Maastrichtersteenweg in Riemst officieel geopend

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft de N79 Maastrichtersteenweg officieel ingehuldigd, samen met burgemeester Mark Vos en schepen van Mobiliteit Guy Kersten van Riemst.

De N79 Maastrichtersteenweg in Riemst kreeg de voorbije maanden een make-over. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de steenweg een moderne inrichting gegeven vanaf het gemeentehuis tot ongeveer 150 meter voorbij het kruispunt met de Klein Lafeltstraat. Er kwamen veilige fietspaden, een voorsorteerstrook naar de KMO-zone ‘Op ’t Reeck’ , nieuwe bushaltes en duidelijk afgebakende langsparkeerplaatsen. Twee middengeleiders creëren voortaan een vertragend effect voor het doorgaand verkeer.

‘De Maastrichtersteenweg heeft een ware metamorfose ondergaan’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘Deze gerichte investering is een reuzensprong voorwaarts voor de verkeersveiligheid, voor het comfort van alle weggebruikers en voor de leefbaarheid van de omwonenden. De Vlaamse overheid, het gemeentebestuur van Riemst en Infrax investeerden samen ruim anderhalf miljoen euro in deze herinrichting.’
 

Verkeersveiliger en leefbaarder

‘Voor de herinrichting had de Maastrichtersteenweg een zeer breed wegprofiel met aanliggende fietsstroken’, legt schepen van Mobiliteit Guy Kersten uit. ‘Het was moeilijk oversteken voor voetgangers en voor fietsers ontbraken er oversteekvoorzieningen. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker is verhoogd.’

Investeren in verkeersveiligheid loont. Dat weten ze ook in Riemst. Het aantal letselongevallen met slachtoffers daalde in Riemst de afgelopen 10 jaar met ruim 30 procent. Het afgelopen jaar gebeurden er op de gewest- en gemeentewegen in Riemst 22 letselongevallen per 10.000 inwoners, daarmee scoort Riemst beter dan het Limburgse gemiddelde van 35 letselongevallen per 10.000 inwoners. De rijweg van de N79 Maastrichtersteenweg werd volledig heringericht als een rijweg met 2 x 1 rijstroken. De fietsers krijgen een duidelijke en zichtbare plaats door de rode kleur van de fietspaden.

Welzijnscampus Riemst krijgt vorm

Eind 2017 worden de werken aan 11 nieuwe seniorenwoningen in Riemst-centrum afgerond. De woningen maken deel uit van de Welzijnscampus en worden beheerd door Huisvestingsmaatschappij Woonzo. Het nieuwe aanbod moet een antwoord bieden op de toenemende vergrijzing en zorgbehoefte in de gemeente.

De 11 nieuwe seniorenwoningen van Woonzo liggen vlakbij het Woon- en Zorgcentrum Eyckendael in Riemst en zijn bedoeld voor ouderen met een zorgbehoefte.

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis: “De woningen zijn speciaal ontworpen om de leefomgeving van ouderen en minder mobiele personen aangenamer te maken. Elke woning is rolstoeltoegankelijk, drempelloos en voorzien van kleine aanpassingen die het comfort van ouderen vergroten. Uiteraard hopen we dat zoveel mogelijk oudere Riemstenaren hun weg vinden naar dit aanbod. Het is dan ook in de eerste plaats onze bedoeling om de eigen inwoners te ondersteunen in hun zorgnood.”

De seniorenwoningen in opbouw.

De seniorenwoningen in opbouw.

De woningen zullen worden toegewezen aan kandidaat-huurders van Woonzo, waarbij er voorrang verleend wordt aan zij die het meeste nood hebben aan deze woningen, namelijk 65-plussers met een zorgbehoefte.

Inge Gaublomme, directeur Woonzo: “Het totale project is goed voor een investering van 1,35 miljoen euro. Voor deze woningen werd er ook een overeenkomst afgesloten met het nabijgelegen Woonzorgcentrum Eyckendael. Bewoners kunnen dan tegen een vergoeding gebruik maken van een aantal faciliteiten van het woonzorgcentrum, zoals deelnemen aan activiteiten, maaltijden en een beperkte zorgondersteuning. Deze samenwerking met het Woonzorgcentrum zorgt er ook voor dat we op steun mogen rekenen van de provincie Limburg. Concreet gaat het om een toelage van 6.500 euro per woongelegenheid.”

Serviceflats Eyckendael met een huisartsenwachtpost en het Wit-Gele Kruis. 

Serviceflats Eyckendael met een huisartsenwachtpost en het Wit-Gele Kruis. 

De Welzijnscampus aan de Eyckendaelsite krijgt zo stilaan vorm. Naast deze 11 seniorenwoningen zijn begin dit jaar ook 34 serviceflats opgeleverd en hebben een aantal zorgverleners zich op de site gevestigd zoals het Wit Gele kruis en een huisartsenpraktijk.

Mark Vos, burgemeester: "Als je dan weet dat het woonzorgcentrum op loopafstand ligt en je dichtbij het Sociaal Huis, Dienstencentrum De Linde, het dorpsrestaurant en de bibliotheek zit, dan mogen we gerust stellen dat dit een unieke vorm van publiek-private samenwerking is. Onze Welzijnscampus is een beetje de proeftuin voor het seniorenbeleid in Vlaanderen. Net als elke gemeente hebben ook wij af te rekenen met de toenemende vergrijzing. Tegen 2030 voorspellen we in Riemst een toename van 65 procent langdurig zorgbehoevende 80-plussers, van 430 vandaag naar ruim 720 in 2030. Een gevarieerd aanbod in eigen gemeente aanbieden voor deze groep inwoners is dus een must."

Schepenen Katja Onclin en Marina Pauly met burgemeester Mark Vos op de welzijnscampus in ontwikkeling. 

Schepenen Katja Onclin en Marina Pauly met burgemeester Mark Vos op de welzijnscampus in ontwikkeling. 

De vraag naar zorg en ondersteuning zal in de komende jaren door de vergrijzing alleen maar toenemen.

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis: "We streven er in ons beleid naar om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Als gemeentebestuur hebben we daarin een belangrijke rol te spelen. Als iemand het niet meer alleen redt, dan proberen wij advies en informatie te geven over het ondersteuningsaanbod in onze gemeente. Ik denk daarbij niet alleen aan thuisverpleging, poetshulp of karweitjes laten opknappen, maar ook aan hoe je je woning kan laten aanpassen. We versterken dan met andere woorden de zelfredzaamheid van onze ouderen en bespreken ook welke rol familie, buren of vrienden kunnen opnemen als mantelzorger. Daarnaast is het ook onze taak om een gesprekspartner te zijn voor de verschillende zorgaanbieders in onze regio. We bekijken samen met hen hoe we het zorgaanbod kunnen uitbreiden of faciliteren en anderzijds hoe we kunnen inspelen op nieuwe zorgbehoeften."

