Mergelwand in de Grotten van Kanne

Het symposium vindt plaats op 6 en 7 oktober in de feestzaal van de grotten van Kanne. Alle aspecten van de mergelgroeven komen hier aan bod: van zee tot groeve, verdwenen mergelgroeven, wat met de toekomst en de bescherming van het ondergronds landschap.

Mark Vos, burgemeester: “Je leert meer over de geschiedenis van het Avergat, de Muizenberg en Cannerberg, de Roosburg(ramp) en de kuilen van Zussen en Zichen. Je ontdekt de rol van de mergelgroeven tijdens de vele oorlogen en de rol die ze speelden in de lokale gemeenschap. We brengen ook een veldbezoek aan een bijzondere groeve, het symposium zal zeker een bezoek waard zijn.”

Deelname aan het symposium kost 40 euro voor twee dagen en 25 euro voor 1 dag. Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 2 oktober via toerisme@riemst.be.

De Grotchampignon werd erkend als Streekproduct

De Grotchampignon werd erkend als Streekproduct

Naast het symposium wordt er een tentoonstelling georganiseerd in de Sint-Hubertus kerk in Kanne. Deze is te bezichtigen op 26 en 27 januari en op 2, 3, 9, 10, 16 en 17 februari. Ook hier blijf je niet op je honger zitten: de ontstaansgeschiedenis, het gebruik van mergel in de vroegere eeuwen en de ontginningsmethodes worden uitvoerig getoond. Het secundaire gebruik van de groeven voor de champignonkweek, als opslagruimte en tijdens de oorlog komen aan bod en er is ook aandacht voor onze fladderende vrienden, de vleermuizenpopulatie die trouw overwintert in Riemst.

Een B&amp;B in een pand gebouwd uit mergelstenen.

Een B&B in een pand gebouwd uit mergelstenen.

Mathieu Eycken, schepen van Erfgoed: “Ook via rondleidingen, zowel onder- als bovengronds kan je een uniek deel van ons cultureel- en historisch erfgoed ontdekken onder begeleiding van ervaren gidsen. We spreken dan over de Roosburg, de Burcht van Zussen, Plateau Caestert, Tiendeberg Kanne, Jekerdal en groeve de Keel in Kanne.”

Een deel van de subsidie wordt besteed aan een educatiepakket voor de jongeren in Riemst.

Mark Vos, burgemeester: “Een educatief pakket over het mergelverleden van de gemeente wordt aangeboden aan de klassen van het vijfde en zesde leerjaar. De leerlingen krijgen een rondleiding in de groeven, bezoeken de tentoonstelling en leren aan de hand van de lesmap meer over de lokale historie en het erfgoed.”

Deze initiatieven dragen bij aan de promotie van de culturele diversiteit.

Mathieu Eycken, schepen van Erfgoed: “Uit de activiteiten blijkt de meerwaarde van ons erfgoed en dat willen we graag promoten. De mergelgroeven zijn ontegensprekelijk een belangrijk deel van het cultureel- en historisch erfgoed van de gemeente.”

Veiligere wegen in Riemst

Fietssuggestiestroken en fietsstraten om de veiligheid van fietsers te verhogen en snelheidsremmers om auto’s te vertragen. Op die manier zet Riemst blijvend in op een veilige gemeente.

Mark Vos, burgemeester: “Uit de Monitor Letselongevallen blijkt al enkele jaren dat onze politiezone het minst aantal verkeersongevallen kent. Daar zijn we trots op, maar elk ongeval is er één te veel. Daarom blijven we de verkeersveiligheid continu monitoren en evalueren.”

Om de verkeersveiligheid van de fietser in Riemst te verbeteren legt de gemeente op welbepaalde locaties fietssuggestiestroken aan. Deze komen er voornamelijk op de verbindingswegen tussen de dorpen, die deel uitmaken van het fietsroutenetwerk.

Snelheidsremmer met fietssuggestiestrook Verbindingsweg

Snelheidsremmer met fietssuggestiestrook Verbindingsweg

Tussen Vlijtingen en Lafelt gaat dit over de Iers-Kruisstraat, tussen Heukelom en Vroenhoven over de Heukelommerweg,  tussen Millen en Genoelselderen over de Elderenweg  en de Millerstraat,  tussen Herderen en Val-Meer over de Val-Meerstraat en tussen Membruggen en Genoelselderen over de Kasteelstraat.

Guy Kersten, schepen van Mobiliteit: “Het doel van een fietssuggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan, wat snelheidsremmend werkt. Het verkeer wordt gewezen op het medegebruik van de rijbaan door de fietsers en de plaats van de fietser wordt duidelijk aangeduid. Dit komt de veiligheid van de fietser ten goede.”

De aanleg van de fietssuggestiestroken start in het najaar.

Guy Kersten, schepen van Mobiliteit: “Ook aan de schoolomgevingen hebben we de nodige aandacht voor de zwakke weggebruikers. Zo worden de Kloosterstraat in Vlijtingen en de volledige schoolomgeving in Riemst ingericht als fietsstraten. De eerste wegmarkeringen zijn hiervoor reeds aangelegd.”