Riemst verlaagt personenbelasting opnieuw

De gemeente Riemst verlaagt voor de tweede keer deze legislatuur de belastingen voor haar inwoners. Vanaf 2017 wordt de aanvullende personenbelasting verlaagd van 8,5 procent naar 8 procent. Tegelijkertijd kondigt het college van burgemeester en schepenen ook aan dat er 5,6 miljoen geïnvesteerd wordt in 2017.

Het gaat goed met de financiën van de gemeente Riemst. Daarom kondigt het college van burgemeester en schepenen voor 2017 opnieuw een belastingverlaging aan voor haar inwoners.

Mark Vos, burgemeester: "We zijn deze legislatuur gestart met de ambitie om onze administratie goedkoper en efficiënter te maken, zonder daarbij te raken aan de dienstverlening aan onze inwoners. Het was geen gemakkelijke oefening, maar samen met onze administratie zullen we er in slagen om onze uitgaven terug te dringen tegen 2018, en dat met een verbeterde dienstverlening dankzij het digitaliseren van een aantal administratieve taken en handelingen en de verschuiving van een aantal taken binnen de diensten. En dus is het nu tijd om iets terug te geven aan onze inwoners."

Concreet wordt de aanvullende personenbelasting voor de tweede keer deze legislatuur verlaagd.

Mark Vos, burgemeester: “De gemeente Riemst had tot 2015 een aanvullende personenbelasting van 9 procent, de hoogste aanvullende personenbelasting van Limburg. Dat komt voor een groot stuk ook omdat onze gemeente geen inkomsten heeft uit industrie en verplicht is om de open ruimte te bewaren, maar daarvoor geen compensatie krijgt uit het Plattelandsfonds. In 2015 konden we de aanvullende personenbelasting al een eerste keer verlagen naar 8,5 procent en werd ook de algemene gemeentebelasting van 55 euro per gezin geschrapt. Dankzij een goed bestuur kunnen we in 2017 de aanvullende personenbelasting verder verlagen van 8,5 naar 8 procent.”

Het gemeentehuis van Riemst

Het gemeentehuis van Riemst

De gemeente Riemst slaagt er in om ondanks besparingen en een belastingverlaging toch te blijven investeren in de dienstverlening en de leefbaarheid van de 13 kerkdorpen.

Mark Vos, burgemeester: Door strategisch de juiste keuze te maken, houden we onze financiële balans gezond. De leninglasten zijn verlaagd van 2,2 miljoen euro in 2013 naar 1,8 miljoen euro in 2017. In 2019 zal onze autofinancieringsmarge bijna 1,2 miljoen euro bedragen. In mensentaal geeft dit cijfer de veerkracht weer van ons bestuur om nog te kunnen lenen. Een positief cijfer wil zeggen dat je nog kan lenen, de waarde geeft aan hoeveel je nog kan lenen. Met andere woorden er is voldoende zuurstof om als gemeente te blijven ondernemen en te blijven investeren in de uitvoering van ons Actieplan 2020.”

Het Actieplan 2020 legt bepaalde beleidsaccenten die Riemst verder moeten moderniseren.

Mark Vos, burgemeester: “De afgelopen 3 jaar hebben we voor ruim 9,8 miljoen euro geïnvesteerd in de versterking en vernieuwing van onze dorpskernen. Denk maar aan de bouw van onze nieuwe basisscholen in Genoelselderen en Herderen en de infrastructuurtoelage voor scholen van het vrij basisonderwijs, de vele infrastructuurwerken die samen met het stoepen- en pleinenplan de verkeersveiligheid verhogen, en de uitbouw van 170 extra betaalbare woongelegenheden.”

Ook volgend jaar wordt er fors geïnvesteerd. Het college van burgemeester en schepenen heeft een investeringsbudget van 5,6 miljoen euro goedgekeurd.

De kleedkamers van de sporthal in Herderen worden vernieuwd. 

De kleedkamers van de sporthal in Herderen worden vernieuwd. 

Mark Vos, burgemeester: “Ik geef graag enkele blinkvangers mee. In 2017 investeren we opnieuw 1,4 miljoen euro in de opwaardering van onze dorpen, toch een kernthema in ons beleid. Zo wordt concreet het stoepen- en pleinenplan verder uitgevoerd en vernieuwen we de Elderenweg in Millen, het Avergat in Kanne en de Boudewijnstraat en Sint-Maartenstraat in Genoelselderen. We zetten ook verder in op de ondersteuning van onze verenigingen door onder andere de kleedkamers in onze gemeentelijke sporthal in Herderen te vernieuwen en verder investeren in de huisvesting voor onze Academie in het voormalige jeugdhuis in Zichen. Daarnaast geven we onze dorpsscholen ook een duwtje in de rug door de aankoop van tablets om de weg van het digitale leren in te slaan. Tot slot willen we als overheid ook het goede voorbeeld geven. Iedereen heeft de mond vol over de klimaatdoelstellingen, ook wij zullen in 2017 investeren in de energiezuinigheid van onze gemeentelijke gebouwen en van ons wagenpark.”

Het meerjarenplan en het budget 2017 worden samen met de belastingverlaging voorgelegd aan de gemeenteraad op maandag 12 december.

Gemeente Riemst werkt aan plan om mergelgroeven te beschermen

De gemeente Riemst en het agentschap Onroerend Erfgoed gaan samenwerken bij de opmaak van een onroerenderfgoedrichtplan voor de mergelgroeven in Zichen-Zussen-Bolder.

De mergelgroeven zijn een uniek ondergronds landschap dat een zeer rijke cultuurhistorie herbergt. Helaas is er ook de stabiliteitsproblematiek die zowel de dorpskernen als het ondergrondse erfgoed bedreigt.

De samenwerking tussen de gemeente Riemst en het agentschap Onroerend Erfgoed heeft als doel een betaalbare, gedragen en uitvoerbare visie voor de (stabiliteitsproblematiek van de) mergelgroeves te maken, met optimaal behoud van het aanwezige boven- en ondergrondse erfgoed en (maximaal) rekening houdend met de (openbare) veiligheid.

De afgelopen maanden werden de eerste voorbereidingen voor de opmaak van het onroerenderfgoedrichtplan getroffen en deze informele afspraken en intenties werden in een intentieverklaring vastgelegd.

De intentieverklaring is de eerste formele stap van een positieve samenwerking tussen de gemeente Riemst en het agentschap Onroerend Erfgoed. Samen zullen ze een visie en een actieprogramma opstellen. In de verklaring worden onder andere de verantwoordelijkheden vastgelegd en afspraken rond kennisdeling en communicatie.

Riemst start WhatsApp buurtpreventienetwerk tegen inbraken

Met 90 inbraken in Limburg is in november de provinciale alarmdrempel overschreden, voor het eerst sinds februari. Vooral inwoners in Zuid-Limburg werden het slachtoffer. Ook in Riemst hebben we last van een verhoogd aantal inbraken. Samen met onze inwoners en de lokale politie gaan we de strijd hiertegen aan. 

Hoofdcommissaris Dirk Claes van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst vraagt aan de burger om waakzaam te zijn. “De inwoners kunnen ons helpen in deze strijd. Bel meteen 101 als je iets verdachts ziet. Soms krijgen we om 23 uur een mailtje van een inwoner die meldt dat hij om 16 uur een donkere Audi voor zijn deur zag staan. Dat kan nog altijd bruikbare informatie zijn, maar als we ze onmiddellijk telefonisch hadden gekregen, hadden we een ploeg kunnen sturen. Dat verhoogt de pakkans.”

De meest inbraken gebeuren overdag en in de vooravond, de politie vraagt de burgers om vooral dan alert te zijn. Meld verdachte personen op het nummer 101 en noteer waar, hoeveel mensen, hoe gekleed, welke auto’s, nummerplaten (indien mogelijk). 

Het gemeentebestuur wil graag in elke deelkern een Whatsapp buurtpreventienetwerk uitbouwen om een oogje in het zeil te houden en daarmee de woonbuurt veiliger te maken. Voel je je geroepen om deel te nemen aan dit initiatief? Kom dan naar onze opstartvergadering op woensdag 23 november om 16.00u in het gemeentehuis.

 

E313, complex 32 ”Tongeren”: aansluiting op- en afrit op nieuwe rotonde Riemst

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het op- en afrittencomplex 32 ‘Tongeren’ van de E313 aansluiten op de recent aangelegde rotonde op de Tongersesteenweg (N79) aan de zijde van Riemst. Om de verkeershinder te beperken zal de aannemer deze werkzaamheden uitvoeren tijdens het verlengd weekend van 11,12 en 13 november.

In de loop van de voorbije maanden heeft het agentschap op de Tongersesteenweg een nieuwe rotonde aangelegd ter hoogte van het op- en afrittencomplex. Nu zal de aannemer de oprit richting Hasselt en de afrit komende van Luik aansluiten op deze nieuwe rotonde. Tegelijkertijd zal hij de oprit richting Hasselt volledig renoveren.

Wanneer?

De werkzaamheden starten donderdag 10 november om 20.00 uur en moeten ten laatste maandagochtend 14 november om 06.00 uur klaar zijn.

Omleidingen

  • Voor het verkeer komende van Luik en richting Hasselt voorziet het agentschap omleidingen via het nabijgelegen op- en afrittencomplex 31 “Bilzen-Hoeselt”.
  • De oprit richting Luik en de afrit komende van Hasselt blijven open voor het verkeer.
  • Op de N79 kunnen de weggebruikers ook in beide richtingen blijven rijden.
  • Vanaf maandagochtend 14 november is het volledige op- en afrittencomplex weer open.

Sint-Maartenstraat tijdelijk afgesloten vanaf zondag 13/11

Om de zone rond de nieuwe rotonde verder af te kunnen werken en de Sint-Maartenstraat hierop aan te sluiten zal het agentschap de Sint-Maartensstraat vanaf dit weekend tijdelijk afsluiten ter hoogte van de N79. Het verkeer van de Sint-Maartenstraat wordt omgeleid via de Millerstraat . De Sint-Maartenstraat blijft afgesloten tot het einde van de herinrichting van deze zone. De einddatum zal afhangen van de weersomstandigheden tijdens de wintermaanden.

Ouderenwijzer Riemst begeleidt 85-plussers bij aanvraag tegemoetkomingen

“Ouder en wijzer”, klinkt het vaak in de volksmond. In Riemst kan je dat sinds kort zelfs letterlijk nemen. Hier wijst het Sociaal Huis ouderen de weg in het kluwen van tegemoetkomingen waar 85-plussers al dan niet recht op hebben. En met succes, want in meer dan de helft van de gevallen werd er een herziening van de tegemoetkomingen uitgevoerd. Beweging.net kwam langs voor een interview. 

Wat houdt het project ‘Ouderenwijzer’ precies in?

Katja Onclin, schepen van Senioren en voorzitter Sociaal Huis: “Als we met ouderen praten, merken we dat veel 85-plussers niet weten of ze recht hebben op de zorgverzekering en de Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden (THAB). Daarom is het Sociaal Huis met het project Ouderenwijzer gestart. Of je al dan niet recht hebt op zo’n tegemoetkoming is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je hulpbehoevendheid in het dagelijkse leven, je inkomsten, spaargelden, eigendommen, verkopen en schenkingen. Elk dossier is dus erg individueel. Binnen het project Ouderenwijzer onderzoekt het Sociaal Huis of je als 85-plusser in aanmerking komt voor deze tegemoetkomingen en zij helpen je vervolgens ook bij de aanvraag of de herziening.”

Seniorenconsulente Tine Coenegrachts op huisbezoek. 

Seniorenconsulente Tine Coenegrachts op huisbezoek. 

Hoe pakken jullie dit concreet aan?

Katja: “Riemst telt vandaag 484 mensen die 85 jaar zijn of ouder. Elke 85-plusser wordt in de loop van het jaar per brief uitgenodigd om langs te komen bij het Sociaal Huis of we gaan op huisbezoek. Een medewerker bekijkt vervolgens het dossier. Indien de oudere in aanmerking komt voor één van de tegemoetkomingen of aanspraak kan maken op een herziening zal het Sociaal Huis hiervoor ook de nodige stappen ondernemen en hen op de juiste weg zetten om het dossier correct in te dienen.”

En is dat voldoende om iedereen in deze doelgroep te bereiken?