Snelheidsremmer Verbindingsweg

Snelheidsremmer Verbindingsweg

Om de snelheid van enkele hardrijders omlaag te halen, de verkeersveiligheid te verhogen en geluidsoverlast van snelle voertuigen in te perken, worden op volgende locaties ook snelheidsremmers geplaatst:

  • Bitsingerweg, Val-Meer

  • Valmeerstraat, Val-Meer

  • Verbindingsweg, Val-Meer

  • Wonckerweg, Zichen

  • Molenweg, Vlijtingen

  • Millerstraat, Genoelselderen

  • Tramstraat, Riemst

  • Billerweg, Millen

  • Toekomststraat, Riemst

Guy Kersten, schepen van Mobiliteit: “Enerzijds kiezen we voor invalswegen van de open ruimte naar de dorpen, anderzijds worden locaties gekozen op basis van snelheidsmetingen. Te snel rijden is niet alleen gevaarlijk, maar het zorgt ook voor overlast voor omwonenden. Daarom grijpen we infrastructureel in.”

Riemst onthult jeugdmascotte en zet deuren Huis van het Kind open

Op zondag 30 september is het dubbel feest: Riemst viert haar label van kindvriendelijke gemeente én zet de deuren van het Huis van het Kind open. Leer de verschillende diensten van het Huis van het Kind kennen, terwijl de kinderen zich uitleven op het springkasteel, bij de verhalenboom, de poppendokter of bij één van de overige activiteiten. We stellen bovendien een nieuw vriendje voor de jonge Riemstenaren voor, onze gloednieuwe jeugdmascotte.

Het Huis van het Kind is een samenwerking tussen de verschillende diensten die zich in de gemeente inzetten voor kinderen, jongeren en gezinnen. Je kan er terecht voor informatie, advies, opvoedingsondersteuning, ontmoeting en preventieve gezondheidszorg.

Het Huis van het Kind is gelegen aan de Sint-Jansstraat in Herderen. Niet alleen de basisschool, het speelplein, de sporthal en de buitenschoolse kinderopvang Ukke Puk zijn daar gevestigd, je kan er ook terecht voor een afspraak bij Kind & Gezin, de Opvoedingswinkel Zuid-Limburg, het Centrum voor leerlingenbegeleiding of bij de diensten onthaalouders.

Mark Vos, burgemeester: “Het Huis van het Kind is de kers op de taart bij de site aan de school in Herderen. Verschillende diensten komen samen op één locatie, zodat ze nog beter op elkaar afgestemd zijn om onze inwoners optimaal te ondersteunen. Dat maakt de site uniek, de Vlaamse overheid noemde de school en de omliggende zone niet voor niets een modelproject voor Vlaanderen.”

mark_vos_huis_van_het_kind.jpg

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin bevestigt: “Riemst is een goed voorbeeld als het aankomt op het ondersteunen van jonge gezinnen met kinderen. Het Huis van het Kind is daarvoor de uitgelezen plek omdat je er voor alle mogelijke vormen van opvoedingsondersteuning terecht kan. Alles wijst erop dat we onze belofte gestand doen en in 2019 in elke Vlaamse gemeente een Huis van het Kind zullen hebben. Ik doe dan ook een warme oproep aan de enkele overblijvende gemeenten spoedig werk te maken van een Huis van het Kind!”

Op zondag 30 september zal elke dienst van het Huis van het Kind in Riemst vertegenwoordigd zijn en klaarstaan om te luisteren naar je verhaal, bezorgdheden en vragen.

Marina Pauly, schepen van Gezin: “Inzetten op de gezondheid en het welbevinden van kinderen en jongeren, hun ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken, is een belangrijke maatschappelijke opdracht. Tijdens de opendeurdag geven we iedereen de kans om kennis te maken met die diensten. Op die manier willen we de gezinnen nog beter begeleiden.”

Ook de jaarlijkse Gezinsdag vindt zondag plaats, met aanplant van de geboorteboom.

Marina Pauly, schepen van Gezin: “Voor de kinderen valt er heel wat te beleven. Ze kunnen terecht bij de verhalenboom van de Bib, deelnemen aan een uitdagend hindernissenparcours, zich laten schminken of zich uitleven op het springkasteel. Wie wil mag zijn pop meebrengen, om te laten onderzoeken bij de poppendokter. Ook kinderkledij die niet meer past, is welkom voor het ruilrek van Kind en Preventie.”

Dat de dag een heus kinderfeest wordt, is niet toevallig. Riemst is dan ook een kind- en jeugdvriendelijke gemeente.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “We zijn erg trots dat we ons zes jaar lang een kind- en jeugdvriendelijke gemeente mogen noemen. In de vaste overtuiging dat kinderen en jongeren de toekomst uitmaken, willen we blijvend werken en voortbouwen aan dit label. We streven naar een gemeente waarin kinderen en jongeren alle kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen en actief deel te nemen aan het beleid.”

Op zondag 30 september werd een nieuw vriendje voorgesteld aan de Riemstse kinderen en jongeren. De gemeente lanceert een gloednieuwe jeugdmascotte, die ingezet zal worden in de communicatie gericht naar kinderen en jongeren.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: “De mascotte is een ludiek, herkenbaar figuurtje voor kinderen en jongeren dat gericht naar hen en met hen zal communiceren. Op die manier willen we hen betrekken bij het beleid en beschouwen als volwaardige burgers.”