Katja: “Van de 75 ouderen die tot hiertoe langs kwamen hebben we voor 39 mensen een herziening kunnen uitvoeren. Door hen proactief te benaderen, voorkomen we dus dat ze over het hoofd gezien worden. Maar een belangrijke partner in het slagen van dit verhaal is de huisarts. Daarom hebben we alle huisartsen in Riemst vooraf geïnformeerd over ons project. Op die manier weten zij dat als mensen zich aanbieden met de formulieren voor deze tegemoetkoming, ze al een eerste keer gescreend zijn door het Sociaal Huis en dus mensen zijn die effectief in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming. Dat bespaart ook de huisarts veel tijd.”

Op welke manier vertaalt Riemst de vergrijzing in haar beleid?

Mark Vos, burgemeester: “De vergrijzing is in onze gemeente, en bij uitbreiding in Zuid-Limburg, vandaag sterker aanwezig dan in andere Limburgse gemeenten. In ons seniorenbeleid zetten we sterk in op de zelfredzaamheid van onze senioren, zodat zij met de nodige zorg zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In een plattelandsgemeente waar er geen echte handelskern is en er weinig kleine woongelegenheden zijn, is dat niet zo vanzelfsprekend en voor vele ouderen soms financieel niet haalbaar. Via het project Ouderenwijzer houden we een vinger aan de pols en zorgen we er ook voor dat mensen die aanspraak kunnen maken op een financieel duwtje in de rug, hier ook van op de hoogte zijn.“

BRON: BEWEGING.NET/LIMBURG

Knipperlichten Herderen kondigen kruispunt met verkeerslichten aan

Op de N79 in Herderen zijn door de gemeente Riemst knipperlichten geplaatst die weggebruikers waarschuwen dat ze een kruispunt met verkeerslichten naderen.

Het kruispunt van de N79 (Tongersesteenweg) met de Tolstraat en de Valmeerstraat in Herderen staat bekend als gevaarlijk. Het gaat om een tijdelijke maatregel, de gemeente Riemst dringt er bij de eigenaar van de gewestweg - het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg - op aan om snel werk te maken van een flitspaal of andere maatregelen die de verkeersveiligheid verhogen.

Riemst ontvangt steen tegen armoede

17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. Die dag bundelt Limburg de krachten en geven we samen het signaal dat we de strijd tegen armoede aanbinden. Burgemeester Mark Vos ontving voor deze gelegenheid ook een steen tegen armoede, om de problematiek blijvend onder de aandacht te brengen.

Naast de gebruikelijke financiële en materiële hulp en budgetbegeleiding waarop mensen die in kansarmoede leven kunnen terug vallen via het Sociaal Huis, spant de gemeente Riemst zich nog extra in. Er wordt een groepswerking georganiseerd, waar mensen in kleine groep vaardigheden aangeleerd krijgen om hun leven zelf terug in handen te pakken. Denk daarbij aan een opleiding budgetbeheer, hoe bankieren, hoe omgaan met misleidende reclame enz.  

Daarnaast zet de gemeente Riemst ook sterk in op kinderarmoede door gericht vorming aan te bieden aan de leerkrachten uit het basisonderwijs, om enerzijds het schoolbeleid rond kansarmoede eens onder de loep te nemen en anderzijds de signaleren te leren herkennen en op welke manier de school daar het beste mee omgaat. Ook de zorgpartners binnen Het Huis van Kind worden opgenomen in dit vormingsnetwerk.

Steen tegen armoede

Om deze dag in de kijker te zetten werd op maandag 10 oktober op het stadhuis in Hasselt in aanwezigheid van Limburgse mandatarissen, ambtenaren, hulpverleners en vrijwilligers de 1ste Limburgse steen tegen armoede ingehuldigd. Sinds de plaatsing van de eerste steen op 17 oktober 1987 op het Trocaderoplein in Parijs als eer aan de slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld zijn er momenteel 14 landen en 51 steden in de wereld waar een steen ligt. Omdat ook andere Limburgse gemeenten een steen zouden verleggen tegen armoede hebben ook alle Limburgse burgemeesters een steen tegen armoede ontvangen.

Ook de gemeente Riemst hangt een geknoopt wit laken uit!

Bind de strijd aan tegen armoede en hang een geknoopt wit laken uit je raam. Geknoopte lakens die uit het raam hangen, staan voor de boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’. Het laken uit het raam verbeeldt de ontsnapping. De knoop erin verwijst naar de slogan ‘bind mee de strijd aan tegen armoede’.

Gemeentelijke basisschool De Tol Herderen plechtig geopend

Zaterdag heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits samen met het gemeentebestuur van Riemst de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen plechtig geopend. De nieuwe school is gerealiseerd via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen, is goed voor een totale investering van 4,7 miljoen euro en kan ruimte bieden aan 180 leerlingen.

In november 2014 startte de bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen met de afbraak van het Parochiaal Centrum langs de Sint-Jansstraat, op 1 september van dit jaar zwaaide de schoolpoort open voor de 135 leerlingen uit het kleuter- en basisonderwijs.

 Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: "Wij zijn bijzonder fier op dit project. We realiseren hier niet alleen een nieuwe school, maar ook een nieuwe visie op hoe je gemeenschapsmiddelen optimaal en efficiënt kan inzetten. De unieke inplanting van de school nabij het sport- en speelterrein, de gemeentelijke kinderopvang Ukke Puk, het Huis van het Kind en de sporthal Hirtheren maken dit project uitzonderlijk multifunctioneel, het is met andere woorden een echte school van morgen die ons toelaat om een echt kindvriendelijk beleid te voeren. Bovendien vervult de nieuwe school ook de functie van buurthuis voor de leefgemeenschap en het verenigingsleven in Herderen. Het dubbel gebruik van een polyvalente zaal met plaats voor 225 personen, een volledig ingerichte keuken en een vergaderlokaal maken dit mogelijk. Wij zijn dan ook de dorpsgemeenschap van Herderen erg erkentelijk voor hun bereidheid om met ons mee te denken in dit verhaal en ons hiervoor de ruimte te geven.”

De nieuwe school wordt gerealiseerd samen met Scholen van Morgen. Het gaat om een DBFM-project waarbij meer dan 80 procent van het project gesubsidieerd wordt. Concreet wil dit zeggen dat de Scholen van Morgen-vennootschap instaat voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) van de scholen gedurende 30 jaar.

Mark Vos, burgemeester: "Tijdens die 30 jaar betaalt de gemeente een beschikbaarheidsvergoeding. Na 30 jaar wordt de infrastructuur aan de gemeente overgedragen. De school heeft ook een bijzonder ontwerp gekregen, dankzij de ligging nabij de sporthal, hebben we de ruimte die ingenomen wordt door een turnzaal anders kunnen invullen. Wij zijn dan ook erg tevreden dat we volgens dit principe een nieuwe school kunnen realiseren. Als gemeentebestuur vinden wij het belangrijk dat elk kind in eigen dorp naar school kan gaan. In 2010 is het gemeentebestuur het engagement aangegaan om in elk van onze 13 dorpen een dorpsschool te behouden. Op die manier versterken we de leefbaarheid van het dorp, want een school is ook een ontmoetingsplaats.”

Via de inhaaloperatie DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen heel wat nieuwbouw en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Nog nooit is er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw en nog nooit zijn zoveel nieuwe scholen geopend. Overal in Vlaanderen verrijzen schoolbouwprojecten uit de grond. De opening van deze nieuwe ‘School van Morgen’ is voor Herderen tegelijk een feestelijk én belangrijk moment. Basisscholen zijn bakens voor hun buurt en omgeving, een plek waar kinderen elkaar ontmoeten op de speelplaats en in de klas, ouders en grootouders elkaar vinden aan de schoolpoort. Deze nieuwbouw geeft het schoolteam een extra stimulans om elke dag opnieuw kansen te geven aan hun leerlingen. We kunnen niet van alle kinderen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal doen schitteren. Ik wens de Gemeentelijke Basisschool De Tol een ambitieuze toekomst toe in hun nieuwe school.”

Het ontwerp is van DierendonckBlancke Architecten en aannemer Reynders B&I stond in voor de realisatie en is verantwoordelijk voor het 30-jarig onderhoud.

 

Grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Riemstse grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct! In onze gemeente is de champignonkwekerij van Jos Coenegrachts nog de enige actieve professionele ondergrondse kwekerij. Wist je dat er in Riemst al sinds de 18de eeuw ondergronds champignons worden geteeld? De mergelgrotten zijn daarvoor ideaal!

Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds. De champignonkwekerij van Coenegrachts heeft nog als enige een actieve ondergrondse kwekerij in Riemst.

Op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro wordt het champignonbroed geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt deze bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De champignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. Coenegrachts teelt paarse ridderzwam, kastanje- en anijschampignons. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september worden ze opnieuw geoogst.

Artikel Het Belang van Limburg

Artikel Het Belang van Limburg

Riemst wil groen speelweefselplan ontwikkelen

Al geruime tijd streeft het college van burgemeester en schepenen ernaar om onze gemeente kindvriendelijker te maken. Het ontwikkelen van een groene speelruimte past binnen dit kindvriendelijk beleid. De voorbije jaren zijn er al meerdere nieuwe groene speelpleintjes- of weides aangelegd. Daarnaast wordt binnenkort ook een speelbos gerealiseerd in Kanne.

Om nog meer kinderen en gezinnen dit aanbod te laten ontdekken, wil de gemeente Riemst een actieplan ontwikkelen om niet alleen de aanleg van groene speelplekken, maar ook het onderhoud en de bewegwijzering ervan te verankeren in het beleid. Een goed weefsel van groene speelplekken zorgt er voor dat kinderen dagelijks op een speelse manier terug in contact komen met de natuur en hierin hun ruimte krijgen.

Speelweide in Membruggen

Speelweide in Membruggen

Schepen van jeugd Bert Cilissen: "Op die manier wordt de leefbaarheid van de dorpen opnieuw versterkt voor jonge gezinnen en worden de dorpen via het speelweefsel met elkaar verbonden. Dit laatste kan ook toeristisch een meerwaarde en versterking betekenen voor de horecabedrijven als het gekoppeld wordt aan het fietsroutenetwerk en de talrijke trage wegen binnen onze dorpskernen. Op die manier wordt er werk gemaakt van kindvriendelijke verbindingen: routes die veel door kinderen genomen worden, wil de gemeente beter bewegwijzeren en veiliger maken. Via dit plan wil de gemeente Riemst vooral een uitdagend landschap creëren, waardoor kinderen Riemst letterlijk kunnen beleven."

De gemeente Riemst gaat nu op zoek naar een externe firma die het actieplan zal opstellen. De kostprijs voor het opstellen van het speelweefselactieplan bedraagt ongeveer 5.200 euro. Een onderdeel van het actieplan zal zijn om zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande subsidiemogelijkheden, om zo de actiepunten maximaal te kunnen uitvoeren.

 

Gemeente Riemst investeert in jeugdvoetbal

In het voorjaar zette de gemeenteraad van Riemst het licht op groen om voor de jeugdwerking van de voetbalclubs Vlijtingen en Herderen-Millen twee kunstgrasvelden aan te leggen, goed voor een éénmalige toelage van 640.242,46 euro. Met als uitdrukkelijke voorwaarde dat er een nieuwe vzw werd opgericht die beiden jeugdwerkingen samenbrengt.

En zo werd de vzw JeugdVoetbalopleiding Groot Riemst geboren. De club telt vandaag ruim 300 jeugdspelers, verspreid over meer dan 25 ploegen. Alle jeugdspelers uit Groot Riemst kunnen er terecht voor een jeugdopleiding op gewestelijk niveau vanaf U5 (4 jaar) en provinciaal niveau vanaf U8 (7 jaar) tot en met U21.

Training jeugdvoetbal op kunstgrasveld in Millen

Training jeugdvoetbal op kunstgrasveld in Millen

Mark Vos, burgemeester: “Deze toelage komt er om twee redenen. Wij willen onze jongeren maximaal de kans geven om in eigen gemeente te sporten enerzijds, maar anderzijds ook de kwalitatieve groei van de jeugdopleiding mogelijk maken. Een kunstgrasveld is altijd bespeelbaar, een gewoon grasveld doorgaans maar 250 uur. Als je training afhankelijk is van het weer, loop je met andere woorden snel een achterstand op ten opzichte van jeugdspelers die wel kunnen trainen op een kunstgrasveld en dit zowel op fysiek als technisch vlak. Kunstgrasvelden laten namelijk toe om intensief te trainen op weekdagen zonder dat de kwaliteit van het wedstrijdveld in het gedrang komt.

Schepen van Sport Christian Bamps aan het woord tijdens de officiële inhuldiging van het kunstgrasveld in Millen

Schepen van Sport Christian Bamps aan het woord tijdens de officiële inhuldiging van het kunstgrasveld in Millen

Christian Bamps, schepen van Sport: “Daarnaast hebben we samen met alle betrokken partijen ook vastgelegd dat de jeugd absolute voorrang heeft op het gebruik van deze velden. Ook met Vlijtingen VV is er een bijzondere regeling uitgewerkt voor de beker- en thuiswedstrijden. Daarnaast kunnen de velden ook gehuurd worden. Het beheer van de velden gebeurt door JeugdVoetbalopleiding Groot Riemst. Maar belangrijker nog, zonder de inzet van de vele vrijwilligers, was dit allemaal niet mogelijk geweest, daarom wil ik hen als schepen van Sport ook uitdrukkelijk bedanken.”

Het gemeentebestuur en het bestuur van Jeugdvoetbal Groot-Riemst verklaren de kunstgrasvelden officieel voor geopend.

Het gemeentebestuur en het bestuur van Jeugdvoetbal Groot-Riemst verklaren de kunstgrasvelden officieel voor geopend.

Zonder de toelage vanuit de gemeente was het voor de club onmogelijk om deze kunstgrasvelden aan te leggen.

Thesy Leonard, voorzitter JeugdVoetbalopleiding Groot Riemst: “Als het gras groener bij de buren is, zal het wel kunstgras zijn. Alle gekheid op een stokje, wat ik wil zeggen is dat beide clubs jaarlijks een aantal spelers zag vertrekken naar de buurgemeenten, waar er wel kunstgrasvelden zijn. Maar dat is dankzij deze toelage nu verleden tijd, we mogen dit seizoen zelfs nieuwe spelers verwelkomen in de categorie U5 tot U7. Dat stemt ons erg hoopvol, want deze instroom verzekert de sportieve toekomst van deze club. We zijn het gemeentebestuur dan ook erg dankbaar dat we nu beschikken over het allernieuwste materiaal dat op de markt beschikbaar is, en het rendement kan nu alleen maar stijgen omdat we steeds in ideale omstandigheden kunnen trainen en spelen. Daarnaast ook een grote dankuwel aan de vele vrijwilligers die zowel in Millen en Vlijtingen heel wat omgevingswerken hebben uitgevoerd.”

Jonge spelertjes trainen op het kunstgrasveld in Vlijtingen. 

Jonge spelertjes trainen op het kunstgrasveld in Vlijtingen. 

Deze toelage past ook binnen het sportbeleid van de gemeente Riemst.

Christian Bamps, schepen van Sport: “Erkende sportclubs en topsportclubs ontvangen jaarlijks een werkingstoelage maar we ondersteunen hen ook met een tussenkomst voor het volgen van opleidingen. Denk dan maar aan opleidingen tot trainer of scheidsrechter of het volgen van bijscholingen. Op die manier versterken we ook de kwaliteit van onze sportclubs.

In 2016 zal de gemeente Riemst ruim 40.000 euro verdelen aan 41 sportclubs.

 

Schoolsite Tolstraat in de etalage

Het college van burgemeester en schepenen heeft de haalbaarheidsstudie voor de schoolsite in de Tolstraat goedgekeurd. De gemeente Riemst en het bisdom Hasselt hebben beiden eigendommen liggen op deze site en zijn akkoord om de site in zijn geheel te verkopen. Dit betekent heel concreet dat het bisdom Hasselt de site nu mag aanbieden aan mogelijke investeerders.

Deze site omvat een klein schoolcomplex, een voormalig gemeentehuis en een klooster. Het schoolgebouw aan de Tolstraat dateert van 1899 en is opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed. Binnen een nieuwe ontwikkeling op de site, moet dit gebouw dus behouden blijven.

De haalbaarheidsstudie gaat uit van volgende voorstellen: het schoolgebouw wordt door een kandidaat-investeerder gerenoveerd en omgevormd tot twee of drie woongelegenheden, het gemeentehuis wordt afgebroken waardoor er ruimte komt voor 2 tot 3 nieuwbouwwoningen, en het klooster wordt bij voorkeur gerenoveerd tot een ruime villa, indien renovatie van het klooster niet mogelijk is, mag het afgebroken worden en mogen er 2 halfopen woningen of mag er een nieuwe vrijstaande villa gebouwd worden.

Vrijwilligersfeest op vrijdag 30 september

Onze gemeente telt 365 verenigingen en nog veel meer vrijwilligers. Mensen die zich dag na dag belangeloos inzetten voor andere mensen of binnen een vereniging. Uit dankbaarheid zet het gemeentebestuur deze vrijwilligers graag in de bloemetjes.

Dat doen we op het vrijwilligersfeest, op vrijdag 30 september vanaf 19.00 u. in zaal 't Paenhuys, Riemst. Het programma wordt opgevrolijkt door Maarten Cox en Tri-Plex. Vrijwilligers die willen komen, kunnen zich inschrijven via Dienst Toerisme - Tongersesteenweg 8, Riemst - tel. 012 44 03 70 - toerisme@riemst.be

Ontvangst bisschop Patrick Hoogmartens

Van donderdag 15 september tot en met zondag 18 september bezocht bisschop Patrick Hoogmartens van het bisdom Hasselt het dekenaat Vlijtingen-Voeren. In de aanloop naar de vijftigste verjaardag van het bisdom Hasselt in 2017 brengt de bisschop een 4-daags bezoek aan elk dekenaat in Limburg. 

De bisschop wou tijdens die vier dagen de geloofsgemeenschappen en hun initiatieven leren kennen en er de dagelijkse gang van zaken beleven. In Riemst ging hij donderdagochtend de eucharistieviering voor in Millen, om daarna ontvangen te worden door het college van burgemeester en schepenen.

Het college van burgemeester en schepenen ontving bisschop Patrick Hoogmartens in de schepenzaal en gaf een voorstelling van onze heerlijke veelzijdige gemeente. 

Het college van burgemeester en schepenen ontving bisschop Patrick Hoogmartens in de schepenzaal en gaf een voorstelling van onze heerlijke veelzijdige gemeente. 

Op de middag bracht hij een bezoek aan het dorpsrestaurant in Riemst-centrum, TeVoNa Oostheuvel en het Museum van de Dynastie en België. Donderdagavond ontmoette hij de geloofsgemeenschappen van het dekenaat in zaal 't Paenhuys. Een bezoek aan het Parochiale Jeugdcentrum in Zichen-Zussen-Bolder en ontmoeting met de jeugdleiders van PJ en KLJ stonden vrijdagavond op het programma. Op zaterdag werd de Brug van Vroenhoven bezocht en ontmoette hij de oud-strijders. Zondag volgde er nog een eucharistieviering in de St-Albanuskerk van Vlijtingen die werd voorgegaan door Monseigneur Hoogmartens. Ook in Voeren ging de bisschop enkele erediensten vooraf en bracht hij bezoeken aan de lokale gemeenschap. 

Olympisch en wereldkampioen aan de start van de Eneco Tour in Riemst

Op zaterdag 24 september mag Riemst voor het vijfde jaar op rij gastgemeente zijn voor de start van een rit in de Eneco Tour. Heel wat publiekslievelingen maken hun opwachting: Olympisch kampioen op de weg Greg Van Avermaet, wereldkampioen Peter Sagan, Tom Boonen en winnaar van vorig jaar, Tim Wellens. Maar in Riemst zijn alle ogen gericht op Tom Dumoulin, winnaar van de zilveren medaille in de Olympische tijdrit en sinds eind mei inwoner van Kanne.

De zesde rit in de Eneco Tour start op zaterdag 24 september aan de brug van Vroenhoven in Riemst. Om 12.15 u. trekt het peloton zich boven op de brug op gang voor een etappe van 197,2 kilometer richting Lanaken.

Christian Bamps, schepen van Sport: "Dit jaar kan het publiek drie keer genieten van dit mooie wielercircus. Er is de start, maar Riemst krijgt boven op de brug van Vroenhoven ook twee spurten toegewezen. De renners komen rond 13.44 u. een eerste keer terug voorbij na 59,1 kilometer en een tweede keer om 16.04 u. na 162,6 kilometer. Het peloton moet dus twee keer onze fameuze Muizenberg beklimmen, met zijn 560 meter en een stijgingspercentage van 6,6 procent, de ideale aanloop voor een tussensprint boven op de brug van Vroenhoven. Dit betekent ook dat Riemst in de laatste kilometers ook te zien is in de live-uitzending van deze etappe op Sporza.”

Vanaf 10.00 u. kan het publiek de sfeer gaan opsnuiven aan de rennersbussen of op en rond het evenementenplein aan de brug van Vroenhoven. Dit jaar heeft de gemeente Riemst ook een extraatje in petto.

Mark Vos, burgemeester: “Je ontvangt niet elke dag een Olympisch en wereldkampioen in je gemeente, daarom zullen we Greg Van Avermaet en Peter Sagan een geschenk overhandigen namens de gemeente Riemst voor hun opmerkelijke topprestaties. Daarnaast willen we ook onze nieuwe inwoner, Tom Dumoulin officieel welkom heten in onze gemeente en hem huldigen voor zijn mooie prestatie in de Tour de France en zijn zilveren medaille in het Olympisch tijdrijden. Hoe we dat gaan doen, houden we nog even als verrassing.”

De Eneco Tour is een organisatie van Golazo samen met de gemeente Riemst. Dankzij deze samenwerking wordt Riemst niet alleen in de kijker geplaatst, maar krijgen ook de inwoners de kans om een topsportevenement van dichtbij mee te maken.

Mark Vos, burgemeester: “Als gemeente zijn wij onze sponsors ontzettend dankbaar. Zonder hen zouden wij dit wielerfeest niet kunnen organiseren. Aan dit evenement werken ruim 100 vrijwilligers en medewerkers van onze gemeente mee: van seingevers over parkeerwachten tot hostessen en politie. Hun professionele inzet zorgt er zonder twijfel weer voor dat de gemeente Riemst met dit evenement op de kaart wordt gezet.”

De Maastrichtersteenweg zal die dag van 7.00 u. tot 17.00 u. afgesloten zijn voor het verkeer vanaf de Burgemeester Marresbaan tot voorbij de brug van Vroenhoven. Er is een omleidingsroute aangegeven. Brasserie Onder de Brug plaatst ook een televisiescherm zodat het publiek vanaf 15.00 uur de wedstrijd live kan volgen tot aan de finish.

Riemst neemt maatregelen tegen wateroverlast

Op vrijdag 27 mei werd de gemeente Riemst getroffen door een wolkbreuk. Op een half uur tijd viel er 62 liter neerslag uit de lucht, dat is zoveel als in een hele maand mei. De gemeente Riemst heeft 140 schadedossiers ingediend bij het Vlaams Rampenfonds, goed voor een totale schade van ruim 4,4 miljoen euro.

Meteen na de gebeurtenissen van vrijdag 27 mei is het team dat zich bezighoudt met het erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan samengekomen.

Mark Vos, burgemeester: "Met behulp van dronebeelden hebben we de getroffen gebieden in kaart gebracht. Van daaruit hebben we bekeken welke maatregelen best versneld worden uitgevoerd en zijn de onderhandelingen opgestart. Vandaag zijn we in gesprek met 15 partijen, een aantal onder hen hebben intussen een overeenkomst met de gemeente Riemst ondertekend, en ook de andere gesprekken gaan in de positieve richting."

In 2003 heeft het gemeentebestuur een studie laten uitvoeren om de knelpunten inzake wateroverlast in kaart te brengen en om te onderzoeken welke maatregelen er genomen konden worden. Dit resulteerde in het ‘Erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan Riemst’.

Mark Vos, burgemeester: “Sinds 2003 heeft onze gemeente een capaciteit aan wachtbekkens uitgebouwd van 180.000 kubieke meter. In mensentaal zijn dat 40 voetbalvelden waar 1 meter water op staat. Voor Riemst ligt de erosiebeleidsindicator op 40 procent, dit geeft aan dat in Riemst 40 procent van de meest nuttige erosiebestrijdingsmaatregelen is gerealiseerd. Ter vergelijking, in Vlaanderen staat die indicator op 14 procent.”

Deze erosiebestrijdingsmaatregelen hebben in het verleden hun nut al bewezen. Maar om bepaalde maatregelen te realiseren is de gemeente afhankelijk van de vrijwillige medewerking van de eigenaar of pachter van een perceel grond.

Guy Kersten, schepen van Landbouw: “Het is en blijft een gevoelige materie. Iemand die grond bewerkt, heeft natuurlijk liefst zoveel mogelijk opbrengst, het is dan ook zijn beroepsinkomen. Vandaag zijn we op de goede weg, en wil ik ook de landbouwers bedanken die perceel ter beschikking stellen om deze maatregelen te realiseren in het kader van het algemeen belang. Dit gebeurt voor alle duidelijkheid niet gratis. Via een beheersovereenkomst betaalt de gemeente Riemst een jaarlijkse vergoeding voor de genomen maatregelen aan de betrokken pachter of landbouwer. Het bedrag van deze vergoeding is afhankelijk van de lengte, hoogte of oppervlakte van de genomen maatregel. Dit kan gaan over het aanleggen van een grasstrook, een dam of een erosiepoel.”

De graafmachine aan het werk aan de Bovenstraat in Kanne.

De graafmachine aan het werk aan de Bovenstraat in Kanne.

Vandaag starten de waterbeheersingswerken aan Guldendael/Bovenstraat in Kanne, goed voor een totale investering van 10.000 euro.

Mark Vos, burgemeester: “Als alle gesprekken positief worden afgerond, zullen we in een eerste fase een aantal werken uitvoeren die samen goed zijn voor een investering van 100.000 euro. Uiteraard eindigt het verhaal hier niet, en zullen we blijvend aandacht hebben voor deze problematiek en indien nodig bijkomende middelen vrijmaken.”

Welke maatregelen zitten nog in de pijplijn?

In Vroenhoven is de bocht die de Cauthenbergstraat maakt richting de Keelstraat heraangelegd, zodat het water dat bij normale regenval stroomafwaarts de Cauthenbergstraat afloopt, afgeleid wordt naar een goot die vervolgens uitstroomt richting het Albertkanaal, bij hevige regenval zal het water van de Cauthenbergstraat rechtstreeks de talud afstromen richting het Albertkanaal.

Op dit moment is de gemeente Riemst nog in onderhandeling met de eigenaars en pachters van de percelen in het afstroomgebied achter de Keelstraat om in cascade op verschillende locaties het water te bufferen.

Ook in de andere deelgemeenten worden maatregelen genomen. Je kan hier het overzicht raadplegen: overzicht_voor_web.pdf

Open Monumentendag op 11 september

De Open Monumentendag is aan zijn 28ste editie toe. Op zondag 11 september 2016 zetten meer dan 500 bedrijven in heel Vlaanderen de deuren open. Ook in Riemst valt er heel wat te bezichtigen. Dit jaar kan je op wandelafstand van elkaar 3 monumenten ontdekken in Zichen-Zussen-Bolder. 

Vierkantshoeve ‘De Aventurijn’

Adres: Lindestraat 8, 3770 Riemst. Doorlopend geopend. 

Adres: Lindestraat 8, 3770 Riemst. Doorlopend geopend. 

Een historisch pand zoals een vierkantshoeve verbouwen tot een mooie B&B? Het kan! Dat bewijst de Aventurijn. Kom zeker een kijkje nemen.

Mergelgroeven van Zichen

Adres: Gielenstraat 18. Van 10.00 u. tot 18.00 u geopend. Elk uur is er een rondleiding, de laatste start om 16.00 u. Het Grotterieke is doorlopend geopend. Wil je zeker zijn van een plaats in een rondleiding? Reserveer dan voor de gegidste ron…

Adres: Gielenstraat 18. Van 10.00 u. tot 18.00 u geopend. Elk uur is er een rondleiding, de laatste start om 16.00 u. Het Grotterieke is doorlopend geopend. Wil je zeker zijn van een plaats in een rondleiding? Reserveer dan voor de gegidste rondleidingen van 10.00 u. of 14.00 u. Dit kan via toerisme@riemst.be.

In de volksmond zijn ze beter bekend als de ‘Mergelgrotten’. De mergelontginning startte al vóór de 15de eeuw. Met de stenen werden huizen, kerken en versterkingen gebouwd. Hoe je zo een blok uit de groeve haalt? Ontdek het via de tentoonstelling over blokwerkersmateriaal. Verderop ontdek je waarom champignons het zo goed doen in de ondergrondse kwekerij. Na afloop kan je genieten van een koele pint in het Grotterieke.

Geleid bezoek aan de Sint-Pieterskerk in Zichen

Adres: Kerkstraat 40. Doorlopend rondleiding tussen 13.00 u. en 17.00 u.

Adres: Kerkstraat 40. Doorlopend rondleiding tussen 13.00 u. en 17.00 u.

Oorspronkelijk was deze kerk vroeg-gotisch, ze dateert uit de 14de eeuw. Het koor werd er later, in 1703, aan vastgebouwd. Voor de verbouwing in 1927-1928 was het een driebeukige pseudo-basilica van drie traveeën en een vierkante westtoren. Na de verbouwing telt de kerk zes traveeën en een nieuwe, hogere toren. Ook de middentravee wordt verhoogd. Het gebouw is opgetrokken in zowel mergelsteen als breuksteen, wat goed te zien is aan de toren. Binnenkort gaat de kerk van Zichen in restauratie. Het ideale tijdstip om de kerk nog eens te bezoeken onder leiding van een ervaren gids!

Riemst krijgt extra wachtbekken van 7.500 m³

Volgend jaar starten de werken aan de Elderenweg in Millen. Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en ook de weg zelf wordt heringericht. De werken in de Elderenweg vormen ook het startsein voor de aanpassing van het rioleringsstelsel langs de Tongersesteenweg en de aanleg van een groot wachtbekken van 7.500 m³.

De Elderenweg krijgt een volledig nieuw en gescheiden rioleringsstelsel. Het regenwater wordt gescheiden van het afvalwater opgevangen en afgevoerd. Er komt aan de Elderenweg ook een wachtbekken van 500 m³ ter hoogte van de Tongersesteenweg.

Mark Vos, burgemeester: “Daarnaast zal Infrax ook gelijktijdig het rioleringsstelsel langs de Tongersesteenweg ontdubbelen tussen de Elderenweg en de Billerweg. Er wordt ook een nieuw wachtbekken van 7.500  tussen Millen en Herderen aangelegd. Om het in mensentaal uit te drukken, creëren we dus een extra opvangcapaciteit van 1,5 voetbalveld groot waar 1 meter water op staat. Deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat bij hevige regenval het water dat uit de dorpskernen van Millen en Genoelselderen komt, gebufferd wordt om Herderen te vrijwaren van wateroverlast.”

Het gemeentebestuur investeert ook in de verkeersveiligheid van de Elderenweg.

Guy Kersten, schepen van Mobiliteit: “Er wordt een nieuw wegdek aangelegd met brede stoepen en snelheidsremmende elementen zoals verhoogde kruispunten en asverschuivingen. We maken ook werk van toegankelijke bushaltes. Deze investering in de verkeersveiligheid is ook belangrijk voor de verdere uitbouw van het voetbalcomplex met kunstgrasveld in Millen.

De werken zijn gepland voor 2017 en zijn goed voor een totale investering van 1.767.402,94 euro, waarvan 584.646,83 euro ten laste van de gemeente.

Via een infovergadering zullen de inwoners van Millen tijdig geïnformeerd worden over de werken en mogelijke omleidingen. Maar eerst moet de gemeenteraad op maandag 12 september haar fiat nog geven over de plannen, het college van burgemeester en schepen gaf gisteravond al zijn goedkeuring.